Zdroj

Obete traumatických zážitkov môžu byť napríklad svedkovia katastrof, účastníci dopravných nehôd, obete prepadnutia, vojaci, ktorí boli vo vojne – všetci títo ľudia môžu mať jedno spoločné. Neschopnosť zotaviť sa z traumatickej udalosti. Obete takýchto udalostí môžu trpieť posttraumatickou stresovou poruchou. Čo je to vlastne posttraumatická stresová porucha? ako sa prejavuje? Ako sa lieči? Pokračujte v čítaní!

POSTTRAUMATICKÁ STRESOVÁ PORUCHA

Touto poruchou môžu trpieť ľudia akéhokoľvek veku, národnosti, náboženstva, etnického pôvodu alebo kultúrneho prostredia. Môže k nemu dôjsť v dôsledku teroristického činu, prírodnej katastrofy, násilného útoku – vrátane znásilnenia alebo pokusu o vraždu. Môže sa rozvinúť aj v prípade ľudí, ktorí boli svedkami vrážd, znásilnení, iných brutálnych útokov na inú osobu, alebo boli svedkami obrovských katastrof, ktoré si vyžiadali množstvo obetí. Štatisticky je PTSD častejšia u žien – u nich je dvakrát vyššia pravdepodobnosť vzniku tejto poruchy ako u mužov.

POSTTRAUMATICKÁ STRESOVÁ PORUCHA – PRÍZNAKY

Ako sa prejavuje posttraumatická stresová porucha? Príznaky sa môžu meniť s vekom – dospelí a deti prežívajú traumatické udalosti rôzne a inak na ne reagujú. U dospelých príznaky, ktoré naznačujú PTSD, zahŕňajú:

  • Nočné mory súvisiace s traumatickou udalosťou
  • Neustále spomínanie na traumatickú udalosť –nemožno sa zbaviť myšlienok, ktoré spôsobujú veľké utrpenie.
  • Pocit emócií, ako keby sa traumatická udalosť opakovala
  • Výbuchy hnevu
  • Prílišná ostražitosť
  • Problémy so spánkom
  • Pocit, že sa nič dobré v budúcnosti nestane
  • Problémy s koncentráciou

PTSD sa môže vyskytnúť aj u detí a príznaky, ktoré sa objavia, zahŕňajú:

  • Nočné mory
  • Nespavosť a problémy so spánkom
  • Agresivita
  • Podráždenosť
  • Strach z odlúčenia od rodiča
  • Zobrazovanie traumy v kresbách alebo všetkých druhoch príbehov
  • Vznik nových fóbií – strach z tmy, príšery

Bez ohľadu na vek má posttraumatická stresová porucha veľmi negatívny vplyv na život človeka a jeho celého okolia, preto je potrebné podniknúť vhodné kroky na riešenie tejto poruchy.

POSTTRAUMATICKÁ STRESOVÁ PORUCHA – LIEČBA

Deštruktívna porucha, ktorá negatívne ovplyvňuje ľudskú myseľ, medziľudské vzťahy, môže viesť k rozvoju ďalších fóbií a iných úzkostných porúch a môže byť aj faktorom, ktorý vedie k závislosti – o tom je posttraumatická stresová porucha. Liečba je nevyhnutná na zlepšenie kvality vášho života a vysporiadanie sa s vašou traumou.

Nedostanete to zo dňa na deň. Stále sa však môžete zotaviť z PTSD a znova získať pocit, že na vás v živote čaká ešte veľa dobrých vecí. Najprv sa o PTSD naučte čo najviac – ak získate vedomosti, lepšie spoznáte svojho nepriateľa a lepšie pochopíte mechanizmy, ktoré riadia túto poruchu a prečo sa správate určitým spôsobom. Skúste tráviť čas v prírode a venujte sa pohybovým aktivitám – bicyklovanie, rybolov, kanoistika, prechádzky v parku, tanec, beh, plávanie – určite nájdete niečo vhodné pre seba.

Obklopte sa blízkymi ľuďmi, ktorým dôverujete a na ktorých vám záleží. Vyhnite sa však všetkým druhom stimulantov, ktoré môžu problém len zhoršiť.

Posttraumatická stresová porucha je veľmi vážny problém, s ktorým bojuje veľa ľudí. Pridajte sa ku skupine, ktorá zápasí s rovnakým problémom. Práve tu takýchto ľudí spája skupinová psychoterapia. Skupina ľudí, ktorí rozumejú tomu, s čím zápasíte, vám bude veľkou oporou a motiváciou, ako sa s problémom vysporiadať.

Tiež stojí za to naučiť sa rôzne druhy relaxačných techník, aby ste sa zdravým a vhodným spôsobom uvoľnili od stresu a vnútorného napätia. V tejto úlohe vám môže pomôcť aj individuálna psychoterapia, ktorá vám umožní pochopiť, čo sa s vami presne deje. Týmto spôsobom sa môžete vysporiadať s emóciami a problémami, ktoré vás paralyzujú.