“Ja jemu – on mne” – známy príbeh? Určite sa vo vašom okolí nájde aspoň jeden človek, ktorý sa bojí citovej intimity, a preto si od partnera udržiava odstup alebo sa vzťahom úplne vyhýba. Možno tento strach trápi aj vás. Psychológ nám prezradí, odkiaľ pochádza a ako ho možno prekonať.

AKO SA PREJAVUJE STRACH Z INTIMITY

Predstavte si, že sa zoznámite s nejakou osobou, začnete sa k nej približovať – a v okamihu sa vám vzdiali, akoby medzi vás postavila neviditeľnú stenu. V takejto situácii sa dostaví pocit, že ste urobili niečo zlé: môžete sa začať cítiť vinní, že ste človeka nevedome zranili alebo urazili. Tu však ide o niečo celkom iné – s najväčšou pravdepodobnosťou má osoba strach z intimity, uteká pred rozvíjajúcim sa citovým vzťahom, pretože je spojený s bolesťou. Takíto ľudia sa začnú vyhýbať stretnutiam a spoločenským kontaktom, len čo pocítia, že sa zblížili – to platí aj pre priateľstvá.

Ako pochopiť, že sa človek bojí citovej intimity? Dá sa to zistiť podľa nasledujúcich znakov:

  • abstinencia,
  • emocionálny chlad,
  • vyhýbanie sa osobným stretnutiam,
  • neochota diskutovať o osobných témach vrátane spoločnej budúcnosti,
  • výber menej dostupných ľudí pre vzťah – ženatých/vydatých alebo tých, ktorí žijú v iných mestách a krajinách.

AKO MÔŽE BYŤ INTIMITA DESIVÁ

Strach zo zraniteľnosti

Človek sa bojí pocitu zraniteľnosti, preto si začne udržiavať odstup. Prestanú sa deliť o svoje osobné zážitky a celkovo sa stiahnu, pretože sa boja, že sa niekomu zdôveria a na oplátku dostanú len bolesť. Strach z toho, že budú vyzerať slabí, ich núti budovať si pevné hranice.

Strach byť sám sebou

Už ste sa niekedy hanbili hovoriť o tom, čo vás baví? Napríklad ste muž, ktorý rád pletie, a bojíte sa, že sa vám ostatní príslušníci mužského rodu budú posmievať. Ľudia s protizáujmom sa často obávajú, že ich záujmy a osobné skúsenosti spôsobia nepochopenie alebo výsmech – môže to pochádzať z detstva, keď si rodičia dovolili nepríjemné poznámky o záľubách svojho dieťaťa, alebo z neúspešných vzťahov, kde boli záujmy človeka ignorované a nerešpektované.

AKO VZNIKÁ STRACH Z INTIMITY

Môže sa zdať, že takíto ľudia vôbec nechcú úzko komunikovať s inými, ale nie je to tak. Na nevedomej úrovni sa snažia vyhnúť akýmkoľvek vzťahom, ale v skutočnosti ich chcú nadviazať a udržať. Odkiaľ sa tento strach spočiatku berie?

1. Citovo chladné vzťahy s rodičmi

Chlad, porovnávanie s inými deťmi, odstup – to všetko pôsobí na dieťa a formuje v ňom postoj, že nie je dosť dobré na to, aby si zaslúžilo lásku a akékoľvek teplé city na svoju adresu. Človek vyrastie a začne sa vyhýbať vzťahom, pretože nemá skúsenosť so skutočnou intimitou.

2. Trauma z odlúčenia

Ak sú rodičia manipulatívni, citovo chladní alebo psychicky nezrelí, proces odlúčenia od nich nie je v dospievajúcom dieťati ukončený. Osoba akoby uviazla v určitom veku a nedosiahne psychickú zrelosť, čo jej tiež bráni v budovaní blízkych vzťahov.

3. Skúsenosť s traumatickými vzťahmi

Zneužívanie vo vzťahoch, nedostatok rešpektu voči osobe a jej záujmom zo strany partnera pestujú strach z intimity v dospelosti.

AKO SA VYROVNAŤ SO STRACHOM Z INTIMITY

Ľudia, ktorí sa boja intimity, nie sú zvyknutí zdieľať svoje pocity a nevedia, ako povedať druhej osobe, čo cítia. Z tohto dôvodu sa správajú chladne, hoci v skutočnosti cítia úplne iné emócie. Preto ak potrebujete prekonať strach z intimity, mali by ste sa v prvom rade naučiť porozumieť sami sebe: Ako sa cítite? Kde sú vaše osobné hranice? Nie sú príliš prísne?

Potom sa držte nasledujúcej schémy:

  • Pokúste sa malými krokmi nadviazať kontakt,
  • sledujte, kde sa cítite nepríjemne, ale nabudúce sa vráťte a choďte trochu ďalej (za predpokladu, že sa vám daná osoba páči),
  • ak pocítite nutkanie vzdialiť sa, zamyslite sa: naozaj to chcete urobiť, alebo sú to vaše zaužívané vzorce?

Strach z intimity môžete riešiť aj s terapeutom. Terapeut pomáha napríklad pracovať s obvyklými postojmi, aby ľudia dokázali nadviazať blízke dôverné vzťahy – priateľské aj partnerské.

Ak v tomto texte rozpoznáte niekoho zo svojho okolia alebo dokonca svojho partnera, pokúste sa v komunikácii s týmto človekom poskytnúť mu porozumenie, podporu a slobodu – všetko to, čo mu chýba. Takto sa nebude cítiť zastrašený a obmedzovaný. Môže to byť dlhý proces, ale s vašou pomocou sa táto osoba môže vyrovnať s traumami, ktoré viedli k odcudzeniu.