Miesto rannej zápchy kávička v kľude, žiadni kolegovia, celý deň môžete stráviť prakticky v pyžame. Zatiaľ, čo pre jedných môže byť práca z domu vytúženým snom, pre iných sa už len samotná predstava absencie pracovného kolektívu môže stať hotovou nočnou morou. Ako všetko, aj home office má svoje výhody a nevýhody. Ešte predtým, než požiadate o prácu z domu, skúste sa pozrieť na to, či je to naozaj pre vás to pravé orechové. Poďme sa na to spoločne pozrieť.

Aké sú teda tie “naj” výhody?

Pokoj a ticho

Home office je ideálna voľba pre introvertov, ktorým vyhovuje vlastné tempo, samota a ticho. Doma nebudete čeliť konfliktom tvárou v tvár, žabo-myším vojnám, ku ktorým sem-tam dôjde takmer na každom pracovisku. Nikto od vás neočakáva, že si s ním pôjdete vypiť kávu či vybehnete na jednu cigu, a to aj v prípade, že ste nefajčiar. To ticho, keď sa naozaj potrebujete sústrediť, je na nezaplatenie. (Teda, ak súčasťou vašej domácnosti nie sú maličké deti).

Flexibilný pracovný čas

Práca z domu ide väčšinou ruka v ruke s flexibilným pracovným časom:  “Na home office som už tretí rok. Termíny v práci sa mi viažu na konkrétny dátum, nie na hodinu. Je to výhoda. Keď idem k lekárovi, alebo potrebujem niečo vybaviť, privstanem si skôr alebo pracujem večer. Nemusím v práci tvrdnúť od 9tej do 17tej. Tá flexibilita stojí za to,” tvrdí Magda, ktorá je IT špecialistkou.

Home office má svoje výhody (Zdroj: drobotdean/freepik.com)

Šetríte čas aj peniaze

Cesta do práce a z práce, sem-tam niečo pod zub. Už len samotná preprava do práce stojí nejaké peniaze. Keď pracujete z domu, vaša práca je (takmer) bez nákladov. Keď nepočítame elektrické energie. Za ušetrené peniaze si môžete dopriať niečo, čo vám urobí radosť.

Zvýšite si produktivitu

Mnohé firmy zaregistrovali, že zamestnanci, ktorí počas pandémie pracovali z domu, prekvapili vyššou výkonnosťou. Zvýšila sa produktivita firmy, čo sa odzrkadlilo aj na zisku. Keď ste doma a pracujete bez prerušenia, môžete (aj sami seba) prekvapiť vyššou produktivitou.

Vychutnáte si pohodlie

To je to, čo mne pri práci z domu vyhovuje najviac. Keď nechcem, nemusím sa maľovať, môžem byť v župane, písať na gauči, vychutnať si kávu z obľúbenej šálky. Keď mám toho dosť, dám si pauzu a vybehnem so psom do neďalekého lesa na prechádzku. Môžem spať, dokedy chcem, alebo si naopak, privstať, keď  mám pred sebou viac práce.

Dokážete si vychutnať viac teplo domova. Pretože nie je to miesto, kde sa chodíte len vyspať.

Aj s nevýhodami treba počítať. Aj home office ich má niekoľko:

Minimálna socializácia:

Pokiaľ bývate sami, práca z domu vám môže po čase začať liezť na mozog práve z dôvodu minimálnej socializácie. Ľahko sa môže stať, že si za celý deň prehodíte len pár slov s predavačkou či poštárom. Ak pracujete z domu, skúste sa aspoň raz za niekoľko dní socializovať, vybehnite si von na kávu, choďte na návštevu, výlet… Môže to byť pre vás výborný spôsob psychohygieny.

Náročný timemanažment

Pri písaní článku varím, vešiam bielizeň, rozprávam sa s dieťaťom, ktoré sa vrátilo zo školy v prírode, okrikujem psa, polievam kvetiny, púšťam vysávač, umývačku a varím… Práca z domu sa môže premeniť na multitasking. Niekedy, keď mu podľahnete, sa ľahko môže stať, že budete mať tip-top upratanú domácnosť, no v pracovnej oblasti to môže krívať. Dbajte preto o rovnováhu. Tá je kľúč ku všetkému. 

Nemáte kam ujsť

Sú dni, kedy potrebujete vypadnúť z domu. Pri home office je to náročné. Najmä, ak pracujete po spoločnosť, ktorá má len virtuálnu kanceláriu. Keď sú deti choré, sú s vami doma a vy prichádzate o súkromie.

via GIPHY

Môžete vyhorieť

Pokiaľ sa váš každodenný život bude točiť len okolo práce a domácich povinností, môžete vyhorieť. Počas práce si robte pravidelné prestávky, venujte sa svojím záujmom a nezabudnite na priateľov.

Aké máte skúsenosti s home officom? Vyhovuje vám to? Alebo to nie je nič pre vás? Budeme radi, keď sa podelíte v komentároch pod článkom.