Priatelia z viacerých miest si navzájom pomáhali vyrovnať sa so syndrómom podvodníka pomocou projektu “týždeň komplimentov”, v rámci ktorého každý z nich dostal aspoň 21 psychologických pohladení denne. A tento proces našiel svoje mínusy aj plusy. Viac nám o ňom prezradí autorka projektu.

Univerzálnou radou, ktorú psychológovia a sociológovia dávajú v ťažkých časoch, je pokúsiť sa prepnúť z vlastných starostí na starosti iných ľudí. A takáto schéma funguje hneď v niekoľkých smeroch.

PREČO JE TO UŽITOČNÉ PRE VŠETKÝCH ÚČASTNÍKOV

Po prvé, aj keď sa nám to pri čítaní správ nezdá, evolučne je príjemné, že náš mozog robí dobré veci. Za dobré skutky a altruizmus nás hormonálny systém odmeňuje endorfínmi a my zažívame duševné povznesenie a ľahkosť (ak neveríte – prečítajte si o takom zaujímavom vedeckom fakte, ako je “eufória pomáhajúceho”).

Po druhé, poznávanie seba samého prostredníctvom komunikácie s inými ľuďmi je veľmi účinné. Myslíme si o sebe všeličo, ale okolie sa nám nemôže dostať do hlavy, takže nám poskytuje obraz sveta, ktorý je adekvátnejší skutočnosti. A keď poznáte sami seba, môžete lepšie pracovať so svojimi emocionálnymi stavmi.

A po tretie, a to je dôležité pochopiť, – dávať môže len ten, kto má silu dávať. Na to, aby ste mohli “vysávať” starostlivosť druhých, musí byť nádoba aspoň z polovice plná. A ako sa dostať zo začarovaného kruhu, keď chceme endorfíny, ale nemáme silu ich vôbec získať?

My v kruhu priateľov sme tento problém vyriešili nasledujúcim elegantným spôsobom – možno sa bude páčiť aj vám. Súbor nástrojov sme prevzali od rodinných psychológov, hoci kto iný ako priatelia – ďalšia rodina, ktorú si nevyberáme podľa krvi, ale podľa vôle svojho srdca?

AKO SA EXPERIMENT USKUTOČNIL

Podstata nášho experimentu je nasledovná. V spoločnosti ôsmich ľudí boli letné týždne rozdelené formou lotérie tak, že každému bol pridelený jeden týždeň, počas ktorého dostával tri komplimenty denne od ostatných účastníkov projektu.

Podmienky pre komplimenty boli tieto

  • Pochvaly od jednej osoby by sa nemali opakovať počas týždňa.
  • Komplimenty by mali byť úprimné, píšeme len o tých vlastnostiach, ktoré nás na priateľovi skutočne obdivujú. Tento bod je možno najdôležitejší – neúprimnosť a formálnosť ľudia veľmi dobre cítia, a ak ich vnútorná anténa zachytí takýto signál – účinnosť experimentu sa výrazne znižuje.
  • Menej ako tri komplimenty denne nie sú povolené. Viac – môžete.

Neobmedzovali sme sa vo forme vyjadrenia milých slov: niekto telefonoval, niekto písal príspevky na sociálnych sieťach, niekto posielal pohľadnice, niekto písal osobne a niekto vo všeobecnej diskusnej miestnosti, ktorá sa špeciálne zhromaždila na takúto udalosť.

Najviac sa mi páčilo, keď sa komplimenty písali v messengeri, v ktorom s danou osobou zvyčajne nekomunikujem

A tak v priebehu týždňa vznikla zbierka mojich najsilnejších vlastností od konkrétneho človeka na samostatnej platforme v mojom telefóne, ktorú je príjemné a užitočné si znovu prečítať.

Nebolo to ľahké. Niektorí sa úprimne báli prijímať komplimenty a prepadali panike, pretože nevedeli, ako na ne adekvátne reagovať. To sa mnohí naučili až v priebehu tohto procesu. Niektorých prekvapili vlastnosti, ktoré boli z pohľadu iných ľudí úplne bežné: “Bolo pre mňa zvláštne počuť, že som krásna. Nemyslela som si o sebe, že som taká. Myslela som si, že som škaredá” (c).

K ČOMU NÁM BOL TENTO MESIAC A POL DOBRÝ?

Mnoho cenných vecí

  1. Schopnosť sústrediť sa na konkrétneho človeka: len prvých 5-7 pochvál sa píše samo, ale ďalej sa musíte sústrediť, aby ste vyzdvihli a správne opísali dobré vlastnosti človeka.
  2. Veľa, veľmi veľa endorfínov. Boli v osobe, ktorá komplimenty dostala, aj v osobe, ktorá ich vyslovila. Podľa spoločnosti mali tí, ktorí to robili, ešte viac pozitívnych emócií – pretože im neprekážal syndróm podvodníka (s tým máme v našej spoločnosti problémy).
  3. Práca s vnútorným podvodníkom – je dôležité získať spätnú väzbu o tom, v čom ste dobrí, za čo vás oceňujú, čo na sebe obdivujete. Schopnosť pozrieť sa na seba očami iného človeka, ako priznala jedna z našich kamarátok, nám ukázala, že vlastnosti, na ktorých dlho pracovala (a ako si myslela, nie príliš efektívne) – mala vlastne už vytvorené, pretože si ich všimlo veľa ľudí.
  4. Dozvedeli sme sa nové veci o sebe – a nielen o tom, čo sa na nás cení. Analyzovali sme, čo si sami ceníme. Napokon, pripomínam, komplimenty by mali byť úprimné.
  5. Zistili sme, že je ľahšie povedať pekné veci cudzím ľuďom alebo ľuďom, ktorých nepoznáme. Kedysi sme si ich len poznamenávali (“Má krásny kostým”, “Pripravil takú super akciu”, “Ten nápad v tíme bol veľmi cenný, ďakujem zaň”). A teraz je zvykom hovoriť ľuďom, v čom sú krásni. A to mení svet okolo vás. Vyskúšajte to!

A po čase aj správy prestali presviedčať, že svet je hrozný. Pretože v konkrétnej rodine, so schopnosťou vyjadriť nielen sťažnosti a výčitky, ale aj pozitívnu spätnú väzbu, sa život začal zlepšovať.

Ako postskriptum vám chcem povedať, že niektorí moji priatelia preniesli túto skúsenosť do svojich rodín. Ale aby som nikoho nevystrašila a nevyvolala zbytočné podozrenie (to je obľúbené mužské “Prečo si taký milý, asi odo mňa niečo potrebuješ?”), začala s jedným komplimentom denne. Jednoducho sme pomenovali tie dobré veci, ktoré sme predtým mlčky prešli.