Ak sa práve teraz pri fotografii, ktorú sme vybrali, chvejete – gratulujeme, vaše telo produkuje oxytocín, jeden z “hormónov šťastia”. A malá tabuľka čokolády môže zvýšiť produkciu dopamínu. Je to dobrý pocit, však? Ale nie je to také jednoduché, ako to znie. Pozývame vás a nášho odborníka, aby ste sa pozreli na svetlé a tmavé stránky jednotlivých hormónov.

Odkiaľ podľa vás čerpáme pozitívne emócie? Veľmi zjednodušene povedané, stavy radosti, pohodlia, bezpečia a podobne sú výsledkom toho, že mozog syntetizuje neurotransmiter, ktorý sa bežne označuje ako hormón šťastia, v závislosti od situácie.

Všetky sú vytvorené prírodou pre naše prežitie, čo znamená, že musíte dodržiavať jej pokyny, inak sa z “lieku” môže rýchlo stať “jed”.

DOPHAMIN

Hormón dosahovania cieľov. Vždy, keď mozog pocíti dosiahnutie cieľa prežitia, uvoľní dopamín, ktorý posilňuje naše konanie pozitívnymi emóciami. Napríklad vo svete zvierat sa dopamín uvoľňuje u opice pri pohľade na banán. Keď si stanovujeme ciele, dosahujeme ich a pociťujeme uspokojenie z dobre vykonanej práce, je to dopamín.
Temnou stránkou dopamínu je predovšetkým závislosť od hier. Pri prechádzaní úrovne za úrovňou v počítačovej hre mozog syntetizuje dopamín. Preto je ťažké odtrhnúť človeka od hier. Veď v podstate len “sedí na dopamíne”.
Ďalšou zjavnou nevýhodou dopamínu je závislosť od dosiahnutého cieľa. Mozog ho nakoniec prestane uvoľňovať, ak je podnet stály. To je dôvod, prečo si zvykneme na sladkosti a časom ich množstvo zvyšujeme. Je to aj dôvod, prečo po desiatich rokoch manželstva mnohí ľudia nevnímajú vzťahy ako jasné a chcú niečo zmeniť.

SEROTONIN

Hormón rešpektu. Byť potrebný a oceňovaný druhými bolo nevyhnutnou podmienkou prežitia našich predkov. Je pre nás dôležité byť ľuďom užitoční, byť potrební. Preto nás vždy povzbudí, keď nás niekto pochváli a pochváli za naše činy – serotonín v akcii.
Temnou stránkou serotonínu je potreba dokazovať si svoju dôležitosť a postavenie prostredníctvom telefónov najnovších značiek, áut kúpených na úver, shopaholizmu, kariéry postavenej na princípe “chodenia po škrupinách”, sledovateľov, lajkov a dosahu na sociálnych sieťach, pre ktoré sú ľudia ochotní natáčať tzv. šokujúci obsah.

OXITOCIN

Hormón dôvery. Je zrejmé, že bez vzájomnej dôvery mohli naši predkovia len ťažko očakávať, že prežijú v divočine. Preto pri každej komunikácii s našimi blízkymi prežívame príjemné pocity.
Avšak práve vďaka oxytocínu sa tínedžeri spájajú do zločineckých komunít, pretože im dáva pocit dôvery v “svoju” skupinu. Manželky, ktoré sú zneužívané, ale zostávajú vo vzťahu zo strachu, že zostanú samy, sú ďalším príkladom negatívnej stránky oxytocínu.

ENDORFÍN

Prirodzený liek proti bolesti, ktorý umožňuje uniknúť nebezpečenstvu pri zranení alebo traume. Práve on dodával našim hladným predkom silu prekonávať veľké vzdialenosti pri hľadaní potravy.
V snahe znížiť stres, odpútať pozornosť od iných problémov a cítiť sa lepšie sa niektorí dopúšťajú sebatrýznenia (sebapoškodzovania) vyvolaním produkcie endorfínu.
Mnohí možno počuli o experimente, pri ktorom bola do centra rozkoše v mozgu potkana implantovaná elektróda. Vedľa potkana bol umiestnený pedál, po ktorého stlačení elektróda dostala výboj a zviera pocítilo potešenie. Experiment sa skončil smrťou potkana, ktorý nejedol ani nepil, ale len stláčal pedál, čo dráždilo jeho centrum rozkoše.
Tento experiment jasne ukazuje, že pôžitok nie je vždy v súlade s kvalitou života, ba ani so životom samotným. Musíme byť veľmi opatrní pri našich túžbach a pôžitkoch a uvedomovať si, aký prospech nám prinesú z dlhodobého hľadiska. Napríklad potraviny s obsahom cukru a múky vyvolávajú v mozgu v danom momente “euforický” pocit, ale všetci vieme, že tento typ stravovania má negatívny vplyv na zdravie a pohodu.

SYNERGY

V ideálnom prípade by sa všetky hormóny šťastia mali produkovať rovnomerne. Práve ich synergia je pocitom skutočného šťastia v chemickom zmysle slova, pretože v mozgu budú prítomné všetky látky potrebné pre toto šťastie.
To je možné len vtedy, ak si na to vytvoríme potrebné podmienky, a to mať ciele a smerovať k nim, cítiť, že nás ľudia potrebujú, mať s nimi blízke a dôverné vzťahy a viesť aktívny život. Každý z nás je teda “pánom svojho šťastia” v pravom zmysle slova.