Niektorým ľuďom sa ľahšie vstáva za svitania, pre iných je poludnie smiešne skorá hodina. Napriek tomu sa každý z času na čas musí zobudiť o šiestej alebo siedmej ráno, bez ohľadu na svoj biorytmus. Na pomoc námesačníkom majú somnológovia niekoľko tipov, ako vstať z postele tou správnou nohou.

Nikdy to nie je dobré ráno. Zdá sa, že mémov s touto tézou je na sociálnych sieťach veľa. Ale môže to tak byť? Lekári tvrdia, že ak budete dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel, môžete veľmi rýchlo upadnúť do hlbokého spánku, ktorý umožní telu správne si oddýchnuť 7-8 hodín a netrpieť v skorých ranných hodinách. Povieme vám, čo musíte urobiť.

1. ZASPÁVANIE V SPRÁVNEJ POLOHE

Rehabilitačný terapeut Sergej Agapkin vo vysielaní relácie “O tom najdôležitejšom” upozorňuje, že najlepšie sa zaspáva na boku – v tzv. embryonálnej polohe. Najlepšie je mať kolená napoly pokrčené, s rukami pod hlavou. “Podľa výskumov je to najoptimálnejšia poloha,” hovorí Agapkin.

Otorinolaryngologička a somnologička Anastasia Shabalina dodáva: prijateľné je aj spanie na chrbte. Ale len v prípade, že netrpíte apnoe – zastavením pľúcnej ventilácie počas spánku na viac ako 10 sekúnd.

2. KÚPTE SI ĽAHKÝ BUDÍK

Toto je skvelý tip pre ľudí žijúcich vo väčšine častí Ruska, ktorí v zime trpia veľmi krátkym denným svetlom. Všimli ste si niekedy, že v lete, keď sa skoro rozvidnie, je ľahké zobudiť sa aj o šiestej ráno? Skúste si nastaviť prístroj tak, aby začal vydávať jemné svetlo 15 až 20 minút pred vašim prebudením, čo postupne uvoľní vaše telo z objatia Morfea. Súhlasíte, je to oveľa príjemnejšie ako budenie na hlasný budík a žmurkanie na modrú obrazovku.
Mimochodom, vedci z univerzity v Notre Dame prednedávnom zistili, že opakované nastavenie budíka je veľmi škodlivé. V dôsledku stresu a úzkosti, ktoré pociťujete počas obdobia voľna, by vám v budúcnosti mohla hroziť cukrovka a srdcové choroby.

3. JEDZTE VEČERU 3-4 HODINY VOPRED

Ak plánujete zaspať o 23:00, jedzte o 19:00, ale nenapchávajte sa. Posledné jedlo nech je ľahšie ako raňajky a obed. Na kontrolu môžete použiť pravidlo taniera – 1/2 naplňte zeleninou, čerstvou alebo varenou, 1/4 mäsom alebo rybou, 1/4 komplexnými sacharidmi, ako sú obilniny alebo cestoviny. Tráviaci trakt pokojne strávi ľahkú večeru a o 6-7 hodine ráno si bude vyžadovať novú porciu jedla. Výsledkom je, že náš hormonálny systém nám dáva signál: je čas vstávať!
Nefrologička a kandidátka lekárskych vied Jekaterina Korseva radí, aby ste si večeru pripravili tak, aby ste sa vyhli nadúvaniu, kvaseniu alebo negatívnemu vplyvu na stolicu – správne jedlo len prispeje k zdravému a pokojnému spánku bez náhlych návštev toalety.