V dnešnej dobe sa psychológia stala dôležitou súčasťou života mnohých ľudí. Profesionalita odborníkov rastie. Ľudia chápu potrebu psychoterapeutickej práce. Ale popri odborníkoch sa, žiaľ, objavujú aj kolegovia, ktorí znižujú dôveru verejnosti v povolanie psychológa.

FALOŠNÉ ZNAKY NEBEZPEČENSTVA

Psychoterapia je náročná a niekedy aj tŕnistá cesta, najmä ak sa musíte vyrovnať s traumatickými zážitkami a nepríjemnými emóciami. Preto nie všetky prekážky na tejto ceste k sebe samému – ukazovatele neprofesionality psychológa. Tu je niekoľko typických príkladov.

Ťažké zážitky

Ak v procese terapie prežívate nepríjemné emócie (hnev, podráždenie, pohŕdanie atď.) – neponáhľajte sa nazvať psychológa zlým. Môžu byť výsledkom dobrej práce a môžu byť dobrým znakom, preto by ste mali psychológovi o týchto pocitoch povedať a sledovať, ako zareaguje.

Ak tieto pocity s úctou prijal a začal so záujmom pátrať po ich príčine, potom máte do činenia s profesionálom na vysokej úrovni. Ak sa psychológ v reakcii len nahneval a navyše vás obvinil, že máte “zlé” pocity, potom takýto odborník nie je profesionál.

Nesprávna interpretácia

Ak psychológ podal nesprávny výklad, nepochopil vašu myšlienku, dal odporúčanie, s ktorým nesúhlasíte, potom to tiež nie je dôvod, aby ste od neho utekali a prerušili poradenstvo. Vyjadrite psychológovi svoj názor na jeho chybu. Ak sa psychológ zamyslí, začne hľadať nové interpretácie a so záujmom si preštuduje váš názor, potom máte do činenia s dobrým odborníkom. Ak psychológ naďalej autoritatívne trvá na svojom názore a ignoruje ten váš, potom nie je profesionál.

Efekt plató alebo krok späť

Ak sa dlho nedostavuje žiadny výsledok alebo došlo k dočasnému ústupu pri riešení problému, nemusí to hovoriť o nízkej úrovni odborníka, ale o zložitosti problému. Poraďte sa o tom so psychológom.

Závislosť

Ak máte pocit, že ste na psychológovi závislí, nie je to vždy nebezpečné a niekedy je to užitočné. Môže to poukazovať na rozvoj zdravého pripútania. Ak vás psychológ takto nevyužíva pre svoj prospech, stačí mu povedať o vašich obavách zo závislosti.

CHYBY ZAČIATOČNÍKOV

1. Psychológ vás stavia proti rodine a priateľom

Žiaľ, existujú prípady, keď údajní “odborníci” zámerne odcudzujú človeka od ľudí, ktorí na neho majú vplyv, aby zostali jedinou osobou, ktorej názor je pre vás dôležitý a smerodajný. My, psychológovia, môžeme niekedy kritizovať konanie vašich blízkych, ale nemalo by dôjsť k úplnému odsúdeniu.

2. Psychológ vykonáva príliš tvrdé cvičenia, po ktorých sa necítite dobre.

Počas terapie môžete niekedy pociťovať nepríjemné pocity, ale vo všeobecnosti by sa vám malo z času na čas postupne uľaviť. Nemali by ste cítiť poníženie, menejcennosť, zníženú sebadôveru a sebaúctu z konania psychológa. Prinajmenšom by takéto pocity nemali byť dlhodobé a silné. Ak sa takéto pocity objavia, potom psychológ buď vedome manipuluje s cieľom vás nejako využiť (čo je mimoriadne zriedkavé), alebo jednoducho nie je osobne spracovaný a podvedome sa presadzuje na váš úkor.

3. Psychológ porušuje vaše hranice a profesionálne hranice

Vedome vás zvádza alebo žiada o bezplatnú pomoc a služby, narúša vaše súkromie: chce s vami komunikovať mimo poradenstva. Ak o vás a vašej situácii hovorí a píše tretím osobám, správa sa veľmi neprofesionálne.

4. Psychológ dáva veľa ťažko realizovateľných rád

A naliehavo požaduje ich realizáciu. V ideálnom prípade psychológ neradí a vy sami s jeho pomocou nájdete riešenie. V krajnom prípade by odporúčania psychológa mali byť absolútne dobrovoľné. V ideálnom prípade by mali byť jasné a jednoduché. Vy ste hlavným odborníkom na svoj vlastný život a môžete sa slobodne rozhodovať, pretože ste to vy, kto s týmito rozhodnutiami musí žiť a byť za ne zodpovedný.

5. Psychológ sa správa moralizujúco a kriticky

Necítite z jeho strany prijatie a podporu, ale odsudzovanie a odmietanie. To nie je to, čo pomáha ľuďom zmeniť sa. Aj keď je vaše správanie z vedeckého hľadiska zásadne nesprávne, psychológ nemá právo vás súdiť. Mal by vám pomôcť dospieť k najlepšiemu správaniu, akého ste momentálne schopní. S vaším dobrovoľným súhlasom.

6. Psychológ hovorí príliš veľa o ničom alebo, naopak, málo, dlho nedostávate odpovede na svoje otázky

Ak ste mu o tom povedali, ale nedostali ste zrozumiteľné vysvetlenie, možno pre vás tento odborník nie je vhodný. Dĺžka času však nie je jedna/dve konzultácie. Mnohé otázky si vyžadujú dlhý čas na vyriešenie. Ide len o to, aby vám špecialista vedel kompetentne vysvetliť, v akom časovom horizonte môžete očakávať vyriešenie vášho problému a prečo.

7. Okrem vás si špecialista berie k sebe na spoluprácu paralelne aj vašich príbuzných a priateľov

A nevie vysvetliť zmysel tohto konania, potom je pre neho možno dôležitejšie jeho vrecko ako váš výsledok. Pretože často je nielen neproduktívne, ale aj riskantné viesť kvalitne veľa príbuzných alebo dvoch priateľov súčasne, pretože môže dôjsť k porušeniu dôvernosti, rivalite, zníženiu dôvery a iným problémom. Ide o porušenie profesionálnej etiky.

8. Dávajte si pozor aj na príliš drahých alebo ochotných pracovať zadarmo psychológov

Tí prví často trpia prílišným sebavedomím a sebaláskou. Tí druhí, ktorí sa tvária nezaujato, nechápu podstatu psychologickej práce. Dôležitým fenoménom v práci psychológa je čestná výmena a zachovanie rovnováhy “brať – dávať”. Bezplatná práca buď povedie k zníženiu jej kvality, alebo za ňu nezaplatíte peniazmi. Takýto psychológ si na vás podvedome odpracuje svoje psychologické problémy.

Kategoricky sa nezaoberajte tými psychológmi, ktorí miešajú vedeckú psychológiu s mágiou, veštectvom, astrológiou, energiou, ponormi do predchádzajúcich životov, predpovedaním a inou parapsychológiou a ezoterikou. Títo vôbec nie sú psychológovia.

Psychológia je dôležitým nástrojom na dosiahnutie úspechu v akejkoľvek oblasti života, oplatí sa ju používať! A aby ste neurobili chybu pri výbere odborníka, vopred si preštudujte jeho publikácie na sociálnych sieťach a v známych publikáciách.