Vonkajšie okolnosti majú silný vplyv na naše vnútorné rozpoloženie, a preto je také dôležité, aby sme si dokázali okolo seba udržať pozitívnu atmosféru. Od nej závisia naše úspechy a spôsob, akým naplníme svoj potenciál. Psychológ nám poradí, ako si jednoduchými úkonmi dodať energiu

1. “NAJPRV SI NASAĎTE MASKU”

Toto pravidlo, vytvorené pre abnormálnu situáciu v lietadle, je dôležité uplatňovať aj v bežnom živote. V prenesenom význame. Skôr ako sa o niekoho alebo niečo postaráte, overte si, či na to máte dostatok prostriedkov. Je ťažké harmonicky komunikovať s ľuďmi a prinášať radosť, keď vám na duši škrípu mačky a z problémov sa vám točí hlava. Postarajte sa o seba, o svoje pohodlie a potom začnite meniť svet okolo seba k lepšiemu.

Spomeňte si, kedy ste sa úprimne tešili z jednoduchých vecí. Zamyslite sa nad tým, čo presne vám prináša radosť. Nie vaše deti, partner alebo rodičia, ale vy. Ľudia často žijú automaticky a vo víre vecí zabúdajú na to, čo zbožňovali v mladosti. Nedostatok drobných každodenných radostí je však istou cestou k vyhoreniu.

Práve teraz si napíšte päť vecí, ktoré vám robia radosť. Napríklad:

  • Maľovanie podľa čísel;
  • lyžovanie;
  • Pečenie vianočných sušienok;
  • Desaťminútová meditácia so slúchadlami na ušiach;
  • Ranná káva na balkóne.

2. SPOLOČENSKÉ AKTIVITY, POČÚVANIE, VTIPKOVANIE

Kľúčom k pozitívnemu prostrediu doma a v tíme je byť k sebe ohľaduplný a príjemný. Nájdite si čas na druhých, prejavte starostlivosť a láskavosť. Buďte pripravení pomôcť, počúvať a podporovať. Rešpektujte a oceňujte iné názory a pohľady. Počúvajte, prejavujte záujem o to, čo majú ostatní na srdci. Vyjadrujte uznanie a prijímajte komplimenty.

Skvelým spôsobom, ako sa zbaviť stresu a navodiť pozitívnu náladu, je humor. Hlavné je pochopiť, aký zmysel pre humor má partner v rozhovore, a nepoužívať vtipy, ktoré by mohli uraziť alebo pôsobiť netaktne a neslušne. Snažte sa komunikovať ľahko. Schopnosť zasmiať sa na sebe a nájsť vtipné momenty v každodennom živote pomáha rozvíjať pozitívne myslenie a navodzovať u druhých pocit pohody.

Premýšľajte o tom, čo môžete dnes urobiť pre ľudí okolo seba. Zavoláte babičke, ospravedlníte sa starému priateľovi alebo ponúknete pomocnú ruku svojej staršej sestre? Prečo nie!

3. VYHNÚŤ SA HÁDKAM

Snažte sa riešiť problémy prostredníctvom dialógu a kompromisu. O každom probléme sa dá rozumne diskutovať. Ak už konflikt vypukol, pokúste sa diplomaticky znížiť mieru vášní. Pokojne vysvetlite svoj názor, nezvyšujte hlas, požiadajte, aby vás neprerušovali. Vypočujte si danú osobu a ponúknite jej riešenie problému, ktoré by jej mohlo vyhovovať. Pokúste sa v diskutujúcom vyvolať pocit dôvery, aby ste obnovili pokojné prostredie.

Niekedy je dôvodom hádok to, že sa človek snaží prispôsobiť partnera sebe, zmeniť ho podľa osobných očakávaní a kritérií. Namiesto toho, aby ste od dospelého vyžadovali, aby sa zmenil, skúste sa ponoriť hlbšie do jeho vnútorného sveta. Čím bližšie máte k partnerovi, tým ľahšie sa s ním úprimne porozprávate a pri riešení problémov prídete na spoločného menovateľa.

Tip: Spomeňte si, kedy ste naposledy ponúkli milovanej osobe, aby sa pokojne vyrozprávala a podelila sa so všetkými svojimi starosťami. Usporiadajte si večer srdečného rozhovoru s útulkom a vráťte sa do tých čias, keď sa po nociach neprestávalo diskutovať o všetkom na svete!

4. VENUJTE POZORNOSŤ DETAILOM

Atmosféru okolo nás netvoria len vzťahy s ľuďmi. Všetko, čo nás obklopuje, ovplyvňuje náš duševný stav. Kvetiny v kvetináčoch oživia miestnosť a potešia oko. Aktuálna sviatočná výzdoba nám zdvihne náladu. A vôňa čerstvo uvarenej kávy dodáva útulnosť a poteší aj tých najväčších pesimistov.

Vyhnite sa vizuálnemu neporiadku. Rozhádzané veci na stole, odpadky a neporiadok podvedome dráždia, aj keď to nezdôrazňujete.

Vo všeobecnosti sú stres a chaos hlavnými nepriateľmi pozitívnej atmosféry. Plánovanie dňa a štruktúrované záznamy v diári vám preto určite zlepšia náladu! Kúpte si krásny diár a zapisujte si všetky problémy a úlohy, ktoré vás dnes trápia. Stanovte si ich priority, označte si, ktoré môžete preskočiť a ktoré by ste najradšej čo najskôr uzavreli.

5. ORGANIZUJTE SI VOĽNÝ ČAS

Nálada sa netvorí len tu a teraz. Príjemné spomienky na spoločne strávený pozitívny čas s priateľmi alebo kolegami vám dodajú energiu na dlhý čas. Zorganizujte spoločný výlet do kina alebo na výstavu, usporiadajte večierok alebo len tak zájdite do kaviarne. Na udržanie príjemnej atmosféry v kolektíve bude užitočné zúčastňovať sa súťaží alebo hier.

Kedy ste si naposledy sadli a naplánovali víkend, aby ste naň nezabudli ešte dlhé roky? Je čas to dohnať! Country kempovanie, výlet do husky parku, zjazdové lyžovanie sa hodia na aktívny víkend. Ale účasť na transformačnej hre na zblíženie s partnermi, tímový kvíz s kolegami alebo fotenie s rodinou urobia zimný deň veľmi príjemným!

Schopnosť vytvárať okolo seba pozitívnu atmosféru je jednou z najdôležitejších schopností úspešného človeka. Na to, aby ste sa mohli aktívne rozvíjať a dosahovať ciele, je potrebné cítiť sa príjemne a bezpečne. Je dôležité, aby človek cítil pozitívne emócie, nech je kdekoľvek!