Mäkké zručnosti sú zručnosti, ktoré sú žiadané v každej profesii a oblasti činnosti. Práve vďaka nim sú zamestnanci schopní rýchlejšie plniť pracovné úlohy a postupovať po kariérnom rebríčku. Zakladateľ IT platformy na hodnotenie flexibilných zručností nám prezradí, ako mäkké zručnosti ovplyvňujú kariérny rast a ako ich rozvíjať.

ČO SÚ MÄKKÉ ZRUČNOSTI A KTO ICH POTREBUJE.

Bez ohľadu na naše zamestnanie alebo pracovnú oblasť musíme pravidelne pracovať v tíme, komunikovať s manažérmi, zamestnancami iných oddelení, klientmi alebo partnermi.

Ciele komunikácie a úloha partnera v nej môžu byť rôzne, ale počas dialógu musíte kompetentne odovzdávať informácie, argumentovať svojím názorom, kriticky hodnotiť názory a protiargumenty iných ľudí. Preto si každý formát komunikácie vyžaduje určité zručnosti a schopnosti pracovať s prichádzajúcimi a odchádzajúcimi informáciami, ktoré sú súčasťou mäkkých zručností.

V konečnom dôsledku ich potrebuje právnik, ktorý obhajuje záujmy svojho klienta, manažér, ktorý chce získať priazeň svojich podriadených, a IT špecialista, ktorý pravidelne komunikuje so zamestnancami iných oddelení spoločnosti. “Mäkké zručnosti” potrebuje každý, kto komunikuje s ľuďmi.

PREČO VÁM MÄKKÉ ZRUČNOSTI POMÁHAJÚ RÝCHLEJŠIE RÁSŤ NA VAŠEJ POZÍCII

Odpoveď je jednoduchá: pre manažérov je jednoduchšie naučiť vás chýbajúce aplikačné zručnosti (nazývané aj “hard skills”) ako pumpovať “soft skills”, ktoré sa rozvíjajú oveľa ťažšie.

Človek s rozvinutými mäkkými zručnosťami sa učí a osvojuje si nové poznatky oveľa rýchlejšie, čo je dnes pre personalistov jednou z kľúčových výhod.

Zároveň rozvinuté mäkké zručnosti nestrácajú na význame bez ohľadu na pozíciu a postavenie a ich prítomnosť na začiatku kariéry umožňuje rýchlejší rozvoj.

Po prvé, mäkké zručnosti, ako sú adaptabilita, sebaregulácia, zodpovednosť a zvedavosť, pomáhajú vyhnúť sa komunikačným bariéram s kolegami alebo manažérmi a zároveň šetria čas na rozvoj tvrdých zručností.

Zamestnanci, ktorí sa ľahko prispôsobujú novému tímu alebo trhu, sú zvedaví a samoregulujú sa, nadväzujú komunikáciu v rámci tímu a rýchlejšie sa učia nové veci.

Z pohľadu zamestnávateľa to samozrejme šetrí peniaze, čas a nervy pri adaptácii zamestnanca a riešení konfliktov.

Po druhé, samotné aplikované zručnosti nestačia na získanie manažérskej pozície, čo v 99,9 % prípadov znamená, že uchádzač má rozvinutý manažérsky potenciál, kritické myslenie a emocionálnu inteligenciu, ktoré ďalej využije pri: získavaní autority medzi podriadenými, strategickom plánovaní, minimalizácii rizík, riadení konfliktov a ďalších úlohách, ktoré nie sú uvedené v pracovnej náplni povinností manažéra.

Po tretie, výsledky výskumu, ktorý uskutočnila Národná výskumná univerzita VŠE, dokazujú, že medzi zamestnávateľmi sú najžiadanejšie sociálne zručnosti, zatiaľ čo aplikované odborné kompetencie sú na druhom a treťom mieste.

AKO ROZVÍJAŤ MÄKKÉ ZRUČNOSTI

1. Školenia a tréningy

Dopyt plodí ponuku, takže dnes má každý možnosť zúčastniť sa bezplatných školení alebo webových seminárov o rozvoji mäkkých zručností. Prípadne služby kouča alebo školiteľa osobného rastu často využívajú podnikatelia a vedúci pracovníci, ktorí chcú získať dôveryhodnosť a rozvíjať vodcovské zručnosti.

2. Literatúra

V knihách často nájdete rozbory skutočných prípadov a príklady iných ľudí, ako by sa “malo” a “nemalo”. Pozitívom je, že vystupujete ako vonkajší “pozorovateľ” a učíte sa z chýb iných ľudí, prežívate situácie bez toho, aby ste boli ich účastníkom.

3 Pozorovanie iných

Analyzujte a študujte nielen seba, ale aj správanie iných. Venujte pozornosť spätnej väzbe, ktorú vám poskytujú, a vyvodzujte závery z toho, čo sa deje priamo pred vašimi očami, aby ste niekomu nešliapli na päty.

4. Cvičte sa na 

Žiadne vedomosti získané z knihy alebo z koučovania s trénerom sa nenaučíte, ak ich nebudete uplatňovať v reálnom živote. Hľadajte príležitosti na precvičovanie mäkkých zručností v práci, v komunikácii s rodinou a priateľmi a pri každej príležitosti aplikujte vedomosti, ktoré ste sa naučili zvonka. Len tak budete môcť rozvíjať svoje mäkké zručnosti.