Na pracovisku strávime tretinu svojho života – a je vhodné, aby sme počas týchto ôsmich hodín denne nezažívali tantalové muky. Ak sa však neustále cítite nepríjemne – môže to byť spôsobené nezdravou atmosférou na pracovisku.

Ak nie ste spokojný freelancer alebo chronický pracovník na diaľku a pravidelne navštevujete kanceláriu, je veľmi dôležité, aby ste si obľúbili manažéra a tím. V opačnom prípade sa veľmi skoro začnete sťažovať na apatiu, donekonečna hovoriť o tom, že sa nikam neposúvate a nič iné v tomto živote nedosiahnete. Inými slovami, profesionálne vyhorenie je už za rohom.

Vita Chlebnová, psychologička a kariérna poradkyňa, je presvedčená, že príčina tohto stavu môže byť vo vašich kolegoch.

AKO TO VEDIEŤ

Vo výskume projektu sociálnych médií “Nie sú to normy. Zneužívanie v práci” sa uvádzajú nasledujúce znaky, ktoré naznačujú, že ste sa stali obeťou zneužívajúceho správania, či už zo strany vášho nadriadeného alebo kolegov.

  • Všimli ste si, že ste prepracovaní, ale nedostávate za to zaplatené.
  • Pracovné podmienky a úlohy nie sú v súlade s tým, s čím ste súhlasili pri nástupe do zamestnania.
  • Pri diskusii o pracovných záležitostiach neustále pristihujete ostatných ľudí pri pasívnej agresii.
  • Nadriadený na vás vyvíja morálny tlak, donekonečna apeluje na firemného ducha a podobne.

To všetko môže mať vplyv na vaše sebavnímanie – ráno sa vám nechce ísť do práce, ste nervózni, než oslovíte kolegu s tou či onou otázkou, bojíte sa, že narazíte na hrubosť, alebo sa neustále cítite nedostatočne kompetentní.

Vita Khlebnova upozorňuje, že emocionálne zneužívanie v práci môže byť kamuflované – a preto ho berieme ako samozrejmosť a ani ho nekvalifikujeme ako zneužívanie. Zneužívanie sa môže prejavovať ako manipulácia zo strany nadriadeného, ako povzbudzovanie k prepracovanosti, ako vyhrážky prepustením alebo telefonáty mimo pracovného času.

ČO K NEMU VEDIE

S najväčšou pravdepodobnosťou je za tiesnivú atmosféru v tíme zodpovedný vedúci pracovník – zneužívajúce správanie je totiž často logickým pokračovaním organizácie pracovných procesov. Tu sú vlastnosti, ktoré výrazne zvyšujú riziko, že komunikácia s kolegami sa stane toxickou.

1. Súťaživosť

Vedenie spoločnosti často podporuje súťaživosť medzi zamestnancami. Personalisti vytvárajú špeciálne systémy hodnotenia výkonnosti, rebríčky, tabule cti a ocenenia “zamestnanec mesiaca” – to všetko v skutočnosti podporuje krik medzi ľuďmi, sebectvo a závisť.

2. Negramotný manažment

Ak vo firme všeobecne chýba otvorená a úctivá komunikácia a ak má šéf vo zvyku správať sa k svojim podriadeným hrubo, tento vzorec správania môže byť “nákazlivý”.

3. Neslušní, ale vysokokvalifikovaní zamestnanci

Hulvátov možno nájsť všade, rovnako ako ľudí, ktorí sú zvyknutí na prílišnú familiárnosť a povýšeneckú komunikáciu, hrubé vtipy a žarty. Ak manažéri takéto správanie vedome ignorujú, pretože tento zamestnanec je dobrý odborník, jeho kolegovia s ním môžu len súcitiť. Dobrý šéf by nemal tolerovať toxické správanie ani vysoko výkonnému zamestnancovi.

4. Nerealistické požiadavky

Samozrejme, pre manažment je výhodnejšie platiť ľuďom menej a požadovať od nich viac – v tomto prípade sú však ľudia pod veľkým tlakom a stresom. Výsledkom je, že neustále pošťuchovanie a prepracovanosť môžu viesť k situácii, keď sú všetci v tíme unavení a podráždení a pravidelne vypuknú konflikty.

AKO ODOLÁVAŤ

Postaviť sa za svoje práva je ťažké – niekedy na to človek jednoducho nemusí mať prostriedky. Psychológ radí, aby ste počúvali sami seba: či ste pripravení rozhodnúť sa otvorene si vyjasniť vzťahy. A ak áno, potom je potrebné postupovať podľa plánu.

1. Rozprávajte sa o tom, čo sa deje, s niekým blízkym

Môžete sa napríklad porozprávať s poradcom, partnerom alebo priateľom, aby vám niekto iný potvrdil, že to, čo sa vám deje, nie je normálne. Môžete sa tiež zveriť kolegovi, s ktorým máte dobrý vzťah.

2. Upozornite na problém v práci

V každom prípade, keď budete pripravení, oplatí sa upozorniť na svoje obavy týkajúce sa atmosféry v tíme svojich nadriadených alebo personálne oddelenie. Je dôležité jednoducho načrtnúť problém – a ak je vo firme niekto, kto je zodpovedný za psychickú pohodu zamestnancov, bude vám vedieť pomôcť.

3. Rozhodnite sa o svojej budúcnosti v spoločnosti

Ak vaše sťažnosti nikto neberie vážne, rozhodnite sa, ako dlho ste ochotní to znášať a či by nebolo lepšie zmeniť zamestnávateľa.

“Situácia chronického stresu nielenže znižuje náladu a sebavedomie, ale doslova poškodzuje zdravie, vedie k depresii a vyhoreniu. Preto sa v prvom rade musíte postarať sami o seba. Aj keby ste si kvôli tomu mali hľadať inú prácu,” zhrňuje psychologička.