Dopamín je aktívna chemická látka, ktorú produkujú mozgové bunky človeka a hormón, ktorý sa vylučuje nadobličkami. Dopamín sa prirodzene vylučuje počas procesov, z ktorých človek získava potešenie – preto tento hormón mozog používa na hodnotenie a upevňovanie dôležitých akcií pre ďalší život.

Agonisti dopamínových receptorov – látky, ktoré stimulujú prácu dopamínových receptorov a zvyšujú produkciu hormónu, sa používajú na uľahčenie niektorých ochorení, ako je napríklad Parkinsonova choroba. Vedci vykonávajú mnoho výskumov zameraných na zistenie úlohy dopamínu v iných procesoch – tvorbe rôznych závislostí, liečbe rakoviny a dokonca aj odvykaní od fajčenia.

Prestať fajčiť pomáha gén

Prítomnosť špecifického variantu génu Taq1A v DNA človeka, ktorý sa nazýva Taq1A A2/A2, môže priamo ovplyvňovať schopnosť človeka prestať fajčiť. Medzinárodná skupina vedcov vedená Ma Jün-lunom z Lekárskej fakulty Univerzity Ťiang-cie v Číne publikovala v utorok večer v časopise Translational Psychiatry a v časopise Nature svoju štúdiu.

Gén Taq1A A2/A2 kóduje prácu dopamínových receptorov, čím mení ich úroveň aktivity. Nadbytok dopamínu v mozgu človeka následne prispieva k tvorbe nikotínovej závislosti – mozog začína “vnímať”, že fajčenie prináša potešenie a preto sa stáva činnosťou, ktorú treba opakovať.

Vedeckí pracovníci analyzovali výsledky 22 výskumov, ktoré obsahovali údaje o 11 075 ľuďoch, z toho 9 487 bolo predstaviteľmi európskej rasy. Autori práce tvrdia, že sa im podarilo objaviť určitú súvislosť:

ľudia európskej rasy, u ktorých sa v ich DNA vyskytoval špecifický variant génu Taq1A (Taq1A A2/A2), mali oveľa väčšie šance úspešne zvládnuť nikotínovú závislosť a odmietnuť fajčenie, než tí, ktorí mali geny Taq1A A1/A1 alebo Taq1A A1/A2.

Autori výskumu zdôrazňujú, že ich práca vyžaduje ďalšie overenie a použitie získaných záverov v praxi medicíny je zatiaľ priskoro.

Herná závislosť – vedľajší účinok liečby

Iná skupina výskumníkov zistila, že lekári dlho preceňovali účinnosť agonistov dopamínových receptorov, ktoré sa používali na liečbu Parkinsonovej choroby a duševných porúch.

Agonistické lieky ovplyvňujú dopamínové receptory, zvyšujú ich aktivitu. Prebytočné množstvo hormónov vyvolávalo rôzne duševné poruchy a závislosti.

Počas desiatich rokov bolo v 21 krajinách sveta zaznamenaných 1580 prípadov vzniku závislosti ako vedľajšieho účinku liekov. Tieto prípady zahŕňali 628 prípadov vzniku herných závislostí, 465 prípadov hypersexualitaty a 202 prípadov kupomanie. Z 1580 diagnostikovaných prípadov bolo 710 spôsobených agonistami dopamínových receptorov,

a zvyšných 870 – všetkými ostatnými typmi liekov ovplyvňujúcimi hormonálnu rovnováhu. Viac informácií o výskume nájdete v časopise JAMA Internal Medicine.

Dopamín proti rakovine

Výskumníci z Ohajskej univerzity pod vedením Sudžita Basua však navrhujú použitie dopamínu ako lieku – na rakovinu. Príslušný článok bol publikovaný v časopise International Journal of Cancer.

Vedci tvrdia, že použitie dopamínu výrazne spomaľuje rast krvných ciev v malígnej nádore, a to je jedným z kľúčových faktorov jeho rastu, pretože krvné cievy zaisťujú výživu rakovinového ochorenia.

Okrem toho, výskumníci tvrdia, že použitie dopamínu znižuje negatívny vplyv 5-fluorouracilu (protinádorová látka, ktorá sa používa pri chemoterapii) na krvný obraz pacienta.

Ak nemáte dostatok dopamínu, môže sa vám zhoršiť zrak

V lete tohto roku vedci oznámili, že zistili skutočnú príčinu vzniku krátkozrakosti u súčasných teenagerov. Článok o práci výskumníkov bol zverejnený v časopise Nature.

V posledných desaťročiach sa krátkozrakosť stala epidémiou: počet ľudí s krátkozrakosťou v Európe a USA sa za posledný storočie viac ako zdvojnásobil, v ázijských krajinách je situácia ešte horšia. Ak pred 60 rokmi trpelo krátkozrakosťou 10-20% Číňanov, teraz ich už má 90%. V Soule má 95,6% 19-ročných mladých ľudí krátkozrakosť.

Mnoho rokov lekári skúmali príčiny vzniku krátkozrakosti, ktorá je spôsobená predĺžením oka a zaostrením obrazu pred sietnicou oka, nie na nej. V priebehu práce sa zistilo, že genetika ani návyk súčasných ľudí tráviť veľa času čítaním a pred elektronickými zariadeniami nie sú rozhodujúcimi príčinami ochorenia: autori výskumu tvrdia, že krátkozrakosť je spôsobená nedostatkom denného svetla.

Súčasní ľudia trávia oveľa menej času vonku, a práve to spôsobuje vznik krátkozrakosti, pretože pod vplyvom jasného denného svetla sietnica oka produkuje dopamín, a jeho nedostatok spôsobuje predĺženie oka.

Lekári odhadli, že na udržanie dobrého zraku musí človek denne stráviť aspoň tri hodiny pri osvetlení 10 000 luxov (jas slnečného svetla), pričom najvyššie osvetlenie dosiahnuteľné v interiéri zvyčajne neprekročí 5 000 luxov.