Rollo Rhys May je americký psychológ a psychoterapeut. Bol jedným zo zakladateľov humanistickej psychológie, odvetvia psychológie, ktoré skúma človeka v jeho najvyšších prejavoch.

Rollo May vo svojich prácach venoval osobitnú pozornosť štúdiu úzkosti. Psychológ vášnivo skúmal ľudskú dušu a hľadal svoje miesto vo svete, vyskúšal si niekoľko profesií a získal nejedno vzdelanie. Veril, že úlohou každého psychoterapeuta je pomôcť ľuďom nájsť slobodu.

Pripravili sme výber citátov Rolla Maya, ktoré motivujú ísť proti obmedzeniam a počúvať svoj vnútorný hlas.

ROLLO MAY CITÁTY

“Milovať znamená byť otvorený pozitívnemu aj negatívnemu – smútku, smútku a sklamaniu, radosti, spokojnosti a intenzite vedomia, o ktorej sme predtým ani netušili.” (“Láska a vôľa”)

“Umenie je náhradou za násilie. Tie isté impulzy, ktoré vedú ľudí k násiliu – túžba po zmysle, potreba extázy, nutkanie riskovať všetko – vedú umelca k tvorbe.” (“Moc a nevinnosť: hľadanie pôvodu násilia”)

“Podľa mojich klinických skúseností je najväčšou prekážkou rozvoja človeka potreba presadzovať spôsob života, ktorý neumožňuje vyjadriť osobné silné stránky.”

“Je nebezpečné vedieť, ale ešte nebezpečnejšie je nevedieť”


Rollo Rhys May

“Márnivosť a narcizmus sú nutkavé potreby, ktoré podkopávajú odvahu človeka, pretože kvôli chvále a obdivu začne bojovať za presvedčenie iných ľudí, a nie za svoje vlastné.” (“Človek hľadá sám seba”)

“Tragédia je neoddeliteľne spojená s ľudskou dôstojnosťou a veľkosťou a je sprievodným javom vo chvíľach veľkého pochopenia ľudskej existencie.” (“Existenciálna psychológia”)

“Záväzok a pochybnosť si v žiadnom prípade neodporujú. Záväzok je pre človeka oveľa užitočnejší, ak existuje napriek pochybnostiam, a nie bez nich.” (“Odvaha tvoriť”)

“Medzi strachom a úzkosťou je jeden radikálny rozdiel: keď človek prežíva strach, pohybuje sa jedným smerom, preč od objektu strachu; keď však človek prežíva úzkosť, neustále v ňom pôsobí vnútorný konflikt, takže jeho postoj k objektu úzkosti je ambivalentný.” (“Význam úzkosti”)

“Boh je symbolom moci, po ktorej ľudia túžia, ale ktorú nemajú.”


Rollo Rhys May

“Ak nevyjadríte svoje vlastné myšlienky a nepočúvate svoj vnútorný hlas, zradíte sami seba.”