Každá klientka psychoterapeuta má svoju jedinečnú situáciu, ktorá si vyžaduje individuálny prístup a riešenie: vzťahy plné zneužívania, traumy z detstva, toxický personál v práci… Existujú však problémy, ktoré trápia väčšinu žien na svete. Psychologička nám porozprávala o piatich problémoch, s ktorými sa väčšina žien obracia na odborníkov, aby ich vyriešili.

1. VZŤAHY S DOSPIEVAJÚCIMI DEŤMI

Vždy dobrý žiak – teraz skĺzol na trojku. Bol milé a láskavé dieťa – teraz je neustále nevychovaný. Kedysi všetko hovoril mame – teraz je uzavretý a nespoločenský.

Mnohí ľudia si myslia, že aby ste to zvládli, musíte sprísniť kontrolu. Nekomunikujte s kamarátmi, neseďte na internete – ste málo mama? Nefarbi si vlasy na divokú farbu, nepočúvaj hlúpu hudbu – počúvaj ma. To je zásadne zlé.

Názor psychológa

V okamihu, keď dieťa dosiahne prechodný vek, prichádza prechodný vek aj k vám. Dieťa sa učí byť dospelým, rozhodovať sa, vyberať si priateľov a koníčky. A vy sa učíte byť mamou dospelého, ktorý má svoj názor a vie ho vyjadriť.

Staňte sa pre svoje dieťa autoritou. Ak mama nemá ciele, koníčky a vlastný názor, ako môže byť pre svoje dieťa rešpektovaným dospelým? Starajte sa o seba, ukážte, že mama je stále wow!

2. ÚZKOSTNÉ STAVY

V posledných rokoch sa ženy čoraz častejšie obracajú na psychológov so strachom, vtieravými myšlienkami a záchvatmi paniky. Ako zabezpečiť deti v meniacej sa politickej situácii? Čo nás čaká v súvislosti s globálnym otepľovaním a znečistením ovzdušia? Čo ak ma manžel podvádza? Čo ak sa mi niečo stane?

Človek sa cíti neisto v súvislosti s budúcnosťou a snaží sa predvídať tisíc variantov udalostí, aby sa na ne pripravil. To všetko spôsobuje nielen zbytočný zmätok v myšlienkach a otravuje život negatívnymi emóciami, ale ovplyvňuje aj hormonálne pozadie ženy, a teda jej zdravie.

Názor psychológa

Úlohou psychológa je v tomto prípade pomôcť – žene posilniť jej vnútornú oporu. Spoliehať sa na pohodu vonkajšej situácie znamená závisieť od nej: od počasia, od manžela, od zamestnávateľa, od štátu. Je dôležité zostať stabilný za každých okolností.

Ak si žena bude istá sama sebou, svojimi schopnosťami, bude pokojnejšie vnímať všetky ťažkosti osudu a konať primerane situácii, z harmonického stavu, a nie z pocitu ohrozenia rozdúchaného úzkosťou.

3. SAMOSPRÁVA

Každý človek si skôr či neskôr kladie otázky: “Čo som v tomto živote urobil? Žijem život, ktorý chcem žiť, alebo nie? Čo by som mal robiť ďalej?”. Zdá sa? Čo je ťažké na tom, aby ste určili, čo sa vám páči a čo nie? Sme však pokrytí takou hrubou vrstvou očakávaní iných ľudí, spoločenských noriem a stereotypov, že môže byť ťažké vidieť svoje skutočné túžby a potreby.

Názor psychológa

Položte si otázku: Dáva mi to, čo robím, energiu, alebo mi ju berie? Je to niečo, čo som si vybral, alebo mi bolo toto rozhodnutie vnútené zvonka? Takto postupne oddelíme zrno od pliev a definujeme svoje osobnostné črty.

Na fascinujúcu cestu za pokladmi vlastného ja je lepšie vydať sa so skúseným sprievodcom – psychológom, ktorý vie, ktorou cestou vás má viesť, ktoré zákutia vašej duše má osvetliť a odpovede na ktoré otázky budú pre vás skutočným zjavením.

4. ZDRAVIE

Niekedy ženy trápia choroby, ktoré lekári nevedia vyliečiť. Všetky analýzy a výsledky vyšetrení sú v norme, ale bolesť neustupuje. Je potrebné pochopiť, že naše telo je oveľa zložitejšie ako čísla a grafy vo výsledkoch vyšetrení. Naše zdravie ovplyvňujú pocity, ktoré sme kedy prežívali, a neustále emocionálne pozadie, ktoré si neuvedomujeme alebo sa ho zámerne snažíme “potlačiť”.

Názor psychológa

Prvým krokom k uzdraveniu je pochopenie príčiny psychosomatiky. Napríklad nemilovaná práca, do ktorej sa vám tak veľmi nechce, že sa jej telo bráni. Alebo ťažký vzťah s mužom, v ktorom neustále pociťujete morálnu a fyzickú nepohodu. Ak je dôvod známy – začnite na sebe pracovať. Nájdite si prácu podľa svojich predstáv, nadviažte vzťah s partnerom, spríjemnite si život!

5. VZŤAH S MUŽOM

Toto je pravdepodobne najobľúbenejšia požiadavka väčšiny žien. Závislosť na mužovi, podvádzanie, hádky, neochota pracovať na vzťahu – to všetko sú znaky nezdravého vzťahu.

Ale prečo sa to deje? Je dôležité pochopiť jednu vec: vo vzťahu sú len dvaja ľudia – vy a váš partner. To znamená, že dvaja ľudia sú zodpovední aj za vzájomné porozumenie. Stáva sa, že jedna osoba pracuje na vzťahu a druhá osoba prijíma všetko tak, ako je. Aj z tohto dôvodu môže dochádzať ku konfliktom.

Názor psychológa

Vo vzťahu je potrebné vedieť sa navzájom počúvať, robiť ústupky, spoločne sa rozvíjať. Zároveň by však každý mal mať svoje vlastné záľuby, svoj vlastný názor, svoj vlastný život. Ak jeden partner žije životom toho druhého – druhý sa začne nudiť, pretože začal chodiť s človekom, ktorý mal nejaké záujmy a rozvoj.

Sú situácie, v ktorých je uvedomenie si problému polovicou jeho riešenia, človek si s ním dokáže poradiť sám, keď pochopí jeho príčinu. Ak si však uvedomíte, že robíte všetko možné, ale váš stav sa zhoršuje, je lepšie obrátiť sa na odborníka. Psychológ vás nasmeruje správnym smerom a poradí vám, ako problém vyriešiť.