Obsedantné myšlienky a negatívne mentálne modely sú symptómami niekoľkých psychických ochorení, ale môžu sa tiež týkať neurotického správania. V tomto článku sa bližšie pozrieme na neurotické správanie, ako môže ovplyvniť váš život a ako sa s ním vysporiadať.

Čo je neurotické správanie?

V bežnej reči sa termín “neurotik” používa na popis osoby, ktorá je napätá, trápi sa aj nad drobnosťami, je emocionálne nestabilná, rýchlo sa hnevá a často sa zacyklí na maličkostiach. Ak pravidelne prežívate stres nad drobnosťami a nespíte v noci, pretože sa obávate a premýšľate, môžete sa dokonca považovať za neurotika. Ale čo to znamená v skutočnosti?

V slovníku je neuroza definovaná ako “psychické ochorenie, ktoré vedie k vysokému stupňu úzkosti, neopodstatneným strachom a správaniu, ako aj často k nutnosti opakovať činnosti bez dôvodu.” Ale niekedy sa neurozu zmýšľa s neuroticizmom (spektrum psychologických porúch). Je dôležité vedieť, že to sú rôzne veci a posúdenie osobnosti môže určiť, či ste neurotik, alebo nie.

Neuroza a “Veľká päťka”

Takže urobme zhrnutie: neuroticizmus nie je stavom psychického zdravia alebo psychickým ochorením. Je to termín, ktorý sa používa na popis sady modelov správania, ktoré môžu naozaj spôsobiť distress a potláčať emócie, ale neovplyvňujú bežnú prácu. V neurotikov môžu byť aj iné psychické poruchy nálady, ako je depresia alebo úzkosť (vrátane panických atakov), ktoré môžu zhoršovať ich neurotické tendencie a správanie, ale najviac neuroticizmus je jednou z charakteristík osobnosti “Veľkej päťky”.

Rysy osobnosti “Veľkej päťky” sú termíny, ktoré patria k hlavným rysom osobnosti, ktoré sú väčšinou zhodné s psychológmi a ktoré sú vlastné každému človeku. Tieto rysy zahŕňajú extraverziu (spoločenskosť alebo samotárstvo a uzavretosť), prístupnosť (priateľskosť alebo kritičnosť), otvorenosť (starostlivosť alebo opatrnosť), svedomitosť (organizovanosť alebo neorganizovanosť) a neuroticizmus (emočná citlivosť alebo stabilita). Široko rozšírený názor je, že osobnosť väčšiny ľudí je založená na kombinácii týchto rysov osobnosti “Veľkej päťky”. Neurotickí ľudia majú tendenciu častejšie cítiť negatívne emócie a všeobecne pociťujú emočnú nestabilitu. V dôsledku toho sa u nich častejšie vyvíjajú depresívne alebo úzkostné poruchy.

Príčiny neurózy

Príčina vzniku neurozy sa skrýva v detstve. Táto príčina súvisí s tým, že potreby dieťaťa neboli úplne uspokojené tak, ako by bolo potrebné. Možno preto, že rodičia sú zahĺbení do svojho vlastného sveta alebo preto, že sú príliš kritickí, nekonzistentní, nadmieru zhovievaví – alebo jednoducho nepočúvajú potreby dieťaťa, jeho myšlienky a obavy. Dieťa necíti, že ho počúvajú a nemôže vyjadriť svoje skutočné pocity. Dieťa rastie bez vnútorného pocitu bezpečia a príslušnosti. Naopak sa vyvíja pocit úzkosti a bezbrannosti. Dieťa nemôže spontánne nadviazať komunikáciu s inými ľuďmi a preto si vytvára vlastné stratégie prekonania, aby upokojilo túto úzkosť. Tieto stratégie, alebo obranné mechanizmy, sa neskôr môžu stať dosť pevnými. Svet môže náročným neurotikom pripadať ako strašidelné miesto a tieto stratégie mu pomáhajú prežiť v tomto svete.

