Syndróm Down nebránil Španielovi Pablovi Pinedovi získať vysokoškolské vzdelanie a stať sa hereckou hviezdou: zahral si hlavnú rolu vo filme “Ja tiež” (2009). Teraz sa venuje sociálnym problémom, pracuje, píše vedecké články a zúčastňuje sa profesionálnych konferencií.

A úplne nedávno sa hlavnou hviezdou Gucci a VOGUE stala 18-ročná modelka s Downovým syndrómom Ellie Goldstein. Dievčina nielen pracuje ako modelka, ale aj kombinuje kariéru s výučbou. Študuje herectvo v Essexu.

Downov syndróm je genetická abnormalita. Len jedna nadbytočná chromozóma v 21. párnej dvojici robí dieťa špeciálnym. Ale to nie je obmedzenie, skôr ide o osobitosť.

V tejto štúdii sa dozviete o osobitostiach vývoja detí s Downovým syndrómom. Nezáleží na tom, či ste rodič, tréner alebo dobrovoľník. Tieto informácie vám pomôžu pomôcť človeku s Downovým syndrómom žiť najšťastnejší život.

Daun je lekár, nie osoba so syndrómom

Áno, tento názov nám zároveň pripomína aj bežnú etickú chybu.

Syndróm bol pomenovaný po britskom lekárovi Johnovi L. Daunovi, ktorý ho prvýkrát objavil. Syndróm nie je liečiteľný a z neho sa nedá vyliečiť. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa na 700 novorodencov pripadá jeden novonarodený s syndrómom Down. Ide o najbežnejšiu genetickú patológiu na svete.

“Slnečné dieťa” sa môže narodiť v každej rodine: národnosť, sociálny status, úroveň príjmu, vzdelanie rodičov, geografická poloha, vierovyznanie sú úplne nevýznamné. Je to dôležité pochopiť, pretože ešte pred 10-20 rokmi boli rodičia takýchto detí obviňovaní z alkoholizmu a drogovej závislosti.

Syndróm Downa nie je choroba. Charakteristiky vývoja

„Slnečné deti“ netrpia dodatočnou chromozómou. Existujú však určité charakteristiky vývoja detí s Downovým syndrómom. Rozprávame o mentálnych a fyzických, ako aj psychologických charakteristikách.

Mentálne charakteristiky

Ako pravidlo, deti s Downovým syndrómom sú zvedavé, otvorené a veľmi spoločenské. Áno, mentálna retardácia v miernom alebo strednom stupni je prítomná. Ale ľudia, ktorí majú 47 chromozómov namiesto 46, sa dobre učia a dokonca zvládajú rôzne profese.

Je pre rodičov veľmi dôležité, aby sa každý deň venovali takémuto dieťaťu. Okrem toho, nesmú ignorovať pomoc špecialistov – psychológa, defektológa, logopéda. Dôležité je naučiť špeciálne deti žiť v spoločnosti, a nie sa skrývať doma. Musia sa učiť, ako sa starať o seba, ako komunikovať s ostatnými ľuďmi a dokonca aj ako sa kamarátiť!

Fyzické charakteristiky

„Slnečné deti“ netrpia dodatočnou chromozómou. Existujú však určité charakteristiky vývoja detí s Downovým syndrómom. Rozprávame o mentálnych a fyzických, ako aj psychologických charakteristikách.

Vnútorné:

  • určité rysy tváre (plochý nos, krátky nos, šikmý rez očí, malý ústa, ale oblúkovitá podnebia, zväčšený jazyk, nízky tón svalov tváre, ryhovaný jazyk);
  • krátke prsty, zohnutý malíček;
  • hypermobilita kĺbov;
  • znížený svalový tonus;
  • priečna ruka záhyb.

Vnútorné, ktoré vyžadujú liečbu alebo stálu kontrolu:

  • vrodená chyba srdca;
  • očné choroby;
  • problémy so sluchom;
  • ťažkosti s dýchaním;
  • choroby žalúdka.

Fyzické cvičenia alebo gymnastika pre svalový tonus by mali byť zvykom pre dieťa a neskôr aj pre dospelého človeka. Nemali by sme zabúdať ani na jemnú motoriku. Vývoj detí s mentálnymi osobitosťami trvá dlhšie, ale sú schopné mnohého.

Na čo ešte treba brať ohľad?

Koža

Hlavnou charakteristikou telesného vývoja detí s Downovým syndrómom je tenká pokožka, ktorá je príliš citlivá na vplyv vonkajšieho prostredia. V zime sa koža takéhoto dieťaťa veľmi vysušuje, môže prasknúť, v lete sa stáva hrubšou na dotyk. Časté vyrážky v ranom veku sú tiež výsledkom toho, že koža je veľmi jemná a tenká.

