Nespavosť, stiahnutý žalúdok, úzkosť, búšenie srdca. To sú len niektoré z príznakov, ktoré so sebou nesie šikana na pracovisku. Dá sa proti nej vôbec nejako bojovať? Alebo je najlepším riešením dať výpoveď, hľadať si novú prácu a dúfať, že v nej to bude lepšie? Zamestnanec nie je bezmocná bábka. Vyskúšajte taktiky, ktoré vám pomôžu nastaviť si hranice.

Deje sa to často

To, že niečo nie je v poriadku, som si uvedomila až postupne. Najprv ma šéf šikanoval kvôli maličkostiam. Vo firemnej kuchynke som dala šálku od kávy do nesprávnej poličky, sadla som si na stoličku, ktorú bežne používal niekto iný… Myslela som si, že v zabehnutej firme majú len svoje zvyklosti, ktorým sa treba len prispôsobiť. No postupne sa šikana začala stupňovať. Pred vstupom do roboty trpím hnačkami. Som slobodná mamina dvoch detí, na ktorú šéf začal nakladať povinnosti a úlohy, ktoré vôbec nie sú v mojej kompetencii. Kvôli ním nestíham, to, čo mám, robím neplatené nadčasy a dostávam sa do začarovaného kruhu, ktorý mi prináša len stres. Z práce nechcem odísť, pretože sa bojím, že ostanem bez peňazí. Neviem, čo mám robiť.” To je skúsenosť 42-ročnej Lenky, ktorá má s nepríjemným šéfom skúsenosti už dva roky.

Podľa jej slov si ani oddych nevie poriadne užiť, pretože mysľou je stále v práci. Podľa štatistík ILO je šikana na pracovisku obrovský problém. V Európe sa s ňou stretáva približne 1 zo 6 zamestnancov. Ako si teda môžete pomôcť?

1. Identifikujte príznaky

Občas máme tendenciu bagatelizovať to, čo sa deje. Ak chcete zatočiť s bossingom, druhom šikany zo strany šéfa, identifikujte príznaky šikany. Medzi najčastejšie patrí:

  • verejné ponižovanie, zosmiešňovanie;
  • nadmerná kritika;
  • vylúčenie z dôležitých činností;
  • neposkytovanie dôležitých informácií;
  • nadmerná pracovná záťaž;
  • ohováranie, šírenie nepravdivých fám;
  • nadmerná kontrola zo strany šéfa;
  • sabotáž;

Pokiaľ ste sa našli v týchto bodoch, pravdepodobne ste obeťou šikany na pracovisku.

2. Všetko si zdokumentujte

Založte si denník, píšte si každý prejav šikany. Ak máte možnosť, skúste si nenápadne nahrať verbálne útoky na diktafón. Šikana sa dá dokázať. Pravdepodobne sa ju váš šéf bude snažiť vyvrátiť. Nedajte sa. Vy máte dôkazy.

3. Konfrontujte

Nebojte sa. Možno sa to ľahšie povie, ako urobí, ale pravda je na vašej strane. Skúste šéfa konfrontovať medzi štyrmi očami. Spýtajte sa ho, prečo to robí. Ukážte mu kópiu dôkazov. Pokúste sa vyhnúť emóciám a zachovajte profesionálny prístup.

4. Hľadajte podporu

V tomto ťažkom období vám určite padne vhod podpora.  Ak ju nenájdete u kolegov, obráťte sa na personálne oddelenie. Nebojte sa. Nedonášate. Nežalujete. Len obhajujete svoje práva. A to je absolútne v poriadku. Pokiaľ má váš šéf, ktorý vás šikanuje, priameho nadriadeného, obráťte sa naňho. Kto mlčí, ten svedčí. Mnohí, ktorí sa dopúšťajú šikany na pracovisku, si myslia, že obeť bude ticho. Nemusíte patriť medzi nich.

5. Poznajte svoje práva

Preskúmajte Zákonník práce a pozrite sa, aké práva máte ako zamestnanec. V prípade šikany určite natrafíte na porušenie vašich práv.

Máte svoje práva. Nie ste bezmocní (Zdroj: Tigristiara/freepik.com)

6. Zvážte zmenu zamestnania

Tento bod môžete uplatniť v prípade, keď už všetko zlyhalo. Zvážte pre a proti a spýtajte sa samých seba, či vám súčasná pozícia stojí za to. Sú rôzne možnosti, môžu sa vám otvoriť nové dvere, ktoré budú bodkou za zlou skúsenosťou.

7. Spoznajte svoju silu

Nie ste obeť. Ani sa nemusíte stotožniť s touto rolou. Každá situácia, aj tá negatívna, medzi ktoré patrí šikana na pracovisku, je možnosť, ako objaviť svoju silu. Ukážte, že nemáte strach, že poznáte svoju hodnotu. Ak ju objavíte v sebe, dokážete to dať najavo aj okoliu. Držíme vám palce!

Stretli ste sa so šikanou na pracovisku? Ako ste postupovali? Podeľte sa s nami v komentároch pod článkom!