Domov by mal byť príjemným a bezpečným miestom, kde môžete načerpať sily a obnoviť svoje zdroje. Niektoré veci v interiéri vášho bytu a v životných podmienkach však môžu byť pre vaše duševné zdravie deštruktívne.

Nie, nebudeme hovoriť o tom, na ktorú stranu by mala byť posteľ otočená na juhozápad, prečo kvetina pri čele postele nie je feng šuej alebo ktoré figúrky Šivu možno použiť na prilákanie peňazí, zdravia a pohody do domu.

Povieme vám, ako vás detaily interiérového dizajnu môžu pravidelne dráždiť a deprimovať. 11 vecí, ktorých je najlepšie sa zbaviť, hovorí psychologička Anastasia Korneeva z online platformy Fringe.rf.

1. VECI V DEZOLÁTNOM STAVE

Koľko pančúch so šípkami, roztrhaných ponožiek a búnd, ktoré by nezachránila žiadna čistiiareň? Ctíte si ako oko v hlave šálky s čipsami, pléd, ktorý sa roztopil, a sveter, ktorý sa po sušení v bubnovej sušičke roztiahol? Bohužiaľ, všetko to schátralo a vo vašom byte to len zaberá miesto. Neporiadok v domácnosti má vždy negatívny vplyv na vašu psychiku.

2. ZAFARBENÝ NÁBYTOK A NEPORIADOK

Samozrejme, nemusíte byť adeptom na každodenné upratovanie a na kreatívny neporiadok máte plné právo. Z psychologického hľadiska sú však škvrny, špina a prach okolo vás odrazom chaosu, ktorý sa odohráva vo vašej duši. Niekedy sa nám pri upratovaní podarí dať všetko na správne miesto aj v našej hlave.

3. TEMNÉ MOTÍVY V MAĽBÁCH

Chápeme, že možno milujete heavy metal a punk rock natoľko, že ste si steny vytapetovali tmavými plagátmi a umeleckými dielami. Možno milujete čiernu farbu a filmy noir a vybrali ste si obrazy do spálne v tomto duchu. Psychológovia nám však tvrdia, že ak budete mať neustále pred očami depresívne a pochmúrne obrazy, budete mať dobrú náladu čoraz menej často.

4. VECI SO ZLOU HISTÓRIOU

V čase covidu a uzavretých hraníc nemôže byť nič traumatizujúcejšie ako minuloročný magnet z Ríma alebo Istanbulu. Niet divu – niektoré veci sa stávajú skutočnými spúšťačmi spomienok, ktoré môžu bolieť. Rovnako ako veci od nedávno zosnulých blízkych, zarámované fotografie vás a vášho bývalého manžela alebo priateľov, s ktorými ste sa veľmi pohádali. Najlepšie je dať to všetko preč z dohľadu.

5. VECI, KTORÉ VŔZGAJÚ A PÍSKAJÚ

Niektorí ľudia neznášajú zvuk určitých vecí – napríklad šuchot zasychajúcej fixky na papieri alebo piskot detskej pastelky na tabuli. Ak je to váš príbeh – jednoducho kúpte dieťaťu ceruzky namiesto fixiek a miniatúrnu tabuľu vôbec nekupujte. A nekupujte pískacie hračky ani svojmu milovanému psovi – inak by ste mohli skončiť s nervovým tikom. Tiež sa snažte, aby kohútiky netečú a dvere nevŕzgajú. To tiež nie je dobré pre psychiku.

6. SVETELNÉ ZARIADENIA

Nič vám nepokazí spánok viac ako nepríjemne blikajúce svetlo televízora alebo nabíjajúci sa telefón. Už dávno je dokázané, že tieto veci narúšajú normálnu tvorbu hormónov pri zaspávaní. Snažte sa vypnúť všetky elektrické spotrebiče, keď idete spať, a vyhýbajte sa blikajúcim LED svetlám.

7. DUSTBOWL STUFF

Už niekoľko rokov je v interiérovom dizajne v kurze minimalizmus – ideológia veľkého priestoru so “vzduchom”, čistými povrchmi, jednoduchými farbami a nekomplikovanou geometriou. Adepti tohto štýlu veria, že len v takomto interiéri si človek môže skutočne oddýchnuť. Psychológovia potvrdzujú, že množstvo drobných dekoratívnych predmetov na poličkách, hory plyšových hračiek na pohovkách, na ktoré sa práši, vytvárajú len pocit chaosu.

8. VECI, KTORÉ VÁM PRIPOMÍNAJÚ “NEUZAVRETÝ GESTALT”

Niekedy vás stojan so štetcami, ktorý práve včas upúta vašu pozornosť, môže skutočne podnietiť k maľovaniu, ktoré ste už roky nerobili. Alebo vás môže jednoducho uvrhnúť do skľúčenosti: po inšpirácii nezostala ani stopa, život vás míňa a vy už nie ste ten istý človek.
Rovnako sa budete cítiť, keď sa vám naskytne pohľad na desiatky medailí, ktoré ste získali na mládežníckych súťažiach v rytmickej gymnastike – s rytmickou gymnastikou ste úplne skončili. Najlepšie je odstrániť zo svojho zorného poľa objekty, ktoré vám hovoria, že ste niečo nedokázali.

9. PRÍLIŠ SVETLÉ FARBY

Psychológovia to nazývajú “zmyslová nadmerná stimulácia” – keď oči unavia rušivé odtiene a krikľavé farby. Preto si niekoľkokrát premyslite, než si do kuchyne objednáte žiarivú azúrovú farbu.
Základ – steny, podlaha, nábytok – nech je z pokojných farieb, béžovej, bielej, sivej. A môžete experimentovať s textíliami – pridajte svetlé závesy, akcentový koberec, zaujímavé obrúsky a uteráky. A keď vás omrzia, môžete ich vymeniť. Pozor aj na čierno-červenú farebnú schému, pretože byť v takomto priestore stále, bude vo vás vyvolávať depresiu a úzkosť.

10. VEĽA ZRKADIEL

Aj keď zbožňujete vysedávanie pred zrkadlom, jedno v spálni, na chodbe a v kúpeľni stačí. Psychológovia tvrdia, že náš odraz je vždy pútavý a priťahuje pozornosť. Množstvo takýchto rozptyľujúcich prvkov môže vyvolať únavu a neurózu.

11. NEPREHĽADNÝ NÁBYTOK

Opäť sme pri minimalizme. Najlepšie je, ak v byte nemáte veľa skriniek, políc, topánok, stolov a stoličiek – najmä ak nemáte veľa obytného priestoru. Mal by byť priestranný a ľahko sa v ňom pohybovať – ak budete neustále chodiť okolo skríň alebo narážať do rohov pohovky, vaša psychika sa vám nepoďakuje a váš mozog bude horúčkovito produkovať kortizol, hormón stresu a agresie.