Aj keď už ubehli roky. Aj keď vieme, že ten človek pre nás vôbec nebol ten pravý. Aj keď sme sa cítili celkom šťastní s niekým iným – presne dovtedy, kým sme náhodou nevideli bývalého partnera, osobne alebo virtuálne… Priťahuje nás to k nemu. Prečo sa to deje?

PROBLÉM

Mnohí ľudia opisujú rozchody vo vzťahu ako čisté mučenie a uvádzajú tie najklinickejšie príznaky traumy:

  • výkyvy nálad,
  • slzy,
  • hnev,
  • otupenosť,
  • úzkosť,
  • záchvaty paniky,
  • vtieravé myšlienky,
  • záblesky.

Najsmutnejšie však je, že keď sme to všetko už zažili a posunuli sa ďalej, stačí náhodné stretnutie s bývalým partnerom, aby sme zažili ten najsilnejší nával citov. Lenže aké pocity?

PRÍKLAD.

Klinická psychologička Karen Nimmo spomína na prípad jednej zo svojich klientiek. Žena opísala svoju frustráciu takto: “Jasne si uvedomujem, že s ním nechcem byť. Stále sme sa hádali, v tomto vzťahu bolo príliš veľa bolesti a už dlho bolo jasné, že nič nebude fungovať. Tak prečo na neho stále myslím? Znamená to, že ho stále milujem?”

Táto žena sa dostala do pasce, do ktorej sa dostáva mnoho ľudí, keď opúšťajú citovo náročné vzťahy: myslela si, že to, čo naďalej cíti k svojmu bývalému, je láska.

Zároveň táto žena v duchu vedela, že tento muž pre ňu nie je ten pravý, že s ním nie je šťastná. Nechcela sa s ním znovu spojiť – ale zároveň jej chýbali tie živé emócie, ktoré jej dával bývalý vzťah. Áno, nebola s ním šťastná – ale zároveň sa cítila taká živá!

Preto, usudzuje Karen Nimmo, je pre nás také ťažké dostať sa z toxických vzťahov: intenzívne emócie si spájame s vášňou a vášeň s láskou. Na týchto pocitoch sme závislí, aj keď nás nerobia šťastnými. A my sa chceme opäť cítiť “nažive”.

ČO TREBA MAŤ NA PAMÄTI

Ak ste podobne ako klientka Karen Nimmo pocítili, že vám počas náhodného stretnutia s bývalým partnerom niekde kleslo srdce, a teraz sa nemôžete zbaviť myšlienok na túto osobu, nerobte unáhlené závery. Pripomeňte si to:

1. Toto nie je láska

Áno, je to veľmi podobné. Áno, možno medzi vami kedysi dávno bol tento cit. Ale už nie je. Musíte apelovať na svoju racionálnu časť a pripomenúť si, že s touto osobou ste neboli šťastní – a preto ani nebudete. A tá spleť pocitov, ktorú ste v tom vzťahu prežívali, nie je láska.

Skúste si utriediť, čo cítite teraz, oddeľte niektoré emócie od iných, pomenujte ich.

Pristupujte k tomuto procesu s objaviteľským nadšením a zvedavosťou, aby ste pochopili, prečo sa tak cítite.

2. Partner sa stal bývalým z nejakého dôvodu

Váš rozchod mal dôvod – a pravdepodobne viac ako jeden. A ak sa budete snažiť, určite si spomeniete, s čím ste boli v minulom vzťahu nespokojní, čo vás v partnerovom správaní zranilo, prečo bol váš zväzok nezdravý.

3. Opätovné spojenie s bývalou priateľkou alebo priateľom nepovedie k ničomu dobrému.

Po tom, čo sme zažili nečakaný nával citov pri stretnutí s bývalou priateľkou alebo priateľom, začneme sa pýtať: Prečo sa nám to nepodarilo? Čo sa pokazilo? Prečo odišiel? Čo bolo pre mňa poslednou kvapkou?

Môžeme si myslieť, že ak konečne všetko vyriešime, môžeme situáciu “pustiť z hlavy”.

A tak sa rozhodneme znovu nadviazať kontakt – “len ako priatelia, nič viac”. Možno tajne dúfame, že sa presvedčíme, či máme stále to spojenie….

S takýmito túžbami by ste nemali súhlasiť. Potom to už zázračne “nepustíte” – a koniec koncov, každý máme svoju pravdu, svoje vlastné vnímanie informácií a ťažko sa dá urobiť bodka na i.

ČO ROBIŤ

1. Ak ste vo vzťahu – milujte osobu vedľa seba

Pokúste sa zavrieť dvere do minulosti a vrátiť sa do prítomnosti. Ak už ste s niekým vo vzťahu, sústreďte sa na tento vzťah. Dajte danej osobe všetko, čo môžete – ak si to, samozrejme, zaslúži. Ak nie, rozíďte sa, ale nemyslite si, že za to môže váš bývalý partner a vaše city k nemu. A nesnívajte o tom, že všetko získate späť. Choďte ďalej.

2. Pripomeňte si: “pokojná” láska – ešte neznamená “nudná”.

Problémom jasných, búrlivých vzťahov je, že všetky nasledujúce zväzky na nich strácajú. Máme pocit, že všetko je “zle” – príliš stabilné, konzistentné, nudné, nevýrazné. Pravda je však pravdepodobne taká, že ste si zvykli na “emocionálny Disneyland” toxickej lásky, zatiaľ čo skutočná, zrelá, zdravá láska je iná. A ak dáte novému vzťahu šancu, uvedomíte si to.