Prečo aj napriek nášmu úsiliu nemôžeme uspieť? Zdá sa, že celý svet sa spojil, aby zastavil náš sen. V skutočnosti sú zdrojom problémov pasce myslenia. Aké postoje podkopávajú našu sebadôveru? Čo robiť, aby ste sa ich zbavili?

1.POLOHA OBETE

Niekedy hovoríme: “Môj život je plný stresu.” Negatívne myslenie však len umocňuje pocit preťaženia. Keď všetko, čo sa nám deje, vnímame ako hrozbu, do krvného obehu sa dostáva kortizol, stresový hormón. Prepadáme panike, strácame kontrolu nad svojimi činmi a robíme unáhlené rozhodnutia. Aj keď je všetko v poriadku, zameriavame sa na to, koľko toho ešte nie je urobené, a nie na to, čo sa už darí.

Nech už si vyberieme akúkoľvek profesiu, z času na čas zažívame stres. Je dôležité, aby sa to nestalo nezvládnuteľným. Zaznamenajte si, kam plynie čas. Ak máte pocit, že vás stresuje, vyhľadajte pomoc.

2.PERFEKTIONIZMUS

Každý chce robiť svoju prácu čo najlepšie. Ale túžba dobehnúť a predbehnúť najlepších môže odviesť pozornosť od toho, čo je naozaj dôležité. Bojíme sa ukázať, že sme nehodní a vymýšľať si výhovorky: „Nemôžem začať, kým neučistím stôl“; „Nemyslím si to ráno dobre, je lepšie počkať do večera“; “Potrebujem fajčiť, inak hmla v mojej hlave.” známy? Máte pocit, že nespĺňate prísne požiadavky. Ale kto ich inštaluje? Len ty.

3.PRÍBEHY PORÁŽKY

Je celkom prirodzené hľadať zmysel toho, čo sa deje: prečo sa to deje? čo mi hrozí? aká je moja úloha v tomto? Pomáha pri rozhodovaní. Ale keď sme v strese, nedokážeme sa objektívne zhodnotiť a analyzovať, čo sa deje.

Psychologička Laura Vanderkam, autorka knihy Viem, ako to robí, zozbierala každodenné príbehy od stoviek žien. Požiadala hrdinky, aby zaznamenali všetko, čo sa im stalo, a oddelene – aby zhodnotili svoje činy a skúsenosti. Ukázalo sa, že sebaúcta väčšiny z nich bola veľmi skreslená: sťažovali sa napríklad, že „vôbec nevidia deti“, hoci s nimi trávili 35 hodín týždenne. Tento rozpor si nevšimli a považovali sa za zlé matky.

Depresívne myšlienky sa hromadia a vedú k nevedomým pocitom úzkosti

Každý čin, ktorý náš vnútorný sudca vyhodnotil ako „zlý“, je zaradený do „skutku“. Postupne sa zabúda na detaily, zostáva len pocit bezcennosti. Sledujte svoje myšlienky a hodnotenia a z času na čas skontrolujte svoje predstavy o sebe: odkiaľ prišli? v ktorom momente? na čom sú založené? sú spravodliví?

4.TÚŽBA ROBÍŤ VŠETKO NEZÁVISLÉ

Viete si predstaviť, že by Elon Musk osobne robil zoznamy písacích potrieb na nákup do kancelárie? Je lákavé myslieť si, že za všetko môžeme my, no nakoniec sa pozícia zmení aspoň na narušenie plánov, nehovoriac o nervovom zrútení. Identifikujte svoje silné stránky a zamerajte sa na to, čo dokážete len vy. Striekaním na malé úlohy riskujete zlyhanie na hlavnej.

5.PRACUJTE BEZ PRESTÁVKY

Zaberá váš denný zoznam úloh niekoľko pevne napísaných strán v zošite a nedovolí vám ísť ani na záchod? Život v takomto režime je nielen neproduktívny, ale aj nebezpečný. Náš mozog funguje rovnako ako ktorákoľvek iná časť tela: po námahe sa unaví a potrebuje si oddýchnuť, kým bude môcť opäť produktívne pracovať.

Jasný rytmus so striedajúcimi sa obdobiami zamestnania a odpočinku je vždy lepší ako núdzová mobilizácia s prepracovaním a pokusmi sa cez víkend vyspať do budúcnosti

Rozdeľte si deň na segmenty v 90-minútových intervaloch: každú hodinu a pol si urobte prestávku, počas ktorej sa úplne odpútate od pracovných úloh. Doprajete si tak nielen čas na dobitie energie, ale zároveň sa naučíte, ako presnejšie určiť, koľko toho stihnete za jedno sedenie.

6.PLÁNOVANIE „MOŽNÉ“

“Stretneme sa a dáme si spoločný obed.” – “Je to skvelé, iný nápad.” Prejdú dva roky, náhodne sa stretneme na ulici alebo na večierku a znovu si zopakujeme dialóg.

Tu je vec: ak si nedáme silný záväzok, že niečo urobíme, pravdepodobne sa to nestane. Každý deň ukladáme desiatky odkazov, ktoré by bolo pekné pozrieť si neskôr, a nakoniec neotvoríme ani jeden. Prihlasujeme sa do online kurzov a nakoniec skončíme, pretože na poslednú chvíľu sa vždy dajú robiť iné veci.

Naučte sa tvrdo plánovať všetko, čo je pre vás dôležité. Chceli by ste sa stretnúť s priateľom alebo potenciálnym obchodným partnerom? Teraz vytočte číslo a nezavesujte, kým si nenastavíte čas a miesto stretnutia.

7.TÚŽBA POTEŠIŤ OSTATNÝCH

Často si nevieme nájsť čas na aktivity a ľudí, ktorí sú pre nás skutočne zaujímaví, pretože sa snažíme získať si priazeň tých, ktorí sú skutočne ľahostajní. Chodíme na firemné večierky, pretože si myslíme, že by sme tam mali byť. Súhlasíme so žiadosťou šéfa o prácu nadčas, hoci donedávna sme uvažovali o ukončení.

Obchodný kouč a motivačný rečník Shaa Vasmund radí používať pravidlo 20/80: identifikujte 20 % ľudí, ktorí sú pre vás najdôležitejších a myslite na nich ako prvé. To neznamená, že zvyšných 80 % by sa malo úplne ignorovať. Len nezabudnite určiť priority.