Zdroj

Čoraz viac ľudí uvažuje o návšteve psychológa, ale strach zo zverenia vašich problémov cudzej osobe sú stále veľké. Kancelária psychológa je často „neznáma krajina“ a veľa neznámych údajov súvisiacich s prvou návštevou vedie k úzkosti alebo stavu neistoty. Zistite, ako prebieha prvá návšteva psychológa a čo od nej môžete očakávať. Naučte sa tiež, ako sa na to pripraviť, a naučte sa rozdiely medzi psychológom a psychiatrom a psychológom a psychoterapeutom.

Niekedy je pre nás ťažké určiť, či bude kancelária psychológa dobrým miestom na riešenie daného problému. Stojí však za to rozhodnúť sa využiť služby profesionála, ak doteraz používané metódy zvládania ťažkostí nám nepriniesli očakávané výsledky.

Kedy je dobré navštíviť psychológa?

Začatie spolupráce so psychológom môže byť dobrým riešením, ak prežité situácie alebo pocity budia dojem, že si s nimi nedokážeme poradiť sami. Stáva sa, že najbližší ľudia nie sú schopní nám poskytnúť dostatočnú podporu a doterajšie spôsoby zvládania nám neprinášajú úľavu alebo sú len ďalším zdrojom komplikácií.

Psychológ, psychiater a psychoterapeut

Psychológ nie je jediným špecialistom poskytujúcim psychologickú pomoc, takže sa niet čomu čudovať, že niekedy je ťažké určiť na koho sa môžeme s daným problémom obrátiť.

Psychológ a psychiater

Rozdiel medzi psychológom a psychiatrom je v tom, že psychológ je absolventom psychológie, zatiaľ čo psychiater má lekárske vzdelanie. Odborníci však často navzájom spolupracujú, napríklad daná osoba navštevuje terapiu u psychológa, ale chodí k psychiatrovi na jednorazové návštevy, aby mu mohol predpísať vhodné lieky.

Psychológa zvyčajne navštevujú ľudia, ktorí sa chcú vyrovnať s depresiou, problémami vo vzťahoch alebo vo vzťahoch s deťmi, rodičmi či svokrovcami. Psychiater na druhej strane väčšinou nerealizuje terapiu – diagnostikuje, vyvíja liečebnú metódu, predpisuje lieky, môže viesť súkromnú prax alebo pracovať na psychiatrickom oddelení.

Psychológ a psychoterapeut

Psychoterapeut je absolventom psychológie alebo iného študijného odboru a štvorročnej školy psychoterapie. Psychoterapia sa vzdeláva v rôznych odvetviach, napríklad: kognitívna behaviorálna terapia, psychodynamická terapia alebo terapeutický systém.

Psychoterapeut má preto väčšiu praktickú prípravu ako čerstvý absolvent psychológie, ale je potrebné si ho pamätať, pretože k výberu psychoterapeuta je potrebné pristupovať s maximálnou opatrnosťou. Iba niektoré zo škôl psychoterapie sú oprávnené vydávať osvedčenia uznané Národným fondom zdravia.

Psychológ: ako rozptýliť obavy z prvej návštevy?

Obavy z prvej návštevy psychológa sú úplne bežné. Mnoho ľudí sprevádza strach z úsudku alebo kritiky rozhodnutí, správania alebo úvah, ktoré budú počas stretnutia pomenované. Rozhodnutie navštíviť psychológa často sprevádza strach z negatívnej reakcie okolia. Aj keď čoraz väčšia časť spoločnosti využíva služby v oblasti osobného rozvoja alebo psychologickej podpory, mnoho ľudí stále myslí na psychológa stereotypne.

Psychológ: ako vyzerá prvá návšteva?

Prvé stretnutie so špecialistom je zvyčajne úvodom do ďalších návštev. Počas návštevy môže psychológ spoznať klienta a zhromaždiť informácie potrebné na navrhnutie pracovného plánu. Je to tiež okamih na vyjasnenie pravidiel spolupráce medzi klientom a špecialistom. Zvyčajne to býva vtedy, keď sa dohodne, ako často a ako dlho sa stretnutia budú konať. Frekvencia závisí od toho, čo klient potrebuje a od typu služby, ktorú si vyberie (poradenstvo, podpora v krízových situáciách, terapia).

Je tiež potrebné pripomenúť, že takéto prvé stretnutie vám umožňuje spoznať špecialistu a skontrolovať, či ide o osobu, s ktorou sa cítite v pohode a bezpečí. Počas tohto stretnutia bude psychológ pravdepodobne iba počúvať a len občas bude klásť otázky. Niektorí zákazníci, ktorí si neuvedomujú informačnú úlohu, ktorú má hrať prvé stretnutie, sa cítia odradení.