Aj na vás po obede prichádza neskutočná únava? Na mňa prichádza pravidelne. Nepomáha prechádzka, ani ďalšia káva. Oči sa vám zatvárajú sami od seba. Nič sa vám nechce. Hodila by sa siesta. To, čo je v južanských krajinách bežné, u nás sa považuje za neslýchanú vec. Siesta pomaly patrí do slovníku zakázaných slov. Pritom “hodiť si šlofíka”, má svoje výhody. Pár minút zdriemnutia vás dokáže dať dokopy viac než ďalší kofeínový nápoj.

Ak máte priestor, využite ho

Pracujem z domu. Aby bola práca čo najefektívnejšia, používam časovač. Pomáha mi robiť to, čo mám a nestrácať čas surfovaním na internete či prezeraním obsahu na sociálnych sieťach. Na obed si urobím polhodinovú prestávku, po nej idem vyvenčiť psa a následne si ľahnem na 15 až 20 minút. „Ty spíš?“ spýtala sa ma raz známa, ktorá ma „prichytila pri čine.“ Volala mi a počula, že mám akýsi rozospatý hlas. Vypočula som si, ako sa mám, keď si môžem dovoliť tak nezmyselne plytvať časom. Že ona si to nemôže dovoliť. Robí tiež z domu.

Zdriemnutie má svoje výhody aj nevýhody (Zdroj: freepik.com)

Aby som nemala výčitky svedomia, rozhodla som sa téme siesty venovať analyticky. Rozhodla som sa týždeň si nezdriemnuť. Výsledok? Nižšia pracovná efektivita, vyššia miera prokrastinácie a zvýšený počet vypitých káv. Žiadna sláva. Poďme sa teda spoločne pozrieť na výhody popoludňajšieho zdriemnutia, ktoré potvrdzujú viaceré štúdie:

  • zlepšenie pamäte: zdriemnutie pomôže vašej pamäti ukotviť informácie, s ktorými ste pracovali v poludňajších hodinách
  • zlepšenie výkonnosti: s oddýchnutou mysľou sa ľahšie púšťa do naplánovaných činností. Vďaka zdriemnutiu môžete pocítiť nový príval energie, ktorý určite využijete vo svoj prospech
  • zlepšenie nálady
  • nachádzanie nových súvislostí: pokiaľ sa celé doobedie moríte s komplikovaným zadaním, skúste si pospať. Pomôže vám to pozrieť sa na zadanie s iného uhla pohľadu
  • zníženie stresu

Nevýhody zdriemnutia

Zdriemnutie nie je výhodné pre všetkých. Poznám ľudí vo svojom okolí, ktorým by aj krátke zdriemnutie počas dňa nabúralo spánkový cyklus. Medzi nevýhody zdriemnutia môže patriť:

  • rozhádzaný spánkový cyklus
  • podráždenosť: najmä, keď sa krátke zdriemnutie predĺži na dlhý spánok. Po prebudení môžete mať problém s orientáciou, neviete kde ste, koľko je hodín, čo sa odzrkadlí aj na nálade.
  • signál zdravotného problému: silná potreba popoludňajšieho zdriemnutia môže byť signálom chronickej únavy, anémie, nedostatku vitamínu D či upozornením organizmu, že telo bojuje so zdravotným problémom. Preto nezanedbávajte lekárske prehliadky.
  • sociálna stigma: práve o nej sme písali na začiatku. Kvôli zdriemnutiu vás môžu považovať za neproduktívneho a lenivého človeka. Na druhej strane, ľudia toho nahovoria, však?
  • psychologická závislosť na zdriemnutí: sú dni, kedy sa z objektívnych

Zdriemnutie má svoje pravidlá

Aby ste mali čo najlepší úžitok z popoludňajšieho zdriemnutia, skúste sa držať nasledovných rád.

  • zdriemnite si v pravidelný čas: váš organizmus si naň zvykne. Ideálny čas je medzi 13. až 14. hodinou. Zdriemnutie po 15. hodine môže viesť k problémom s večerným zaspávaním.
  • nastavte si budík: alebo časovač. Ideálna doba zdriemnutia je 10 až 20 minút.
  • netlačte sa do spánku: nejde to nasilu. Ak sa vám nepodarí zaspať, len tak relaxujte, uvoľnite sa a užívajte si pár minút pre seba.

Aké máte skúsenosti so zdriemnutím? Doprajte si šlofíka? Podeľte sa s nami o svoje skúsenosti v komentároch pod článkom!