Môže nočný pracovný režim zvýšiť pravdepodobnosť vzniku zhubného ochorenia? Ako súvisia poruchy spánku s karcinogénnymi faktormi? Odborník na spánkovú medicínu a klinický psychológ sa delí o dôležité a alarmujúce informácie o výsledkoch výskumu z posledných rokov.

NEBEZPEČENSTVO

Nekľudný, roztrieštený a nepravidelný spánok určite súvisí so zvýšeným rizikom rakoviny – k tomuto neuspokojivému záveru nedávno dospeli lekárski vedci. Hoci doterajší výskum neodpovedal na všetky otázky, súvislosť medzi rizikom rakoviny a problémami so spánkom je jasná a skúmala sa pri rakovine prsníka, prostaty a štítnej žľazy.

Dr. Michael Breus, klinický psychológ a odborník na spánkovú medicínu, je presvedčený, že všetci by sme mali dodržiavať režim, ktorý zodpovedá prirodzeným cirkadiánnym rytmom tela. Niekedy je to však kvôli životnému rytmu a pracovnému rozvrhu len ťažko uskutočniteľné. Stres a preťaženie, množstvo monitorov a umelé svetlo v noci sú len niektoré z problémov, ktorým denne čelíme. Narúšajú prirodzený rytmus zdravého spánku a bdenia.

Mnohí ľudia musia kvôli svojmu povolaniu dodržiavať harmonogram, ktorý im neumožňuje spať v noci.
V súlade s tým si človek pracujúci večer, v noci a ráno musí nájsť čas a možnosti na spánok počas dňa – teda vtedy, keď príroda a spoločnosť diktujú byť aktívny a bdelý. A pre telo to zvyčajne vôbec nie je neškodné.

Výskum

Vedci si takýchto ľudí často pozývajú ako pokusné osoby. Zistenia naznačujú, že táto sociálna skupina je vystavená väčšiemu riziku vzniku viacerých druhov rakoviny. Predovšetkým rakovina prsníka pravdepodobne súvisí s nočnou prácou, ako aj s vystavením umelému svetlu v tomto dennom čase.

Podľa štúdie z roku 2018 mali ženy, ktoré pracovali na dlhé nočné zmeny, o 19 % vyššie celkové riziko vzniku rakoviny v porovnaní s ostatnými. V prípade niektorých typov ochorení vrátane rakoviny prsníka, tráviaceho traktu a kože bolo toto riziko ešte vyššie. Zvyšovalo sa s rastúcou dĺžkou praxe v tomto type práce.

Každých ďalších päť rokov práce v nočných zmenách vedie k 3,3-percentnému zvýšeniu pravdepodobnosti vzniku rakoviny prsníka

Na základe týchto zistení Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny a Svetová zdravotnícka organizácia v súčasnosti označujú prácu na nočné zmeny za pravdepodobný karcinogén alebo karcinogénny faktor.

PREČO

Dr. Breus zdôrazňuje, že riziko vzniku rakoviny sa môže zvýšiť, ak náš spánkový režim nezodpovedá našim prirodzeným cirkadiánnym rytmom. Tie riadia cykly spánku a bdenia, ako aj mnohé kľúčové procesy v tele vrátane trávenia, imunitných funkcií a tvorby hormónov.

Narušenie cirkadiánnych rytmov je hlavným faktorom nekľudného, nekvalitného spánku a porúch spánku

Štúdie zistili, že narušenie cirkadiánneho rytmu súvisí so zvýšeným rizikom vzniku viacerých druhov rakoviny. Vedú tiež k chronickým zdravotným problémom a vzniku depresie a iných porúch nálady, ako aj cukrovky a obezity.

Poruchy spánku: nespavosť, syndróm nepokojných nôh a spánkové apnoe ovplyvňujú kvantitu aj kvalitu spánku. Môžu byť tiež príznakom aj faktorom, ktorý prispieva k narušeniu cirkadiánneho rytmu.

Výskum

V jednej štúdii sa zistila súvislosť medzi niekoľkými bežnými poruchami spánku a zvýšeným rizikom vzniku rakoviny. Ukázalo sa, že ľudia s nespavosťou, obštrukčným spánkovým apnoe a parasomniou mali zvýšené riziko vzniku niekoľkých typov rakoviny vrátane rakoviny prsníka, ústnej dutiny a prostaty.

Parasomnie zahŕňajú širokú škálu rušivých prejavov vrátane trenia zubov, nočných kŕčov, pohybových porúch a nočných môr.

“Súvislosti medzi obštrukčným spánkovým apnoe a rizikom vzniku rakoviny sa zdajú byť obzvlášť silné,” konštatuje doktor Breus. – Vieme, že apnoe je zdraviu škodlivá z viacerých dôvodov. Je nebezpečná pre mozog a kognitívne funkcie a zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, obezity a cukrovky, ako aj náhodných úrazov a úmrtí.”

ČO JE V CELKOVEJ SUME

Vedci majú pred sebou ešte veľa práce, aby lepšie pochopili súvislosť medzi poruchami spánku a pravdepodobnosťou vzniku rakoviny a aby presne určili, ako môže regulácia spánku pomôcť znížiť riziko vzniku rakoviny.