V dobe zmien a krízovej transformácie osobnosti potrebuje pomoc psychológov čoraz viac ľudí, preto ich počet skokovo rastie. Nie všetci z nich sa však stávajú skutočnými odborníkmi – niektorí sa spočiatku pozerajú na toto povolanie ako na druh podnikania, iní sa stávajú infotsignátmi. Čím je to pre nich nebezpečné? A aký by mal byť profesionálny psychológ?

Na trhu povolaní je všetko jednoduché: existuje dopyt a ponuka. Okrem špecializovaných vzdelávacích inštitúcií, v ktorých vyučujú odborníci-praktici, existujú kurzy, ktoré sľubujú výučbu profesie psychológa alebo poskytujú rýchly štart do práce so zárukou nadpriemerného zárobku. A niekedy predávajú “svoju” cestu k rýchlej sláve a finančnej prosperite.

Ak chce začínajúci odborník dosiahnuť skutočné výsledky, bude si musieť určiť, kým presne nie je a akú pre spoločnosť pochopiteľnú úlohu je pripravený hrať, pričom musí dodržiavať príslušné pravidlá. To znamená odpovedať si na otázku: “Som šoubloger alebo psychológ? Som jednodňový špecialista, alebo absolvujem kurz majstrovstva a som pripravený do neho investovať?”

CESTA PSYCHOLÓGA-PODNIKATEĽA

Ten, kto láka ľudí rýchlymi výsledkami, fúka prach do očí rýchlymi účinkami, sľubuje, že vyškolí, aby boli “ako ja” – volí cestu lacnej popularity a veľkých peňazí hneď teraz a stráca šancu vybudovať si povesť majstra. Dá sa to robiť aj takto? Dá. Ale dá sa vyhnúť následkom na reputáciu a vybudovať si dlhodobú kariéru?

Ak sú pre vás peniaze prioritou, skôr či neskôr sa môžete chytiť do pasce rýchleho zbohatnutia. Mentorský kurz za 300 000 na dva mesiace, výnosný biznis za 250 000, osobná značka a “tajomstvá” v mesačnej skupine za 100 000 rubľov – bohužiaľ, nič z toho vám nepomôže stať sa skutočným odborníkom. S vysokou pravdepodobnosťou prvá osobná kríza jedným ťahom rozmetá vzdušný dom takejto profesionálnej sebadôvery, ako aj vyvolá rozvoj pocitu viny a syndrómu podvodníka.

Súčasne s odovzdaním všetkých úspor, a najmä so získaním úveru, človek stráca oporu, pociťuje beznádej a úplnú dezorientáciu v živote.

Niekedy dochádza k samovražedným myšlienkam, klinickej depresii a hraničným duševným poruchám, pretože nie každá psychika je schopná ustáť veľké straty a rozpoznať, že človek naletel podvodu. A naletieť je ľahké – nestabilná štruktúra ega začínajúceho odborníka mu neumožňuje rozpoznať hranice profesionálneho postavenia toho, kto učí a na začiatku sľubuje zlaté hory.

Ale za nedostatok etiky sa vždy platí. Do rúk skutočnej spravodlivosti sa tak dostáva čoraz viac podvodníkov – za nafúknuté balóniky želaní za cudzie peniaze, vymyslené superziskové podniky, veľkolepé predstavenia pre vlastné obohatenie a zvádzanie ľudí výučbou akýchkoľvek skupinových “psi-metód”. Často aj nevedomé pokušenie, že život klienta sa rýchlo zmení, môže praktikovi priniesť škodu. Nevedomie neunesie vinu a hanbu za to, čo sa stalo, a človek “zaplatí” svojím zdravím a neúspechmi v osobnom živote: vytesnené z vedomia sa prejavuje vo forme symptómov a vylieva sa na blízkych prostredníctvom hnevu a úzkosti.

CESTA ŠPECIALIZOVANÉHO PSYCHOLÓGA

Majstrom sa stáva ten, kto okrem vedomostí ovláda aj etiku profesie, má skúsenosti z výcviku a osobného mentorstva od psychológov – odborníkov s osvedčenou reputáciou. Jeho dôvera vo vlastné odborné znalosti rastie prostredníctvom výcviku, osobnej psychoterapie, pravidelnej supervízie a neustálej praxe.

Majster pracuje s ľuďmi samostatne. Môže pracovať málo, aj v skupinách, skôr ako osobne, ale sám. Alebo, keď už prešiel cestou vedenia psychoterapie, píše knihy, učí, vedie semináre a školí v aplikovaných metódach.

Ak chcete rozvíjať majstrovstvo, odborné znalosti a správne zručnosti, musíte tvrdo pracovať a niekedy aj tvrdo a dať ľuďom to, čo môžete. Darovať hodiny svojej práce, texty s užitočnými postupmi, videá so zmyslom a motiváciou na zmenu. Niekedy aj len tak sa podeliť o milé slová na blogu, aby ste podporili a povzbudili odberateľov. Pomáhať a dávať je osobná voľba každého. Ale povolanie psychológa je pôvodne sociálna služba.

Ak si človek vybral cestu psychológa – je dôležité prijať, že proces stať sa psychológom bude pomalý, ale istý.

Skúsenosti rastú zo skúseností v priebehu rokov. Financie rastú zo skúseností s klientmi. Čím viac praxe – tým viac výsledkov a skúseností. Je dôležité pozrieť sa na skúsenosti a vzdelanie tých, od ktorých sa chcete učiť. Je dôležité poznať svoje brehy – dobre sa vyspať a nepozerať sa na iných. Potom možno zrazu zistíte, že nie je všetko také pomalé: ste žiadaný, už vás odporúčajú ako odborníka, môžete si vytvoriť vlastný praktický kurz s reálnym prínosom a účtovať si zaň prijateľné peniaze.

Výsledok postupného rozvoja v profesii sa určite dostaví. Prinajmenšom veľmi dostatočné peniaze na život vlastným poctivým spôsobom. Ich počet sa dá vždy zvýšiť, pričom pochopíte, na čo vám budú stačiť sily a chuť a čo za žiadne peniaze nie ste ochotní robiť. Všade majú svoju Hippokratovu prísahu – v našej profesii je to prísaha psychológa. Vždy by sme sa mali pýtať: pomáhame, alebo pokúšame?