Nechtové zádery sú trhliny v koži nechtových valov. Hlavnými príčinami ich vzniku sú suchá pokožka, zvyk obhrýzania nechtov, nekvalitná manikúra a nedostatok vitamínov. Podľa pravidiel by sa zádery mali opatrne odstraňovať manikúrovými nožničkami alebo pinzetou, pričom sa predtým ruky naparovali. Mnohí ľudia si ich však jednoducho odtrhnú. A to je po prvé nevzhľadné a po druhé nebezpečné.

ČO TO JE

Podologička Dana Bremsová varuje: neustále nutkanie šúpať si boľavé miesta a šúpať si vlastnú kožu je dermatilománia, typ obsedantno-kompulzívnej poruchy.

Zároveň má táto choroba niektoré zvláštnosti. Napríklad kožné problémy nie sú vždy sprevádzané vtieravými myšlienkami, ľudia sa netraumatizujú zámerne. Zároveň sa však za kľúčový prvok neurotickej exkoriácie považuje “bezohľadnosť” – ľudia si najmä trhajú zádery napriek tomu, že ich to bolí. V určitom momente sa choroba jednoducho postaví do cesty normálnemu životu.

V ČOM SPOČÍVA NEBEZPEČENSTVO

“Pod záderom sa nachádzajú nervy a cievy, – vysvetľuje lekárka-dermatovenerologička z Všeruského centra urgentnej a radiačnej medicíny pomenovaného po Nikiforovovi Ministerstva pre mimoriadne situácie Ruska Margarita Gekht v komentári pre “Doktora Petra”. – Môžete tak spôsobiť lokálne krvácanie, vyvolať zavlečenie infekcie a samotný zákrok len zvýši bolesť.”

“Globálne nebezpečenstvo pre zdravie burry nepredstavujú – dodáva lekárka-dermatovenerologička, podologička, trichologička Natalia Schepleva. – Ak ich však vyberiete a uhryznete, môžete otvoriť “bránu” pre infekciu: bakteriálnu aj plesňovú. Aj z neustáleho vyberania môžete deformovať nechtovú platničku, čím vzniká riziko infekcie cez poškodené miesto”.

KTO JE RIZIKOVÝ

Výskum ukazuje, že toto ochorenie postihuje predovšetkým úzkostlivých ľudí, zvyčajne ženy.

ČO JE PRÍČINOU

“Presná príčina dermatilománie zatiaľ nie je jasná, ale lekári sa domnievajú, že ju zhoršuje stres a úzkosť,” povedal nám doktor Brems.

AKO ČASTÉ

Mnohí podaktorí účastníci priznali, že aj oni trpia týmto stavom, ale vyberanie je pre nich “mechanizmom prežitia”. Predpokladá sa, že dermatilománia niekedy postihne až 5 percent ľudí.

AKO LIEČIŤ

Ak máte tento zlozvyk, oplatí sa navštíviť terapeuta alebo psychiatra. Našťastie liečba pomáha. Zvyčajne lekár predpíše antidepresíva a určité typy kognitívno-behaviorálnej terapie.