Ste neurotik? Porozumenie neurotickej správania

Neurotické správanie je stav, keď sa nachádzate v negatívnom duševnom stave a často cítite úzkosť. Neurotizmus je vlastnosť osobnosti, ktorá sa týka toho, ako zvládate určité situácie a stres. Dvaja ľudia sa môžu dostať do rovnakej situácie, ale neurotik môže v nej nájsť negatívum a reagovať na stres silnými pocitmi podráždenia, úzkosti a strachu. V skutočnosti sa neurotizmus môže prejavovať rôzne a mnohé z týchto foriem správania komplikujú bežný život. Tu je niekoľko najbežnejších príkladov neurotických charakteristík osobnosti.

Rýchlosť podráždenia

Neurotici sú náchylní negatívne reagovať na situácie a môžu robiť z komára slona. Podráždené správanie a rýchlosť podráždenia kvôli drobným problémom môžu byť príznakom neuroticizmu. Ak zistíte, že sa ľahko hneváte kvôli drobnostiam, možno ste neurotik. Vysoká úroveň stresu môže viesť k takým fyzickým symptómom ako vysoký krvný tlak a poruchy spánku, čo negatívne ovplyvňuje celkový zdravotný stav.

Nehlučné správanie na cestách

K ľahkému podráždeniu patrí aj nevychovanosť na cestách. Všetci robia chyby a nikto nie je dokonalým vodičom. Niektoré chyby môžu byť katastrofálne, ale väčšina z nich nie sú a dajú sa ľahko opraviť. Ak sa na ceste cítite nahnevaní a začnete kričať, húkať a prejavovať agresiu, keď niekto ide protismerom alebo vás strihá, môže to byť príznakom neuroticizmu.

Obavy o zdravie

Hnev nie je jedinou negatívnou emóciou, ktorú cítia neurotici. Mnoho neurotikov zažíva silnú úzkosť o mnohých veciach, vrátane zdravia. Ak sa obávate, že sa nakazíte, keď tak nie je, alebo začnete nadmieru rozmýšľať o najmenších príznakoch, ako sú vyrážky alebo bolesti hlavy, môže to byť príznakom neurozy.

Nadmerné stresovanie sa

Drobné veci sa stávajú neustále, napríklad opálený toast alebo rozliaty nápoj. Niektorí ľudia sú schopní tieto veci prehliadnuť, ale neurotici sa nimi môžu zaoberať a zistiť, že im to pokazilo celý deň, čo vedie k nadmernému stresovaniu sa.

Pocity viny

Pocity viny sú ďalšou negatívnou emóciou, ktorú často zažívajú neurotici, aj keď neurobili nič zlé. Ak zistíte, že sa cítite vinní, keď nie ste vinní, alebo ak cítite nadmerné pocity viny kvôli nepodstatnej veci a ospravedlňujete sa znova a znova, hoci nie je nič zlé na tom, je to znak neurotického správania.

Nadbytočné premýšľanie

Všetci sa občas nadmerne zamýšľame, ale neurotici môžu zistiť, že neustále premýšľajú o tom, čo sa stalo, alebo o niektorých dôsledkoch. Je to nepríjemné, ale môže prispieť k rozvoju stavov, ako je depresia a dokonca je to príznak úzkosti.

Náklonnosť k sporom

Niektorí neurotici sú z prirodzenia sklonení k sporom, čo im robí ťažkosti pri uzatváraní priateľstiev a udržiavaní zdravých pracovných vzťahov. Ak sa to nedá opraviť, môže to viesť k osamelosti a iným depresívnym poruchám.

Negatívne vnímanie

Neutrálna udalosť bez negatívnych následkov môže viesť k tomu, že neurotici nájdu negatívny význam alebo negatívne následky. Dobrým príkladom je, keď očakávate balík, počujete, ako kuriér klope na dvere, ale nestíhate otvoriť a on necháva balík na prahu. Aj keď dostanete balík bez problémov a viete, že kuriér klopal, ak ste neurotik, nájdete spôsob, ako sa negatívne postaviť k tejto situácii.

Existuje množstvo ďalších neurotických foriem správania, ako sú extrémna závislosť a žiarlivosť na iných, túžba po výlučne vysokých štandardoch a dokonalosti, nízke sebavedomie a pocity smútku z nepodstatných neúspechov.

