Herec a bývalý guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger vydal svoju autobiografiu “Be Needed: Seven Rules of Life” (Buď potrebný: sedem pravidiel života). V ruskom jazyku ju vydá vydavateľstvo Alpina v novembri 2023. Uverejňujeme hlavné postrehy z knihy hviezdy hollywoodskych akčných filmov.

Hercove memoáre vyšli v USA v októbri 2023 – Schwarzenegger v nich hovorí nielen o svojej rodine a dlhej ceste k úspechu v športe, filme a politike, ale delí sa aj o rady, ktoré mu pomohli na základe vlastných skúseností. Čoskoro bude kniha “Byť potrebný” dostupná v ruštine a my sme pre vás zozbierali hlavné postrehy, o ktorých Schwarzenegger rozprával.

1. VYTVORTE SI JASNÚ VÍZIU

Umenie vidieť seba samého je pre človeka najdôležitejšie. Schwarzenegger sa o tom presvedčil, keď sa obzrel späť na svoju dlhú kariéru a spomenul si, ako sa on aj jeho kolegovia dlho snažili nájsť samých seba a uvedomiť si, čo od života naozaj chcú. Niekedy nie je ľahké si to uvedomiť, preto herec radí začať s malými, ľahko dosiahnuteľnými cieľmi – a tak, prichádzajúc k nim, postupne dosiahnete nielen všeobecný úspech, ale aj pochopíte, čo je váš skutočný sen a ako ho dosiahnuť.

2. NENECHAJTE SA UKRÁTIŤ

V každej záležitosti, či už ide o výchovu detí, sen stať sa policajtom alebo otvoriť si vlastnú autoservis, je najdôležitejšie nielen sledovať cieľ, ale aj schopnosť ho splniť. Herec zdôrazňuje: je dôležité byť sebestačný a svojím príkladom ukázať, že to, čo ste dosiahli, si naozaj zaslúžite.

“Ak chcete niečo urobiť, urobte to poriadne,” radí Schwarzenegger a pripomína, že nikdy by ste sa nemali zastaviť pri maličkostiach: aj keď máte na ceste k veľkému cieľu dosť toho, čo máte, nie je to dôvod na vzdanie sa, ale len motivácia ísť dopredu napriek pochybnostiam o sebe a ťažkostiam.

3. HRAJTE SI NA TO

Bez ohľadu na to, aká ťažká je práca, nemali by ste sa jej báť, ani by ste nemali opustiť to, čo ste začali. Navyše sa to vždy oplatí – a výsledok hmatateľného úsilia vždy stojí za tú námahu. Práca sprevádzala Schwarzeneggera po celý život, od kulturistického tréningu až po herectvo, keď sa musel odnaučiť nemeckému prízvuku a naučiť sa verejnému vystupovaniu.

Schwarzenegger vníma aj bolesť, ktorej sa mnohí ľudia obávajú, ako pozitívnu vec – ak ju človek pociťuje, znamená to, že je blízko pokroku vo svojej práci a o krok bližšie k vytúženému cieľu.

4. “CHOĎ, CHOĎ, CHOĎ, PREDÁVAJ.”

Pri dosahovaní cieľa by ste nemali zabúdať na komunikáciu a “klientov”, ktorí chcú vidieť váš cieľ a prípadne do neho investovať. Nehovoríme tu len o práci herca, kde klientmi môžu byť filmové štúdiá, ale aj o bežných životných situáciách – napríklad o sťahovaní do nového domu alebo o triviálnom cvičení v posilňovni.

Keď uvidíte, čo chcete, a uvedomíte si, aký je váš cieľ atraktívny a rozumný, ľudia okolo vás vám radi pomôžu, zapoja sa do vašej veci a podporia vás. Navyše tým, že ľuďom poviete, čo chcete a aké sú vaše ciele, pričom zostanete úprimní a nebudete dvíhať prach, získate dodatočnú motiváciu dosiahnuť to, namiesto toho, aby ste sa svojim snom obrátili chrbtom.

5. PREVÁDZKA

Schwarzenegger uprednostňuje skutočné činy pred hlasnou kritikou: jeho motto znie: “Ak vidíte problém, ale neviete predložiť riešenie, prestaňte fňukať, aké je to zlé.”

Tento prístup mu pomohol podporiť Američanov počas pandémie kovidy – zatiaľ čo úradníci sa snažili zvládnuť pracovné zaťaženie, herec sa preorientoval na potreby ľudí a sám im poskytol osobné ochranné prostriedky

Toto je len jeden z mnohých príkladov “prepnutia”, o ktorom Schwarzenegger hovorí: v ťažkých chvíľach (a mal ich – herec napríklad priznáva, že jeho otec bol zapletený do domáceho násilia) sa zastavil vo svojej práci a našiel “svetlú stránku” vždy, keď sa “ocitol v sračkách a v jeho vnútri sa rozhorela potreba fňukať a nariekať”.

6. ZAVRI ÚSTA, OTVOR OČI

Keď Schwarzenegger hovorí o hodnote vzdelania, vyzýva na ocenenie tých, ktorí síce nenavštevovali univerzitu, ale napriek tomu svojou profesiou pomáhajú krajine, jej ekonomike a ľuďom. Stavbári, inštalatéri, reštaurátori, dokonca aj realitní makléri – tí všetci podľa herca predstavujú neoceniteľný prínos pre spoločnosť.

Môžu byť príkladom, prostredníctvom ktorého môže staršia generácia učiť mladú generáciu: nemusíte stráviť roky vzdelávaním, aby ste dospeli k svojim snom a boli cenní

Postavenie môže zaslepiť a neurobí človeka šťastným, zatiaľ čo zvedavosť, odhodlanie a otvorenosť novým veciam, naopak, skôr pomôžu človeku nájsť svoje šťastie a cieľ.

7. BAJKA MIERI

V závere knihy Schwarzenegger pripomína: Na ceste za svojimi snami by človek nemal byť osamelý. Rodina, priatelia, kolegovia – dôležité je zostať medzi ľuďmi a neuzatvárať sa do seba, nezabúdať na pomoc a podporu iných. To všetko sa často ukáže ako vzájomné, pretože ak poskytnete rameno inému človeku, je pravdepodobné, že on v správnej chvíli poskytne svoje vám.

V hercovej osobnej filozofii je to ako “vrátenie dlhu”, ktoré pomáha nielen zlepšovať svet okolo seba, ale aj cítiť sa dôležitý, hodnotný a významný.