Máte taký stav, keď máte pocit, že vás nikto nepotrebuje? Spravidla je to vlastné osamelým ľuďom. Prečo sa stávajú osamelými? Vysvetľuje psychológ.

Ľudia vnímajú osamelosť ako svoju bezvýznamnosť vo svete. Vtedy sa spustí program: “Som zlyhanie”. Zabúdajú však, že niekedy môže byť užitočná. Chcel by som zdôrazniť, že byť sám a cítiť sa osamelo sú rozdielne veci. Žiaľ, mnohí ľudia si tieto pojmy zamieňajú. Aké sú teda hlavné príčiny osamelosti?

1. STRACH Z ODSÚDENIA

Nastáva, ak v rodine bol človek porovnávaný s inými deťmi, potláčal pokusy ukázať sa. Takíto ľudia majú vytvorenú orientáciu na názory iných ľudí a akútnu citlivosť na ne, ako aj negatívne postoje: “Nie som zaujímavý”, “Nie som milovaný”, “Vždy je niekto lepší a zaujímavejší ako ja”. Pre takého človeka je vychádzanie medzi ľudí ťažké a traumatizujúce. V ich prostredí sa necíti prirodzene. Nedostatok sebadôvery spôsobuje, že človek je uzavretý a zabrzdený.

2. NEVIETE, AKO SI VYBRAŤ PROSTREDIE

Myslím, že ste si všimli, že niektorí ľudia si vyberajú partnerov, priateľov a šéfov, ktorí zraňujú a zrádzajú. Často sa títo ľudia dosť rýchlo zblížia skôr, ako danú osobu skutočne spoznajú. To vedie k chybám, sklamaniam a nakoniec k osamelosti. Aby ste sa vyhli opätovnému prežívaniu bolesti, je dôležité pri vstupe do nového vzťahu spracovať traumu.

3. STRACH Z CITOVEJ INTIMITY

V tomto prípade platí, že čím bližšie je druhá osoba, tým väčšia je úzkosť a túžba uniknúť do “komfortnej zóny”. Často sa však ukáže, že tou “komfortnou zónou” je osamelosť. Veď práve blízkosť a dôvera kedysi “boleli”.

4. NEDOSTATOK KOMUNIKAČNÝCH ZRUČNOSTÍ

Nemotornosť, nedostatok iniciatívy, neistota, hrubosť, nekorektnosť a iné vlastnosti môžu brániť budovaniu komunikácie a vzťahov. Existuje aj druhý extrém – ľudia, ktorí hovoria len o sebe a vedú skôr monológ ako dialóg. To môže byť príčinou aj znakom osamelosti. Prirodzenou reakciou ostatných ľudí je vyhnúť sa komunikácii s takýmto človekom.

5. NEREALISTICKÉ OČAKÁVANIA OD ĽUDÍ

Ľudia, ktorí majú sklon byť perfekcionistickí a pedantní vo vzťahu k druhým, majú vysoké nároky, majú tendenciu uvedomovať si, že ľudia okolo nich nespĺňajú ich očakávania, čo v nich vyvoláva pocit frustrácie a osamelosti.

6. NEUSTÁLA SNAHA O SEBAUPLATNENIE NA ÚKOR DRUHÝCH

Keď sú ostatní ľudia len odrazovým mostíkom na získanie výhod (materiálnych, psychologických, sociálnych), je malá šanca na vytvorenie blízkych vzťahov, hrozí osamelosť.

7. VEDOMÁ VOĽBA

Napríklad za účelom odpočinku a obnovenia harmónie a rovnováhy s vašou mysľou a telom.

8. RODINNÝ PROBLÉM

Pozrime sa na príklad slobodných žien. Od nepamäti boli ženy vnímané takto: otrokyňa, nástroj na uspokojovanie potrieb, obsluha, inkubátor.

Áno, niektoré vynikali: hetery, kurtizány a kráľovné, ale väčšina žien bola zo storočia na storočie katastrofálne utláčaná. Len si predstavte, že všetky tieto ženy boli niečími matkami, rodili dievčatá a tie rodili ďalšie dievčatá a všetky programy a strachy sa prenášali z generácie na generáciu.

PROBLÉM OSAMELOSTI V RÔZNYCH PSYCHOLOGICKÝCH PRÍSTUPOCH

V psychoanalytickom prístupe sa predpokladá, že osamelosť je raným znakom patológie a súvisí s problémami socializácie v detstve. A psychológ a psychiater, predstaviteľ neofreudizmu a zakladateľ interpersonálnej psychoanalýzy Harry Steck Sullivan zdôrazňuje význam potreby ľudskej blízkosti, ktorá sa u dieťaťa prejavuje túžbou po kontakte a u dospievajúceho človeka hľadaním skutočného priateľa.

