Túžbu navštíviť psychológa môže sprevádzať úzkosť. Bez ohľadu na to, či ste už niekedy mali takúto skúsenosť, môžete sa stretnúť s viacerými ťažkosťami: kde nájsť odborníka, aký prístup zvoliť, ako urobiť prvý krok, sformulovať svoju žiadosť… Poďme sa zamyslieť nad celým procesom krok za krokom.

1. KDE HĽADAŤ?

Agregátory

Môžu to byť agregátorové stránky, kde budete požiadaní o vyplnenie dotazníka, na základe ktorého výsledkov sa automaticky vyberie niekoľko odborníkov. Potom sa môžete rozhodnúť pre jedného z nich.

Slovo z úst

Môžete tiež požiadať známych, aby vám odporučili poradcu. V tomto prípade je dôležité vedieť, že ak váš blízky priateľ alebo rodinný príslušník už spolupracuje s odborníkom, ktorého vám odporúča, z etického hľadiska by ste si takéhoto odborníka nemali vybrať – narúša to bezpečnosť terapeutického priestoru.

Sociálne médiá

Niektorí ľudia sa obracajú na psychológov, ktorých si prihlásili na sociálnych sieťach. To dáva možnosť sledovať, s akými témami človek pracuje, o čom píše príspevky.

V odborných komunitách

Psychológa môžete na internete nájsť aj v profesijných komunitách, ak viete, akým prístupom by ste chceli pracovať. Vo verejnom priestore sú webové stránky rôznych psychologických združení, kde môžete nájsť kontakty na odborníkov, ktorí sú ich členmi.

2. AKÝ PRÍSTUP SI VYBRAŤ?

Existuje mnoho prístupov, v ktorých psychológovia pracujú, a nemusíte podrobne rozumieť jemnostiam a nuansám každého z nich.

Tu by som vám odporučil venovať pozornosť kľúčovému faktoru: sú odborníci, ktorí pracujú v krátkodobých prístupoch (od 1 do 10 sedení), napríklad CPT-terapeuti, a sú tí, ktorí pracujú v dlhodobej terapii (od jedného roka s frekvenciou stretnutí raz alebo dvakrát týždenne, niekedy – raz za dva týždne) – psychoanalytici a Gestalt-terapeuti.

V prvom prípade pôjde o prácu zameranú na konkrétnu požiadavku (napr. “spôsoby zvládania úzkosti”), zatiaľ čo dlhodobá terapia zahŕňa hlbšie skúmanie seba samého (ide už o skúmanie povahy vlastnej úzkosti a radikálnejšie vnútorné zmeny, ktoré časom povedú k zmenám v štruktúre osobnosti).

3. AKO POCHOPIŤ POTREBNÉ TRVANIE PRÁCE?

Práca na konkrétnej požiadavke v krátkodobom formáte je potrebná skôr vtedy, keď je potrebné čo najrýchlejšie vyriešiť problém a načrtnúť možné kroky k zmene.

V dlhodobej terapii sa vždy kladie dôraz na hlboké skúmanie seba samého – ide o priestor, ktorý si vo svojom živote vyčleníte, aby ste mohli prichádzať na sedenia aspoň raz týždenne v stabilnom, s psychológom dohodnutom čase.

Pri dlhodobej práci sa priestor sedení stáva miestom stretnutia so sebou samým, kde je príležitosť zastaviť sa a analyzovať svoju minulosť aj to, čo sa deje v prítomnosti.

4. AKO FORMULOVAŤ ŽIADOSŤ?

Formulácia žiadosti o spoluprácu s psychológom sa líši podľa toho, s akým formátom práce práve pracujete (krátkodobá práca na požiadanie alebo dlhodobá terapia).

Žiadny zdatný psychológ nebude očakávať, že klient príde na prvé stretnutie s jasne formulovanou žiadosťou, a často môžete potrebovať pomoc odborníka, aby ste ju sformulovali jasnejšie.

Napriek tomu bude dobré, ak sa pokúsite vyjadriť slovami túto vnútornú nespokojnosť, ktorá psychológa vyvolala. Pomôže vám to v ďalšom kroku.

5. NAŠIEL SOM PSYCHOLÓGA, ČO MÁM ROBIŤ ĎALEJ: ZAVOLAŤ ALEBO NAPÍSAŤ?

Odporúčal by som napísať. Ak máte potrebu vypočuť si odborníka a vyjadriť niektoré otázky, je lepšie túto možnosť v správe špecifikovať.

Prvá správa môže znieť takto:

“Dobrý deň, volám sa… Momentálne hľadám psychológa. Váš kontakt mi bol zdieľaný…/Našiel som váš kontakt… Rád by som spolupracoval s… (tu môžete stručne vymenovať, čo vás priviedlo k psychológovi: zvýšená úzkosť, ťažkosti vo vzťahoch s partnerom, apatia, depresívny stav). Pracujete s takýmito témami? Je možné si s vami dohodnúť stretnutie?”.

V tejto správe môžete uviesť aj cenu sedenia.

6. AKO PREBIEHA PRVÉ STRETNUTIE?

Cieľom prvého stretnutia je vzájomne sa spoznať. Vaším cieľom je zistiť, či sa s poradcom cítite dobre, zatiaľ čo cieľom poradcu je zistiť, či vám môže byť v práci nápomocný.

Na prvom stretnutí sa preberú podmienky práce a vaše očakávania od práce. Ak chcete svoj problém vyriešiť počas niekoľkých sedení, je dôležité, aby ste to terapeutovi oznámili.

Ak ste sa rozhodli ponoriť sa do dlhodobej terapie, požiadavka môže byť menej jasne formulovaná, pretože najčastejšie ide o príbeh sebapoznávania, ale aj tak existuje východisko.

Na tom istom stretnutí sa dohodnú podmienky zrušenia, odkladu a poplatkov. Ak o praktickom lekárovi veľa neviete, môžete sa ho opýtať, akým prístupom pracuje a či je niečo, čo potrebujete vedieť, keď s ním začnete pracovať.

Vzhľadom na všetky vyššie uvedené skutočnosti by som odporúčal vybrať si odborníka na základe toho, ako sa cítite na prvom stretnutí so psychológom. V odbornej komunite často hovoríme o tom, že nefunguje konkrétna metóda, ale odborník, takže v tomto prípade je rozhodujúce, nakoľko dokážete byť pri tomto človeku otvorení a či vám vytvorí bezpečný priestor na zmenu.

Zároveň, aby k tomuto kontaktu a želaným zmenám došlo, je dôležité, aby ste k tomu podnikli kroky – napísali prvú správu, prišli na prvé sedenie, porozprávali sa o tom, čo vás trápi, dohodli sa na podmienkach práce.

Čím otvorenejší budete na prvom stretnutí, tým je pravdepodobnejšie, že spolu so psychológom pochopíte, či ste na dobrej ceste. Stáva sa, že na prvom stretnutí sa zdá byť všetko v poriadku, ale vy cítite, že niečo nie je v poriadku, v takýchto prípadoch by som odporúčal vypočuť si svoje pocity a skúsiť vyhľadať iného odborníka.

Ak sa to stane niekoľkokrát po sebe, môže ísť o vnútorný odpor – na vedomej úrovni môžete chcieť problém vyriešiť, ale existuje nejaký vnútorný konflikt, ktorý tomu bráni – s takouto požiadavkou môžete prísť za odborníkom.