Zo začiatku bolo všetko v poriadku, ale potom sa vzťah zmenil na skutočnú citovú hojdačku: horúce a studené, a ja nemôžem odísť. Znie vám to povedome? Mnohí naši čitatelia sa sťažujú na citovú závislosť. Požiadali sme odborníka, aby nám podrobne povedal, ako vzniká.

Jedným z najsilnejších mechanizmov vzniku emocionálnej závislosti je nepravidelné a postupne slabnúce posilňovanie. Tento vzorec sa vzťahuje nielen na akcie, ale aj na emocionálne reakcie.

Napríklad milý úsmev v reakcii na nahnevané fňukanie a reptanie môže tento hnev nenápadne posilniť a zväčšiť ho do pôsobivej škaredej podoby a veľkosti.
V experimentoch, ktoré sa stali už klasickými, zvieratá a ľudia ľahko opustili vytrvalé správanie, ak boli predtým pravidelne odmeňovaní a potom náhle prestali odmeňovať. V takýchto prípadoch sa jedinec snažil získať späť stratené posilnenie veľmi energicky, rázne, emocionálne, ale nie na dlho. Ak sa teda náhle a bezvýsledne prestaneme usmievať na mrzúta, pravdepodobne sa dočkáme výbuchu podráždenia a kňučania, ale nie na dlho.
Ak je správanie odmeňované s určitou vysokou frekvenciou, ale nie stále, subjekty opakovali naučené reakcie oveľa dlhšie bez významných dôsledkov.
Ešte vytrvalejšie sú reakcie, ktoré sú posilňované nepredvídateľne a najprv pomerne často, a potom menej často s postupne slabnúcou pravdepodobnosťou. Ide o normálny mechanizmus formovania trvalého správania – teraz nás nikto nechváli za to, že sa obliekame, hoci na začiatku to pravdepodobne robil.
Problémom však je, že emocionálne závislosti sa vytvárajú rovnakým spôsobom
Ľudia si tak nenápadne zvyknú vychádzať v ústrety emocionálne nestabilným partnerom, ktorých pozitívne reakcie sú nepredvídateľné a postupne čoraz zriedkavejšie a nevýraznejšie. Takto nenápadne si mnohí partneri závislých jedincov zvyknú dúfať a čakať na krátke osvietenie v drogovom alebo alkoholovom opojení.
Rovnaký mechanizmus sa hojne využíva v sektách. Spočiatku sa za každú “správnu” myšlienku alebo službu guruovi dostáva veľa súhlasu a dokonca obdivu, a potom sa stáva náhodným a čoraz zriedkavejším.
Ak sa to deje diskrétne a hladko, po čase môže človek zistiť, že sa namáha pre dobro organizácie a gurua bez akejkoľvek podpory alebo odmeny. Jedným z najsilnejších mechanizmov vytvárania emocionálnej závislosti je nepravidelné a postupne slabnúce posilňovanie.