Americký psychológ, jeden zo zakladateľov a vedúcich predstaviteľov humanistickej psychológie Carl Ransom Rogers považoval osamelosť za ľudskú reakciu na strach z odmietnutia a určitý rozpor medzi tým, ako človek vidí svoje skutočné “ja”, a tým, ako jeho “ja” vidia iní ľudia.

Podľa existenciálneho prístupu je pocit osamelosti normálny pre každého človeka, pretože do života vstupujeme sami a sami ho aj opúšťame.

VÝSKUM OSAMELOSTI

  • Výskumníci z Carnegie Mellon University odhalili, že slobodní ľudia sú častejšie chorí ako tí, ktorí sú ženatí alebo vydaté. Súvisí to s nižšou úrovňou stresu v živote ženatých a vydatých ľudí.
  • Americkí sociológovia z Emory University a University of Minnesota preukázali, že ľudia s vysokým príjmom sú častejšie osamelí, čo je spôsobené tým, že trávia menej času komunikáciou s blízkymi.
  • Britskí vedci (Nationwide Building Society) dokázali, že sociálne izolovaní a osamelí ľudia sa štyrikrát častejšie stávajú obeťami rôznych podvodníkov na internete a v reálnom živote.
  • A americký psychológ John Cacioppo napísal: “Mozog osamelých ľudí reaguje ostrejšie na negatívne udalosti, čo je spôsobené reakciou obranných mechanizmov. Tým sa zvyšuje riziko depresívnej poruchy.”

AKO BOJOVAŤ PROTI POCITOM OSAMELOSTI

1. Prekonať neistotu

Mnoho ľudí sa bojí nadväzovať známosti a počuť kritiku zvonku. Aby ste tomu zabránili, je dôležité pracovať na svojom sebavedomí. Pomôcť môže poradenstvo so psychológom, vykonávanie obľúbených činností a športovanie. Poznáte prípady, keď sa školské “škaredé káčatko” 10 rokov po maturite zmenilo na krásnu labuť? Všetko je možné! Nájdite teda správny spôsob, ktorý vám pomôže získať sebavedomie.

2. Rozšírte svoj spoločenský okruh

Buďte pozornejší k ľuďom, ktorých vidíte v každodennom živote. Rozprávajte sa s nimi o bežných témach, vtipkujte. Takto môžu krátke stretnutia prerásť do dobrej známosti alebo priateľstva a vy si ani nevšimnete, ako sa ľudia okolo vás nestávajú takými desivými a nedosiahnuteľnými.

3. Hovorte o svojich pocitoch osamelosti

Keď je ťažké zvládnuť samotu, povedzte o tom niekomu, komu dôverujete. Podeľte sa o svoje obavy, problémy, ktoré vás trápia. Môže to fungovať ako dobré psychoterapeutické sedenie. Možno vám aj nie najbližšia osoba poradí a pomôže zvládnuť tiesnivý pocit osamelosti.

4.Častejšie vystupujte zo svojej komfortnej zóny

Nenechajte sa zatlačiť do kúta. Robte pravý opak, vychádzajte medzi ľudí. Prihláste sa na hodiny fitnes, tvorivý kurz alebo na iné miesta, kde sa nezaobídete bez kontaktov.

Tým, že vyjdete zo svojej komfortnej zóny a budete komunikovať s inými ľuďmi, si uvedomíte, že vôbec nie ste sami. Je to nová emócia, spôsob, ako sa uvoľniť a vyjadriť.

5. Pomáhanie iným ľuďom

Pocit, že vás niekto potrebuje, zabíja samotu. Preto sa nebojte ponúknuť svoju pomoc rodine, priateľom alebo známym. Potom vás začnú potrebovať a budú vás kontaktovať nielen pracovne, ale aj spoločensky.

6. Pochopte, čo vám chýba, aby ste neboli osamelí

Určite, čo vám chýba, aby ste vyplnili vnútornú prázdnotu? Významná druhá osoba? Priatelia, ktorí tu budú vždy pre vás? Zistite, čo je príčinou, a načrtnite plán na jej odstránenie. Napríklad ste sa presťahovali do iného mesta a všetci priatelia a známi sú ďaleko. Samozrejme, v dnešnom svete neexistujú prekážky pre komunikáciu na diaľku, ale chcete, aby vám bol nablízku blízky priateľ. Skúste sa dostať do nového kolektívu a nájsť si skupinu rovnako zmýšľajúcich ľudí, s ktorými sa v budúcnosti spriatelíte.

Tí, ktorí hľadajú riešenie, ho vždy nájdu. Ak si neviete poradiť sami, vyhľadajte pomoc odborníka, ktorý vám pomôže pochopiť pôvod problému a vyriešiť ho.