Do tejto témy som sa chcela pustiť už dlho. Vidím vôkol seba obrovské množstvo žien rôznych vekových a hmotnostných kategórií, ktorých trápi výzor. Číslo na váhe im dokáže totálne zmeniť deň. Či už ide o Alenu, vysokú brunetku, ktorá si kupuje oblečenie vo veľkosti 32, alebo Mirku, nízku blondínku, ktorú trápia dve kilá navyše. Pamiatka z Vianoc. Mirka podľa indexu telesnej hmotnosti má ideálnu hmotnosť. No nech robí, čo robí, kíl sa nevie zbaviť. „Keby som mala opäť 55 kíl, cítila by som sa konečne šťastná,“ vzdychla si, keď som naposledy s ňou volala. Nie, šťastnejšia by nebola. Miesto váhy by riešila kvalitu vlasov alebo pleti. Vždy sa nájde niečo, čo nás bude štvať.

Apropo Alena. Kedysi som si myslela, že nádherné, štíhle žienky netrpia komplexami. Práve naopak. Alena túži pribrať. Čelí nepríjemným posmeškom, pýtajú sa jej na poruchy príjmu potravy, hoci Alena je ako drevorubač. Prečo sa tak trýznime?

Kult tela

Dnes je tlak na prispôsobenie sa špecifickým kritériám fyzickej krásy väčší než kedykoľvek predtým v histórii. To, čo riešime dnes, by naše staré a prastaré mamy brali ako šialenosť. Svoj výzor hodnotili len minimálne. Po vydaji si vlasy zakryli šatkou, starali sa o deti a domácnosť. Mali jedny slávnostné šaty do kostola a to bolo tak všetko. Je to samozrejme extrém, ku ktorému sa nemusíme vracať. Preto niektoré naše babičky v štyridsiatke vyzerali oveľa staršie než dnešné šesťdesiatničky. Avšak dnešný kult tela naberá na obrátkach a valcuje nielen ženy ale aj mužov. TikTok, Instagram, videoklipy, filmy, seriály… Všade sa pozeráme na dokonalé telá. Nedokonalosť sa nenosí. Hoci je prirodzenou súčasťou našej individuality. 

List pre každú ženu

Pravda je iná. Skúste si na ňu spomenúť, keď sa nabudúce budeš na seba dívať. Môže to byť posolstvo adresované sebe samej:

„Pozri sa na seba. Každá jazva, ktorú máš na sebe, je pripomienkou neľahkej skúšky, cez ktorú si musela prejsť. A ty si to zvládla. Vrásky okolo úst? Sú dôkazom tých chvíľ, kedy si sa neprestávala smiať. Kruhy pod očami? Obeta každej mamy, ktorá ostáva hore celú noc len preto, aby ich choré dieťa čo najskôr vyzdravelo. Kučeravá ako ovca? Mysli na to, koľko žien strávi času točením vlasov. Sú nezvyčajne ryšavé? Tá farba je vzácna. Teš sa z nej! Pehy na tvári? Bozky od slnka, ktoré ohrieva telo, nielen dušu. Kilá navyše? Možno sa práve nimi bráni telo pred psychickým stresom. Daj si do poriadku psychiku, buď sama sebou, zmenu uvidíš aj na tele. Nedarí sa ti pribrať? Zasmej sa nad tým. Telo je múdry stroj. Možno má práve takú hmotnosť, akú potrebuje. Teš sa, že si môžeš vychutnať obľúbené jedlo naplno a nemať pritom výčitky svedomia. Príliš veľké či malé pery? Sú ako stvorené na bozkávanie. Si príliš nízka či vysoká? Je to dedičstvo po rodičoch, ktoré ťa navždy s nimi spája. Máš v sebe jedinečný genetický kokteil, ktorý sa viac nebude opakovať. Si jedinečná. Nevyzeráš ako iné ženy. Ani ony nevyzerajú tak ako ty. A v tom je tá jedinečnosť.

Vo svojom okolí mám veľa mužov, ktorí mi dosvedčili, že neexistuje jeden ideál krásy. Každému sa páči niečo iné. A tak to má byť. Nezabudnite na to, že hlavnou ingredienciou krásy je vnútorné sebavedomie a pohoda. To, čo máte v sebe, vyžarujete aj navonok. Tak sa nastavte na príjemnú vlnu šťastia a pohody. Držíme vám palce!