Mnohí z nás cítia strach v nepokojných časoch. Nie vždy to zvládnete sami, ale môžete to skúsiť. Dr. Olivia Remes, špecialistka na úzkosti a depresie na University of Cambridge, odporúča stratégie, ktoré nám môžu pomôcť znovu získať kontrolu nad sebou. Tieto stratégie je dôležité sa naučiť aby sme aj v budúcnosti vedeli ako sa upokojiť.

Žijeme v unáhlenom svete a mnohí z nás prežívajú úzkosť, ktorá narúša náš každodenný život. Spôsobuje nám ťažkosti so zaspávaním alebo stres. Stáva sa, že zvuk krokov na schodisku alebo neočakávaný zvuk v nás vzbudzuje strach. Môžu to byť príznaky úzkosti a je dôležité naučiť sa ich rozpoznať.

Existujú techniky na zvládanie úzkosti a stresu. Dobrou správou je, že niektoré z nich si môžeme sami rozvíjať. Na University of Cambridge sme uskutočnili štúdiu, v ktorej sme sledovali ľudí, ktorí za zložitých okolností prežívajú ťažké obdobia. Niektorí trpeli vysokou úrovňou úzkosti, zatiaľ čo iní nemali za rovnakých okolností žiadne problémy s duševným zdravím.

Ak sa pozrieme na krízy a svetové katastrofy, uvidíme, že keď čelia zložitej realite, niektorí si zachovajú pokojný spôsob zmýšľania, zatiaľ čo iní bojujú o prežitie. V čom sú tieto skupiny odlišné? Existujú vedecky dokázané spôsoby, ako prevziať kontrolu nad našim psychickým stavom a meniacimi sa situáciami. Môžeme sa ich naučiť a pokúsiť sa ich využiť.

ROBTE NIEČO, ČO SA VÁM PÁČI

Keď premýšľate o situáciách, ktoré spôsobujú úzkosť alebo strach, trpí vaše duševné zdravie. Takže namiesto toho robte niečo, čo sa vám páči. To dodá vašim myšlienkam nové zameranie a pomôže vám upokojiť sa.

Možno existuje príbeh, ktorý ste chceli vždy opísať? Alebo online kurz, ktorý ste chceli absolvovať? Teraz je ten správny čas. Všetci sme teraz zaneprázdnení a zosúlaďujeme pracovný a rodinný život intenzívnejšie ako kedykoľvek predtým, takže nájsť čas na niečo pekné znie ako hriešne potešenie. Zabudnite na vinu. Je skutočne dôležité byť k sebe láskavý.

TIP: Upokojujúce a relaxačné tipy

STANOVTE SI CIEĽ

Niekedy si myslíme, že život bez povinností a výziev by bol úžasnejší. To však nie je pravda. To ako sa upokojiť cieľom byť môže, treba však dbať na postup.

Zvážte, či existuje nejaký konštruktívny cieľ, ktorému by ste sa mohli venovať. Musíte tomu venovať iba pol hodiny denne, pokiaľ ste dôslední. Vďaka tomu pravdepodobne dosiahnete svoj cieľ a zároveň sa budete cítiť uspokojení. Je to veľmi dôležité, pretože keď ste so sebou spokojní, začnete byť šťastnejší a máte pocit, že konaním môžete zmeniť svoj život.

MEDITUJTE

Niekedy sa zdá, že sa veci vymkli spod kontroly a my nevieme, ktorou cestou sa máme vydať. Možno sa topíme v úlohách, ktoré musíme splniť. V čase chaosu a úzkosti pomáha meditácia. Môže sa stať, že to bude naša oáza pokoja.

Keď sa vaše myšlienky začnú upokojovať, budete sa cítiť viac pod kontrolou a pripravení prijať výzvy. Môj výskum ukázal, že má obrovský vplyv na zníženie úrovne úzkosti a toho ako sa upokojiť, a tým aj na zlepšenie psychickej kondície.

 

Zdroj