Spôsob, akým zaobchádzame so svojím smartfónom, nám môže prezradiť veľa vecí – napríklad naše duševné zdravie.

“Keď sme nervózni, naše telo sa uchýli k jednej z dvoch stratégií: hovorí britská psychoterapeutka Tasha Baileyová. – A keďže sme dnes veľmi pripútaní k našim smartfónom, tieto reakcie sa dajú spočítať analýzou našich interakcií s nimi.”

ZNAČKY

Psychológovia uvádzajú niekoľko zvykov, ktoré môžu naznačovať, že prežívame vážny stres.

1. Nekonečné rolovanie

Niekedy môžeme hovoriť o dumscrollingu – nekonečnom čítaní znepokojujúcich správ. Mimochodom, takto sa dostávame do začarovaného kruhu: čítame ich, pretože sme znepokojení, ale po oboznámení sa s materiálom zostávame ešte viac znepokojení.

“Prostredníctvom prezerania sa snažíme získať istotu a nájsť odpovede na naše otázky, ale úzkosť sa často len zhoršuje,” poznamenáva sociálna pracovníčka Carrie Howardová z Texasu.

Okrem doomscrollingu existuje aj bežný scrolling – keď nemôžeme prestať prechádzať kanály sociálnych médií alebo zábavné videá

Aj to môže byť prejavom úzkosti – usilovne sa snažíme odpútať pozornosť od toho, aby sme nemysleli na niečo iné. Napríklad na hádku s priateľom.

Telefón môže fungovať aj ako nástroj prokrastinácie, keď sa nám nechce robiť nejaké úlohy, napríklad prácu.

2. “Dobre, Google.”

Úzkosť sa môže prejavovať aj nekonečným googlovaním – stačí analyzovať naše dotazy vo vyhľadávači. Pravdepodobne tam nájdete milióny záložiek, kde sa dočítame o niečom, čo nás trápi.

Čo tam je – príznaky choroby, 10 článkov o tom, ako si vybrať umývačku riadu, alebo psychologické testy?

Niekedy sme pri riešení úzkosti príliš ostražití a puntičkárski. A naozaj potrebujeme odpovede na naše otázky, usmernenie a potvrdenie hypotéz.

3. “Ach, mám dôležitý telefonát…”

V situáciách stresu môžu ľudia používať svoj smartfón, aby sa vyhli skutočnej komunikácii. Napríklad keď predstierajú, že im niekto volá, alebo predstierajú, že odpovedajú na správu na messengeri. Stáva sa to napríklad vtedy, keď sa chceme akýmkoľvek spôsobom vyhnúť komunikácii s osobou, ktorá nás osloví. Ide o stratégiu odpútania pozornosti alebo vyhýbania sa.

4. Neschopnosť odtrhnúť sa od smartfónu

Emma Mahoneyová, psychoterapeutka z Filadelfie, uvádza, že niektorí ľudia majú problém nechať svoj smartfón na pokoji, a to aj počas tréningu, pred spaním alebo na pracovnom stretnutí.

To môže tiež naznačovať zvýšenú úzkosť. Alebo závislosť od gadgetov

Dôležité: nehovoríme o pracovných úlohách, ktoré vyžadujú, aby ste boli neustále pripojení. Keď sme úzkostní, neustále kontrolujeme obrazovku smartfónu, aj keď to nepotrebujeme.

5. Veľmi rýchla reakcia na oznámenia

Ľudia, ktorí sú z niečoho znepokojení, majú tendenciu reagovať na všetky správy čo najskôr – aj keď niektoré z nich môžu počkať. Psychoterapeuti upozorňujú, že to môže byť spôsobené tým, že človek dobre neoddeľuje prácu a voľný čas – má problém s manažmentom času, ktorý by mal riešiť skôr, ako sa dostaví vyhorenie.

6. Vyhýbanie sa telefonátom

O nechuti mladej generácie k telefonovaniu sa často vtipkuje – dvadsiatnici doslova nenávidia “telefonáty” a neplánované hovory, uprednostňujú textové správy, fotografie a hlasové správy. Psychológovia zároveň upozorňujú, že vyhýbanie sa živej interakcii po telefóne môže byť aj prejavom úzkosti, pretože naznačuje nechuť k skutočnej sociálnej interakcii.

7. Panika, ak sa telefón vybije

Musíte venovať pozornosť tomu, ako sa cítite, ak sa vám v telefóne vybije batéria alebo sa nemôžete pripojiť k sieti Wi-Fi. Ak začnete pociťovať nervozitu alebo dokonca paniku, stojí za to sa nad tým zamyslieť. Dôležitá nuansa – nehovoríme o situácii, keď potrebujete smartfón, aby ste si v noci zavolali taxík a dostali sa domov.

ČO UROBIŤ

1. Pokúste sa vytvoriť si odstup od telefónu

Môžete to urobiť doslova, napríklad tak, že ho obtočíte gumičkou do vlasov. Posielanie textových správ alebo vygooglovanie niečoho bude ťažšie. Alebo jednoducho položte smartfón displejom nadol alebo ho nechajte v taške, aby ste po ňom neustále nesiahali rukou.

2. V nastaveniach si nastavte limity na používanie sociálnych sietí

Vyčleňte si napríklad maximálne pol hodiny denne a monitorujte svoju aktivitu.

3. Snažte sa nepoužívať svoj smartfón mimo pracovnej doby

Odstráňte upozornenia. Niekedy pomôže vypnutie telefónu aspoň na hodinu denne. Počas dovolenky si môžete skúsiť dať informačný detox aj bez smartfónu. Tiež, ak hovoríme o niečom viac ako len o závislosti na gadgete, stojí za to pochopiť dôvody vašej úzkosti – možno budete musieť konzultovať s psychológom.