Nie každý aspekt našej osobnosti musí byť podľa našich predstáv. Niektoré z nich niekedy chceme skryť. Prečo to nerobiť a ako sa spriateliť so svojím Tieňom?

V každom človeku je veľa rôznych vlastností – pozitívnych aj menej pozitívnych. Niekedy sa navzájom dopĺňajú a niekedy si úplne odporujú. Bolo by nesprávne domnievať sa, že človek je dôsledný tvor, v ktorom sa všetko podriaďuje logike.

V každom z nás sú vlastnosti, ktoré sú nám nepríjemné, a túžby, ktoré sme označili za neprijateľné. Práve tie často radšej skrývame pred okolitým svetom a nedovolíme im prejaviť sa navonok. V analytickej psychológii sa táto “skrinka s kostlivcami” nazýva Tieň.

ČO SKRÝVAME V TIENI?

Keď sa dieťa narodí, nemá ešte systém morálneho hodnotenia svojich vlastností a túžob. Učí sa ho od svojich rodičov a okolia spolu s ďalšími vnemami.

Postupne sa naučíme, že prijateľné správanie – napr. sila, zodpovednosť, čistota – je podporované, zatiaľ čo správanie označované kultúrou ako negatívne – napr. slabosť, chamtivosť, lenivosť – je odsudzované. Časom si človek tieto filtre zapamätá a začne sa cenzurovať.

Najčastejšie sú takéto hodnotenia stereotypné: dievčatá nesmú hlasno kričať a rozmaznávať sa a chlapci nesmú plakať.

Veľa však závisí aj od postojov v konkrétnej rodine. Preto do tieňa môžu padnúť nielen nemorálne vlastnosti, ale aj tie, ktoré človek nezvykne spájať so sebou, sám ich definuje ako hanebné a nedovolí si ich ukázať.

Na ilustráciu si môžeme spomenúť na hrdinku Alisu Freindlichovú zo “služobného románu”. Na ňu, zdržanlivú karieristku, vrhala tieň jej ženskosť, vlastnosť, o ktorej sa osobne domnievala, že jej bráni v profesionálnom raste, robí ju ľahkovážnou a odpútava ju od pracovných úloh.

JE POTREBNÉ SPOZNAŤ SVOJ TIEŇ?

Človek má právo sám sa rozhodnúť, akým človekom chce byť. Niektorí z nás sú presvedčení, že časť svojej osobnosti vytláčame na základe osobného rozhodnutia. Problémom však je, že najčastejšie je tento proces nevedomý. Môžeme sa vyhýbať a hanbiť za svoj tieň, často bez toho, aby sme sa pokúsili analyzovať, čo presne sa za zatvorenými dverami nevedomia nachádza.

Či sa nám to páči, alebo nie, tieňová podosobnosť, ktorá je v nás uväznená, sa nám pravidelne pripomína. Bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíme, nie je možné stlačiť hadicu tak, aby sa prúd vody nehrnul inam. Ak sa tieň skrýva nevedome, jeho vonkajšie prejavy môžu byť pre človeka dosť deštruktívne. Tieňové vlastnosti často vylievame v konfliktoch, keď nekontrolujeme, čo hovoríme na emócie druhým ľuďom.

Tieň môže začať človeka “zožierať” zvnútra – vtedy dochádza k psychosomatickým ochoreniam, nervovým tikom, psychickým problémom.

Naša tieňová stránka nás ovláda, keď si to neuvedomujeme. Môže nám brániť v dosahovaní vytúžených cieľov, držať nás v blízkosti toxických alebo manipulatívnych ľudí. Preto je dôležité včas ju rozpoznať a prijať. Keď pochopíme, čo v sebe potláčame, máme slobodu rozhodnúť sa, čo s tým urobíme.

Poznaním svojho tieňa môžeme nájsť spôsoby, ako kontrolovať jeho vonkajšie prejavy a urobiť tento proces ekologickým a bezpečným. Skrytá stránka osobnosti sa často spája s extrémnymi emocionálnymi prejavmi – agresivitou, sexualitou, deštrukciou.

Môže v sebe skrývať aj obrovský tvorivý potenciál. Tvorivosť môže byť spôsobom, ako skrotiť Tieň, a ten zasa môže živiť naše nápady.

AKO PRACOVAŤ S TIEŇOM?

Cieľom práce s tieňom je prijať seba samého ako odlišného, dovoliť si byť sám sebou. Naša osobnosť je zásobárňou všetkých možných variantov a my máme právo vybrať si, ktorý aspekt chceme prejaviť.

Odhaliť svoj tieň nie je ťažké: objavuje sa častejšie, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

6 tipov

  • Pochopte, čo je vaša tienistá stránka. Predovšetkým to, čo si nedovolíme, nás bude dráždiť u iných ľudí. Ak niečo nie je dovolené jednému, prečo je to dovolené druhému? Venujte pozornosť tomu, akí ľudia alebo postavy z filmov a kníh či ich činy vás bez zjavného dôvodu dráždia a “štvú”. Je dobré, ak je takýchto príkladov viac, aby bolo ľahšie vidieť zákonitosti a identifikovať dôvody.
  • Poznačte si tieto vlastnosti. Zapíšte si všetky, ktoré ste našli.
  • Analyzujte ich. Ku každej položke napíšte krátke vysvetlenie, ktoré bude odpoveďou na otázky: “Prečo to nemôžem robiť?” alebo “Prečo nemôžem byť v blízkosti človeka, ktorý to robí?”. Ďalej sa pokúste odpovedať na otázku: “Prečo si to daná osoba dovoľuje?”.
  • Pokúste sa ich rozpoznať v sebe. Často to, čo je nepríjemné na druhých, je v nás. Odpovedzte si na ďalšiu otázku: “V akej situácii by ste si dovolili správať sa rovnako?”. Je v poriadku, ak to chcete popierať, ale bez toho, aby ste si to priznali, nebudete schopní pokročiť v práci s tieňom. Budete naň naďalej všade narážať.
  • Dajte si na ne povolenie. Neexistuje žiadna sila, ktorá by vám mohla niečo zakázať. Môžete robiť úplne všetko. Jediné, čo vás môže zastaviť, je vaša vedomá voľba. Vy si vyberáte, či chcete byť dobrí alebo zlí a ako presne to chcete prejaviť. Psychika sa lieči prostredníctvom prijatia a uvedomenia – tento proces môže trvať celý život.
  • Nájdite pre seba prijateľné spôsoby, ako “kráčať” v tieni. Ak si niektoré vaše vlastnosti pýtajú navonok a nedávajú vám pokoj, oplatí sa hľadať ekologicky šetrné možnosti, ako ich prejaviť navonok. Môže to byť šport, tvorivosť, hry alebo humor. Hľadajte možnosti, ktoré sú pre vás vhodné, niekedy nemusia byť na prvý pohľad zrejmé.

Ľudská psychika je jedným z najväčších tajomstiev prírody. Niekedy sa môže zdať, že o sebe vieme úplne všetko, ale ilúzia kontroly je klamlivá. To, čo sa skrýva v nevedomí, je oveľa viac než to, čo necháme vyjsť na verejnosť.

Keď prestaneme popierať nečakané prejavy svojho ja, uvoľníme obrovské množstvo životnej sily, ktorú vynakladáme na udržiavanie iluzórnych obmedzení.