Ľudia sa často vysmievajú zväzkom, v ktorých je žena staršia ako jej partner. Keď sa však v podobnej situácii ocitne muž, jeho voľba sa zvyčajne schvaľuje: “Páni, ty máš takú krásnu a mladú ženu!” Povieme vám, ako sa v skutočnosti cítia ženy vo vzťahoch s mladšími partnermi.

Je nepravdepodobné, že by ste počuli o americkej reality šou MILF Manor, ale ak áno, pravdepodobne vás tento pojem prekvapil. Vyzerá to asi takto: osem slobodných žien vo veku 40 a 50 rokov žije vo vile v Mexiku a buduje si osobný život s mužmi o niekoľko desaťročí mladšími.

Amerických divákov vekový rozdiel nemýli, zatiaľ čo ruských divákov provokuje už samotný fakt, že ženy sú staršie ako potenciálni partneri.

RODOVÉ ROZDIELY

Diskusie sa vždy rozprúdia okolo vzťahov so solídnym vekovým rozdielom, keď je muž mladší. Spomeňme si na zväzok Ally Pugačevovej a Maxima Galkina (uznaného za zahraničného agenta), ktorý je dodnes zosmiešňovaný a odsudzovaný, alebo na senzačné vzťahy Prochora Chaliapina so staršími ženami. Napriek tomu vzťahy Sergeja Šnurova alebo Igora Nikolajeva s mladšími partnerkami nevzbudzujú opovrhnutie.
V skutočnosti, keď ide o vzťahy s vekovými rozdielmi, vidíme “dvojitý meter” založený na rodovom rozdelení. Štúdie ukazujú, že spoločnosť neschvaľuje zväzky, v ktorých je starším partnerom žena.
Automaticky je označovaná za predátorku, ktorá láka obeť do svojich sietí. Čiastočne aj kvôli postoju spoločnosti k takýmto párom ich počet nekončí. A ako sa ukazuje, je na to dobrý dôvod.

STARŠIE ŽENY SÚ ŠŤASTNÉ

Justine J. Lemillerová, výskumníčka z Kinseyho inštitútu na Univerzite v Indiane a uznávaná sexuálna pedagogička, uskutočnila štúdiu, ktorej sa zúčastnilo približne dvesto heterosexuálnych žien.
Tretina z nich bola výrazne staršia ako ich partneri (v priemere o 22 rokov), tretina bola mladšia (v priemere o 17 rokov) a tretina chodila s rovnako starými partnermi (alebo v priemere o tri roky). Prieskum ukázal, že ženy, ktoré boli o viac ako 10 rokov staršie ako muži, sa cítili nadradené, tešili sa zo seba, svojho partnera a života.
Možno to vysvetliť tým, že vek ženy dokáže zmeniť dynamiku moci smerom k väčšej rovnosti. Mnohé štúdie dokazujú, že rovnaké rozdelenie zodpovednosti robí páry šťastnejšími. Na druhej strane vek môže spôsobiť, že žena sa dostane do dominantnejšej pozície, čo muža zatlačí do pozície podriadenosti – a to sa mnohým ľuďom páči.
“Možno je to práve pocit posilnenia, ktorý vám umožňuje tešiť sa zo seba a zo života,” uzatvára Lemiller.