Svet sa mení neuveriteľnou rýchlosťou a technológie napredujú rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. V takomto dynamickom prostredí je dôležité byť pripravený neustále sa učiť a preškoľovať. Prečo a ako sa prispôsobiť neustálym zmenám a pritom sa cítiť pohodlne – porozprávajme sa s odborníkom.

ČO JE ADAPTÍVNA INTELIGENCIA?

Adaptabilita

Jeden zo zakladateľov teórie adaptívnej inteligencie Robert Sternberg, profesor psychológie na Oklahomskej univerzite, definuje adaptabilitu ako schopnosť mysle meniť sa v reakcii na aktuálne požiadavky prostredia.

Jednoducho povedané, adaptabilita je súbor schopností, ktoré vám pomáhajú rýchlo a bez stresu sa orientovať v novom prostredí. Patrí k nim flexibilita, pozitívny prístup, schopnosť analyzovať situáciu a prichádzať s novými riešeniami.

Prečo je adaptabilita taká dôležitá

Pred desiatkami rokov sa paradigma vzdelávania obmedzovala na tradičnú schému: školská dochádzka, potom nástup na univerzitu a nakoniec zamestnanie vo vybranej profesii s plynulým postupom po kariérnom rebríčku.

Táto koncepcia sa však zmenila a časy “jednej vedomosti” sú nenávratne preč. Skutočné učenie dnes presahuje rámec jednoduchého získavania informácií. Ako napísal americký filozof a sociológ Alvin Toffler vo svojej knihe Šok z budúcnosti z roku 1970, v 21. storočí nebudú negramotní tí, ktorí nevedia čítať a písať, ale tí, ktorí sa nevedia učiť, odnaučiť a znovu naučiť.

Niet pochýb o tom, že nie je ľahké vzdať sa toho, čo tak dlho riadilo náš život.

Ak však chceme držať krok so súčasnosťou a ľahko čeliť budúcnosti, nezostáva nám nič iné, len prijať zmeny a prispôsobiť sa tomu, čo sa deje okolo nás.

Je to dôležité nielen v každodennom živote, ale aj v obchodnej komunikácii a kariérnom raste. Už dnes sa zamestnávatelia pri prijímaní zamestnancov čoraz viac zameriavajú na mäkké zručnosti, čo znamená, že prispôsobivosť môže otvoriť dvere k novým kariérnym príležitostiam. Podľa najnovších údajov amerického štatistického úradu práce ľudia v blízkej budúcnosti uskutočnia až 12 kariérnych zmien počas svojho života.

Ak chce človek zmeniť oblasť činnosti, musí sa rekvalifikovať a osvojiť si nové kompetencie.

Ide o zložitú, často emocionálnu prácu. Krátky kurz alebo séria online modulov môže stačiť na odovzdanie informácií potrebných na získanie nových vedomostí, ale príliš málo na zmenu zaužívaného správania. Skutočné učenie zahŕňa doslova proces transformácie spôsobov myslenia, rozvoj nových návykov, heuristík a predsudkov. Preto je pri učení sa odnaučiť sa veľmi dôležité sledovať konečný cieľ, ktorým je osobný a profesionálny rast.

Ako rozvíjať adaptívnu inteligenciu

Kombinácia zručností je ideálnym receptom na adaptívnu inteligenciu

Harry Coulton, výskumník a zakladateľ americkej spoločnosti Adaptive Intelligence Consulting, sa domnieva, že koncept adaptívnej inteligencie kombinuje zručnosti emocionálnej, mentálnej a pozitívnej inteligencie.

Rozvoj a kombinácia týchto zručností nám pomáha flexibilne myslieť, efektívne komunikovať, riešiť neštandardné úlohy a ľahšie sa otvoriť zmenám – odvážnejšie im čeliť a dokonca ich aj sami iniciovať.

Ak chcete zvýšiť svoju adaptabilitu, začnite rozvíjať…

  • Odolnosť – schopnosť prekonávať prekážky, zotaviť sa zo stresových situácií a pokojne prijímať zmeny.
  • Rastové myslenie – presvedčenie, že môžete rozvíjať akékoľvek zručnosti, o ktorých snívate.
  • Strategické myslenie – schopnosť analyzovať situáciu z rôznych uhlov pohľadu, predstaviť si konečný výsledok a predvídať možné výsledky.
  • Flexibilita – schopnosť mozgu prispôsobiť sa novým, meniacim sa alebo neplánovaným udalostiam.
  • Učiteľnosť – zručnosti a ochota využívať minulé skúsenosti na skúmanie nových a nachádzanie rôznych scenárov správania, ktoré pomáhajú riešiť problémy v súvislosti so zmenami.
  • Sebaorganizácia a plánovanie – schopnosť efektívne rozdeliť čas a zdroje, stanoviť priority a dodržiavať stanovený plán činnosti.
  • Usilovnosť – ochota vynaložiť úsilie a sústrediť sa na danú úlohu, aby ste s istotou smerovali k úspechu.
  • Kreativita – schopnosť myslieť neštandardne, kombinovať prvky neobvyklým spôsobom alebo nachádzať riešenia, o ktorých sa predtým neuvažovalo.
  • Sebauvedomenie – schopnosť rozpoznať svoje hodnoty, presvedčenia a pocity, vidieť svoje silné a slabé stránky.
  • Empatia – schopnosť pochopiť pocity iných ľudí, vcítiť sa do nich a vytvárať efektívne interakcie.

Nájdite svoj optimálny štýl učenia

Učenie môže mať akúkoľvek formu vnímania informácií:

  • Vizuálny – naznačuje, že ľudia najlepšie absorbujú informácie prostredníctvom obrázkov, grafov a tabuliek.
  • Sluchový štýl učenia by vyhovoval tým, ktorí najlepšie absorbujú informácie pri počúvaní prednášok, audiokníh a diskusií.
  • Kinestetický štýl učenia súvisí s pohybom a dotykom a zahŕňa možnosť fyzickej interakcie s materiálom. Spôsoby takéhoto učenia môžu byť experimentovanie, učenie sa pohybom, a dokonca aj pri kreslení alebo vykonávaní športových aktivít.

Vniesť zmenu do svojho života môžete urobiť hneď teraz.

5 najlepších univerzálnych tipov, ktoré vám pomôžu začať:

  • skúmajte, čo neviete, ale čo vás zaujíma, či už je to učenie sa cudzieho jazyka, čítanie knihy alebo založenie blogu, kde môžete byť autorom vlastného príbehu;
  • získajte nové skúsenosti: pohybujte sa, absolvujte neznáme trasy, počúvajte audioknihy počas bežných činností;
  • vstúpte do profesionálnych komunít a obklopte sa podobne zmýšľajúcimi ľuďmi, s ktorými môžete zdieľať svoje záujmy a rozšíriť okruh svojich známych;
  • rozvíjajte bystrý pohľad – pozorujte, čo sa deje okolo vás, a premýšľajte o nových informáciách;
  • využite to, čo ste sa naučili, v praxi a podeľte sa o to s ostatnými.

Ak sa chcete úspešne zapojiť do pohybu v modernom svete, zbavte sa starých postojov a vzorcov. Kľúč ku všetkým možnostiam sa skrýva v nás samých, v našej otvorenosti voči výzvam – v našej ochote opustiť to, čo si myslíme, že poznáme. A znovu preskúmať to, čo potrebujeme vedieť.