Existuje stereotyp, že ženy to majú v živote ľahké – vďaka svojej kráse a šarmu. Zatiaľ čo muži sa musia spoliehať len na svoje vedomosti a zručnosti. Až na to, že štúdia poľských vedcov ukazuje opak. O jej výsledky sa delíme.

Ak máte to šťastie, že ste pekný dospievajúci chlapec, vaše šance vyšplhať sa v budúcnosti vysoko na spoločenskom rebríčku sú veľmi vysoké, usúdili vedci z poľského Inštitútu filozofie a sociológie, ktorých článok bol uverejnený v časopise Social Science Quarterly.

Vedci analyzovali údaje o viac ako 20 000 amerických tínedžeroch. V polovici 90. rokov, keď mali v priemere 15 rokov, boli všetci títo chlapci a dievčatá podrobení rôznym prieskumom a rozhovorom. Anketári boli tiež požiadaní, aby ohodnotili fyzickú príťažlivosť každého z tínedžerov.

Životy účastníkov štúdie boli sledované v rokoch 2016 – 2018

Ako výskumníci očakávali, ľudia, ktorí boli v tínedžerskom veku atraktívni, boli v priemere v živote úspešnejší ako ich rodičia alebo menej atraktívni rovesníci, a to bez ohľadu na faktory, ako je sociálno-ekonomické prostredie, z ktorého pochádzajú, osobnosť, intelektuálne schopnosti alebo zdravotný stav. Dievčatá a chlapci, ktorí boli prirodzene krásni, mali väčšiu pravdepodobnosť dobrého vzdelania, prestížnych zamestnaní a vysokých príjmov.

Vedcov však čakalo prekvapenie – v rozpore s rozšíreným presvedčením, že život praje najmä krásnym ženám, ktoré ľahšie urobia skvelú kariéru, to v skutočnosti nebolo celkom tak. Ukázalo sa, že na víťaznom vzhľade záleží viac mužom ako ženám: najlepšie šance dostať sa na vrchol spoločenského rebríčka mali tí chlapci, ktorí boli v tínedžerskom veku mimoriadne fyzicky príťažliví.