Srdce

Vývoj vnútorných orgánov sa často spomaľuje v dôsledku vrodených porúch. Srdcovocievny systém veľmi trpí. Kardiológovia zaznamenávajú časté šumy v srdci, problémy s obehom krvi. Brušné svaly sú oslabené, takže bruško detí s Downovým syndrómom trochu vystupuje. Niektoré deti môžu trpieť prietržou, ale vekom 13-15 rokov sa táto choroba spontánne lieči.

Pohyblivosť

Pohyby detí s mentálnymi poruchami často nie sú koordinované, môžu mať problémy s koordináciou. Aj chlapci aj dievčatá zvyčajne milujú aktívne hry, behajú a sú pohybliví.

Treba sa osobitne zastaviť pri jemnej motorike. V prvých niekoľkých mesiacoch života sú tieto špeciálne bábätká takmer nehybné. Bez pomoci dospelých sa nemôžu obrátiť ani prijať iné polohy, ich svaly sú veľmi slabé. Až vo veku 4-5 mesiacov sa pre takých novorodencov otvára svet predmetov. Tento “pomalý” zaostávajúci kognitívny vývoj je potrebné prepracovať.

Rodičia “slnečných” detí musia klásť väčší dôraz na ovládanie prstov, hranie sa s nimi. Inak bude ťažké písať, kresliť, hrať si a dokonca aj vykonávať bežné činnosti v budúcnosti.

Jemnosti psychiky

Osobitosti vývoja detí so syndrómom Down sa výrazne líšia od špecifikácie výchovy detí s mentálnym postihnutím. Ak ide o odklad, potom je to ľahké alebo stredné, čo nie je až také hrozné. Niektoré “slniečka” dokonca navštevujú bežné školy. Áno, sú zle sústredené a často sa rozptyľujú. A kvôli malému objemu krátkodobej pamäti sa musia učiť usilovnejšie.

Príčiny

Ak dieťa so syndrómom Down neodpovedá na otázky alebo naopak odpovedá nesúvisle, nie je to preto, že niečo nerozumie. Pravdepodobne existujú dva dôvody.

1.Zlý sluch. Situáciu vyrieši sluchový aparát.

2.Dieťa nie je naladené: bolo aktívne, zapojené do práce, a potom sa nálada zrazu zmenila a už sa nechce zúčastňovať toho, čo sa deje. Zatvára sa.

Samozrejme, takéto osobitosti vývoja detí so syndrómom Down výrazne komplikujú proces vzdelávania. “Slnečné” deti radšej pozorujú proces, než sa ho zúčastňujú. Napríklad na hodinách telesnej výchovy sa dieťa so syndrómom Down s radosťou pozrie, ako sa ostatní hrávajú s loptami, kruhmi a skákačkami, ale sám to nechce ani skúsiť. Hoci taká zábava je pre neho úplne dostupná.

Koncentrácia a emócie

Ďalšou charakteristickou vlastnosťou vývoja detí s Downovým syndrómom je sústredenie na jednu úlohu. Iné deti sa ľahko prepnú na niečo iné, dokonca sa im často nudí robiť niečo jedno. Dieťa s Downovým syndrómom bude určite chcieť dokončiť činnosť a neodvráti svoju pozornosť, kým nebude úplne spokojné s výsledkom.

Celkovo majú deti s Downovým syndrómom vysokú emocionálnosť. Nedokážu skrývať emócie – často sa smejú, usmievajú a zriedka sú smutné.

Je veľmi dôležité, aby “deti slnka” boli v spoločnosti rovesníkov. Takto sa dieťa naučí imitovať správanie iných počas hry a začne sa rýchlejšie a lepšie rozprávať.

“Sú veľmi otvorené, neboja sa nových ľudí, sú ochotné zoznamovať sa a kamarátiť sa.”

Nie sú všetky rovnaké

Pre rodičov, ktorí sa stali rodičmi špeciálnych detí, je prvým krokom trpezlivosť. Zúfalstvo skôr alebo neskôr prejde, ale nekonečná láska k vlastnému bábätku zostáva navždy. “Deti slnka” prežívajú rôzne emócie ako každé iné dieťa, radi sa hrajú futbal, kreslia, spievajú alebo tancujú, majú radi veľa priateľov alebo nechcú sa učiť.

Áno, byť rodičom alebo učiteľom takéhoto dieťaťa je oveľa ťažšie. Potrebujú viac pozornosti, starostlivosti, úsilia a musia byť vytvorené osobitné podmienky pre ich život. Ale spoločné úspechy a dokonca aj malé víťazstvá sú o to cennejšie! Predsudky, verejné odmietnutie a zúfalstvo nechajte v minulosti, “deti slnka” budú osvecovať cestu – tú, ktorú prejde ten, kto ju prekoná!