Výhody neuroticizmu

Pomimo mnohých problémov, s ktorými sa neurotici stretávajú, tento typ osobnosti má aj niekoľko výhod. Neurotici zvyčajne veľmi dobre vnímajú sami seba a svoje emócie (viac emočnej hĺbky). Pravdepodobne budú organizovaní, svedomití a budú mať dobrý pocit reality. Neurotici sú tiež schopní dobre prejaviť empatiu, poskytovať podporu iným ľuďom, majú vysokú úroveň súcitu a sklon k upokojujúcim a pomáhajúcim činom. Neuroticizmus nie je z podstaty niečím zlým; individuálne rozdiely môžu byť užitočné, ale úzkosť a negatívne emócie, ktoré ľudia často pociťujú, môžu byť vyčerpávajúce, ak sa s nimi správne nezaoberá na každodennej báze.

Ako zvládnuť neuroticizmus

Existuje mnoho spôsobov, ako zvládnuť neurotické symptómy; niektoré z nich sú samoliečba, iné odborná podpora. Tu sú niektoré spôsoby, ako sa vyrovnať s neurotickými rysmi.

Kognitívne behaviorálna terapia (KBT)

KBT je účinná rozhovorová terapia, ktorá pomáha pri rôznych psychických poruchách a osobnostných problémoch. Ľudia s neurotickými rysmi osobnosti sú často cinickí a negatívni a môžu demonštrovať zbytočné mentálne modely, ktoré vedú k úzkosti alebo depresii. KBT prehodnocuje, ako sa pozeráte na situáciu a aké máte myšlienky; snaží sa prerušiť negatívne a neželané mentálne vzorce a poskytuje vám nástroje na premenenie negatívnych reakcií na pozitívne.

Farmakoterapia

Ak ste neurotik a náchylní k úzkosti, lieky môžu pomôcť potlačiť niektoré z týchto pocitov, ako je nadmerné premýšľanie alebo panika z nepodstatných dôvodov.

Dialektická behaviorálna terapia (DBT)

DBT je založená na kognitívnej behaviorálnej terapii (KBT), ale zameriava sa výhradne na ľudí, ktorí prežívajú silné a intenzívne emócie, čo je charakteristické pre ľudí s neurózami. Jej cieľom je pomôcť pochopiť vlastné emócie a prijať ich, ako aj nájsť účinné mechanizmy prekonávania, ktoré pomôžu zvládať ich.

Vedomie

Vedomie je metóda samopomoci, ktorá sa zameriava na to, aby ste lepšie vnímali svoje okolie, lepšie ovládali svoje reakcie na situácie, boli k sebe lepší a zvládali negatívne pocity. Nie je vhodná pre všetkých, ale môže pomôcť zvládnuť úzkosť a zacyklenie sa na určitých situáciách.

Profesionálna pomoc pri neurotickej behaviorálnej poruche

Poznatá psychoanalytička Nancy McWilliams (autorka knihy “Psychanalytická diagnostika”) hovorí, že neurótici “zvyčajne hľadajú terapiu nie preto, že majú problémy s bezpečnosťou alebo pocitom vlastnej významnosti, ale preto, lebo sa neustále stretávajú s konfliktami medzi tým, čo chcú, a prekážkami na ceste k tomu, ktoré, ako si myslia, si sami vytvorili”. Inými slovami, neurótickí ľudia stále vytvárajú problémy a nemajú dostatočné nástroje na to, aby sa ich zbavili. Majú všetko dobre, ale ich život nie je taký hladký a radostný, ako by chceli.

Pre neurótika, ktorý prichádza na terapiu, ktorá je zvyčajne dlhá a neobmedzená, môže práca spočívať v tom, aby sa pozrel na obranné mechanizmy, ktoré ho podporovali všetky tie roky, a začal sa vyrovnávať s tými obrannými mechanizmami, ktoré pre neho nefungujú dobre. Tiež môže pracovať na tom, aby sa stal menej uzavretým, vstupoval do kontaktu so svojou hravou, tvorivou stránkou a postupne sa spojil so svojím pravým “ja”.