Už ste počuli tento módny tínedžerský módny výraz? Ak ešte nie, tak čoskoro budete. V tomto článku sa pozrieme na význam tohto populárneho slangového výrazu.

Na internete sa čoraz častejšie vyskytuje výraz “normálni”. Toto slovo sa stalo veľmi obľúbeným medzi milovníkmi slangu a najčastejšie ho používajú tínedžeri. Výraz môže človeka, ktorý nesleduje internetové trendy, zmiasť a tiež vyvolať otázku: “je normis urážka alebo kompliment?”. V skutočnosti tento výraz nie je taký jednoznačný.

ČO ZNAMENÁ NORMIS?

Normies sú ľudia, ktorých vzhľad, aktivity, zvyky a presvedčenie zodpovedajú všeobecne uznávaným spoločenským normám. Názory normisov nie sú v rozpore s názorom väčšiny a ich záľuby a záujmy sú pre ostatných pochopiteľné.

Normis je osoba, ktorá má rozšírené vlastnosti schválené spoločnosťou

Výraz sa často používa s negatívnou konotáciou, akoby narážal na nedostatok jedinečných vlastností človeka, neštandardné životné skúsenosti, zaujímavý vzhľad, jedinečný štýl. Toto slovo však môže niesť aj neutrálne zafarbenie a niekedy dokonca pozitívne.

Norma sa definuje jednak podľa vzhľadu a spoločenského postavenia, jednak podľa špecifickejších kritérií. Napríklad hudobným vkusom, zmyslom pre humor a dokonca aj prítomnosťou priateľov. V playliste normís sa tak najčastejšie nachádzajú populárne piesne a interpreti, ktorí obsadzujú prvé priečky v hitparádach. Vtipy a meme v normies sú jednoduché a zrozumiteľné, aktívne používané na internete alebo už zastarané.

Normies si vyberajú profesie, ktoré sú žiadané na trhu práce, sú považované za perspektívne a rešpektované v spoločnosti.

Niečo neštandardné Normisovia častejšie uprednostňujú kariéru manažéra alebo právnika. Ďalším kritériom, podľa ktorého tínedžeri najčastejšie identifikujú normistov medzi svojimi rovesníkmi, je nepríslušnosť osoby k fandomom a subkultúram.

“Na druhej strane, nenormálni ľudia veria, že vyniknú svojimi netradičnými preferenciami. Radi študujú veci, ktoré sú známe len v určitých kruhoch alebo vyvolávajú nejednoznačné reakcie ostatných.

AKO VYZERAJÚ NORMÁLNI ĽUDIA

Medzi používateľmi webu je rozšírený názor, že normálni ľudia sa vyznačujú predovšetkým svojimi hodnotami a koníčkami, zatiaľ čo ich vzhľad je druhoradý. Pri vytváraní svojho imidžu sa môže inšpirovať subkultúrami, kupovať tovar od málo známych dizajnérov, ale jeho vzhľad pravdepodobne nebude vážne odporovať moderným trendom a normám.

Šatník spravidla obsahuje veci z masového trhu alebo tovar známych značiek, tiež oblečenie, ktoré je na vrchole popularity alebo ho propagujú influenceri.

Normálni ľudia zriedkakedy experimentujú so svojím vzhľadom.

Preto nie je ľahké nájsť normálky s kreatívnym farbením, účesmi alebo množstvom telesných úprav.

V módnom priemysle dokonca existuje termín “normcore”, ktorý označuje štýl bez extravagancie. Podstatou normcore je, že oblečenie by malo byť čo najjednoduchšie a najvšestrannejšie. Tkaniny by nemali hýriť zložitými vzormi a pestrými potlačami, oveľa viac sa cení praktickosť.

AKO PRESTAŤ BYŤ NORMÁL

Ak sa vám zdalo, že opis zodpovedá vám a vyvoláva vo vás negatívne emócie, môžete sa zamyslieť nad tým, že je potrebné niečo na sebe zmeniť. Všetci sa snažíme o jedinečnosť a, samozrejme, predstava, že patríme k šedej mase, by mohla niekoho odpudzovať.

Na druhej strane, nenormatívny človek, ktorý sa stretáva s negatívnymi reakciami a odmietaním, môže naopak premýšľať o tom, ako sa stať normatívnym.

Potreba byť individualitou je každému človeku vlastná presne tak ako túžba byť prijatý a uznávaný v spoločnosti.

Treba si uvedomiť, že akýkoľvek pokus rozdeliť ľudí na “normálnych” a “nenormálnych” je mimoriadne subjektívny, pretože žiadna osoba sa nemôže úplne prispôsobiť spoločenským normám alebo im odporovať.