Vedci by s takýmto jednoduchým a protivedeckým rozdelením sotva súhlasili, ale v istom zmysle môžeme uvažovať o tom, že máme dva “mozgy”: jeden myslí, druhý cíti. Ľudia s vysokou emocionálnou inteligenciou sa vyznačujú empatiou, vnímavosťou, schopnosťou počúvať druhých, vysokou úrovňou uvedomenia. Čo je však charakteristické pre nás ostatných a prečo je také ťažké budovať s nimi vzťahy?

ÚLOHA EMOCIONÁLNEJ INTELIGENCIE

O emocionálnej inteligencii (EI) alebo “emocionálnej gramotnosti” sa v poslednom čase hovorí čoraz častejšie. A niet sa čomu čudovať: keď pochopíme sami seba, môžeme lepšie porozumieť druhým, pochopiť dôvody svojho konania a naučiť sa riadiť svoje správanie.

Vysoká

V knihe “Emočná inteligencia. Prečo môže znamenať viac ako IQ” Daniel Goleman píše: “Ľudia s dobre rozvinutým emocionálnym nadaním budú v živote spokojní a úspešní vďaka tomu, že potláčajú tendencie mysle, ktoré prispievajú k ich vlastnej produktivite; ľudia, ktorí si nedokážu vytvoriť aspoň určitú kontrolu nad svojím emocionálnym životom, sú nútení viesť vnútorné boje, ktoré podkopávajú ich schopnosť sústrediť sa a jasne myslieť.”

Nízka

Ľudia s nízkou emocionálnou inteligenciou majú ťažkosti so správnym rozpoznávaním emócií – svojich vlastných aj iných. Často je s nimi ťažké žiť a pracovať, posudzujú druhých a zároveň bolestne a neadekvátne vnímajú aj tú najdobrotivejšiu a najkonštruktívnejšiu kritiku na ich adresu.

PRÍZNAKY NÍZKEJ EMOCIONÁLNEJ INTELIGENCIE

Tu sa dozviete, čo ešte majú medzi sebou spoločné.

1. Neschopnosť budovať hlboké dlhodobé vzťahy

Takíto ľudia sú väčšinou samotári, pretože je pre nich ťažké zblížiť sa s druhými, či už ide o priateľa alebo potenciálneho partnera.

Silné dlhodobé priateľstvá sú zvyčajne založené na výmene názorov, vzájomnom vyjadrovaní sympatií a empatie a poskytovaní podpory.

Od ľudí s nízkym EI to nemá zmysel očakávať: je pre nich ťažké primerane reagovať na slová, emócie a správanie partnera, v dôsledku čoho premrhajú príležitosť zblížiť sa s niekým a odsúdia sa na izoláciu.

Ak si všimnete, že je to vaša vlastnosť, pokúste sa lepšie spoznať druhých tým, že ich budete aktívne počúvať, namiesto toho, aby ste hovorili o sebe.

2. Slabé sebapoznanie

Ich vlastné pocity, emócie, motívy, ich vlastná duša sú pre nich temnotou. Nerozumejú, prečo sa správajú tak alebo onak, čo je za tým. Ľudia s vysokou emocionálnou inteligenciou sú v kontakte s pocitmi, ale nedovolia im ovládať život, uvedomujú si, čo sa deje, a snažia sa na to adekvátne reagovať. Toto všetko sa, žiaľ, nedá povedať o ľuďoch s nízkou EI. Aby to napravili, musia začať spoznávať sami seba, svoj vnútorný svet.

3. Zameranie na seba

Nie je na tom nič prekvapujúce: ľudia s nízkym EI ťažko chápu pocity druhých, a preto každú situáciu a okolnosti skúšajú na sebe, a preto prenášajú ťažisko každého rozhovoru na seba.

Neotvárajú sa sami sebe a nedávajú druhým príležitosť, aby sa otvorili im

Pri položení otázky sa takíto ľudia nesnažia vypočuť si odpoveď partnera rozhovoru a takmer vôbec mu nedajú šancu vyjadriť sa. Čo ho, samozrejme, sotva motivuje k ďalšej komunikácii. Okrem toho sa takíto ľudia často snažia druhými manipulovať a ovládať ich.

4. Sú presvedčení o vlastnej správnosti

Pravdepodobne máte známeho, ktorý sa vyznačuje kategorickým názorom na akúkoľvek tému. Takýto človek všetko rozdeľuje na “čierne” a “biele”, je presvedčený, že jeho názor je mimoriadne dôležitý, a snaží sa zmeniť názor ostatných. S najväčšou pravdepodobnosťou má nízky EI.

Komunikácia s takýmito ľuďmi je zvyčajne vyčerpávajúca, pretože vás počúvajú nie preto, aby vás pochopili, ale aby čo najskôr odpovedali, a odmietajú uznať právo iných na vlastný názor. Nemôžete povedať, že si za to môžu sami: je pre nich naozaj ťažké pozrieť sa na situáciu očami iného človeka, rozpoznať jeho emócie a primerane reagovať. Dobrou správou však je, že sa to dá naučiť.

5. Presúvanie viny

Za nízky počet bodov na skúške môže učiteľ. Správa neodovzdaná načas je výsledkom problému so sieťou. Vyhodili vás z práce, pretože vám kolegovia podlizovali alebo šéf neocenil vaše úsilie. Robíme chyby a je to normálne: takto sa učíme nové veci a zlepšujeme sa. Tí, ktorí si svoje chyby neuvedomujú, sa z nich nepoučia a pravdepodobne ich budú opakovať.

ZÁVER

Preto je také dôležité naučiť sa prevziať zodpovednosť, pochopiť, čo sa pokazilo vašou vinou a ako sa tomu vyhnúť. Prvá a najdôležitejšia vec, ktorú môže človek s nízkym EI urobiť, je uznať, že existuje problém. Všetko sa dá napraviť – svoj EI môžete “napumpovať”. Môžete sa naučiť porozumieť sebe a druhým, a tým sa im priblížiť.

Daniel Goleman “Emočná inteligencia”

Daniel Goleman, americký psychológ a uznávaný odborník v oblasti emocionálnej inteligencie, tvrdí, že naše emócie zohrávajú oveľa väčšiu úlohu pri dosahovaní úspechu v rodine a v práci, než sa všeobecne predpokladá.