Na každého z nás číha dennodenne kopec povinností. Práca, domácnosť, súkromie, rodina. Mať tak všetko hotové a urvať si trošku času pre seba však nemusí byť len utópia. Ak máte dojem, že vám zoznam úloh prerastá cez hlavu, vyskúšajte metódu Getting Things Done (Mať všetko hotové). Využíva dvojminútové pravidlo, ktoré sme vám priblížili v predchádzajúcom článku.

Metódu GTD môžete využívať v každodennom živote, nielen v pracovnej oblasti, čo je obrovská výhoda. Autorom metódy je David Allen, ktorý vypracoval techniku, vďaka ktorej môžete zvýšiť produktivitu a neodkladať povinnosti na potom, čo nás stresuje zo všetkého najviac.

Ako na metódu Getting Things Done?

  1.  Všetko si zapisujte: Čo je na papieri, na to nezabudnete. Miesto papiera môžete používať aj elektronickú verziu. Prvým krokom metódy GTD je získať prehľad o všetkých povinnostiach, ktoré máte. Zapisujte si všetko. Všetky úlohy, myšlienky, projekty. Môžete si vytvoriť zoznamy, alebo použiť kalendár. Voľba je na vás.
  2.  Usporiadajte si úlohy: Keď ste si všetko zapísali, nastáva fáza triedenia. Rozdeľte si úlohy tak, aby všetky úlohy, ktoré môžete vykonať na jednom mieste, boli na jednom zozname. Nemiešajte úlohy, ktoré robíte v domácnosti, s úlohami, ktoré robíte napríklad v kancelárii. Ak pracujete z domu, vytvorte si pracovný kútik, ktorý bude „vašou“ kanceláriou.
  3. Rozdeľte si prácu na drobné: Jednotlivý projekt si rozdeľte do menších krokov. Pri každom kroku si stanovte deadline. Pri úlohách si určite priority. Rozhodnite sa, ktoré úlohy sú dôležitejšie a ktoré majú nižšiu prioritu. To vám umožní lepšie si naplánovať čas.
  4. Určite si priority: Dobrou správou je, že nie každá z množstva povinností je rovnako vážna ako tie ostatné. Pri zapisovaní úloh si k ním poznačte, nakoľko je vyplnenie danej úlohy pre vás dôležité. Pokiaľ vám v práci horí projekt, je zbytočné sa v tú istú dobu doma púšťať do veľkého jarného upratovania. Umývanie okien počká. Niekedy si toho na plecia berieme zbytočne veľa. A tak si na seba nakladáme aj úplne nepodstatné aktivity.
  5. Svoje zoznamy pravidelne revidujte: Skontrolujte, či ste urobili všetky úlohy včas a pravidelne si pridávajte nové úlohy.

Metóda GTD má viacero výhod (Zdroj:
drobotdean/freepik.com)

Výhody metódy

Ak váhate, či sa vám oplatí pustiť sa do triedenia a rozdeľovania úloh, ukážeme vám výhody, ktoré táto metóda prináša:

  • Lepší prehľad a organizácia: Jednou z najväčších výhod metódy GTD je jej schopnosť vytvárať prehľad o úlohách a projektoch. Táto metóda pomáha zorganizovať úlohy do jasných kategórií a umožňuje vám vidieť, kde máte vo svojom pláne medzery alebo čo musíte dokončiť čo najskôr.
  • Zlepšenie produktivity: Vďaka metóde sa naučíte rozlišovať medzi dôležitými a menej dôležitými úlohami, a tým sa lepšie zamerať na to, čo je pre vás skutočne dôležité.
  • Rýchlejšie rozhodovanie: Poznáte ten pocit, keď máte veľa povinností a neviete sa rozhodnúť, do čoho sa pustiť? Miesto toho radšej scrollujete príspevky na sociálnych sieťach, pretože množstvo plánovaných úloh vás úplne paralyzuje. Práve technika GTD vám môže preťať tento kruh.
  • Menej stresu: Vďaka tejto metóde môžete eliminovať stres, čo je v dnešnom svete na nezaplatenie.

Máte skúsenosti s touto metódou? Podeľte sa s nami v komentároch pod článkom!