Čo robiť, ak rodina nebola harmonická? Je možné vybudovať silné manželstvo, aj keď staršia generácia zlyhala?

PROBLÉM

Podľa štatistík sa na psychológov častejšie obracajú ženy. Najnaliehavejšie žiadosti o terapiu sa týkajú vzťahov. “Prečo som sama?” Ako odborník v tom počúvam: “Prečo nemôžem byť šťastná?”

A potom sa problém otvorí z úplne iného uhla pohľadu

Klienti psychológa so súkromnou praxou sú vzdelaní a uvedomelí ľudia. Ženy prichádzajú po sérii školení. Každá z nich prečítala nejednu knihu o vzťahoch, a napriek tomu nie sú schopné vytvoriť rodinu s mužom.

Keď už je na vedomej úrovni tento problém do hĺbky preskúmaný, oplatí sa pozrieť hlbšie do nášho detstva, do našich najvýznamnejších vzťahov. Je pravda, že “materinská náklonnosť nepozná hraníc”?

PRÍČINY

1. Súťaživosť

Staral sa o vás otec veľa a venoval vám maximálnu pozornosť a starostlivosť? Nie všetky manželky to dokážu prijať pokojne. Potom dcéry čelia otvorenej agresii svojej matky alebo odstupu ako pasívnej forme agresie.

Dôvodom tohto správania je neistota a obavy, ktoré majú korene vo vlastnom detstve.

Dievčatá tiež čelia materinskej závisti voči ich úspechu, kráse a mladosti. Závisť provokuje matku, aby potlačila ašpirácie svojho dieťaťa. Ak je dcéra vnímaná ako hrozba vlastnej dôležitosti, jej život nie je sladký.

Dievča nemusí odolať konkurencii a tlaku. V dôsledku toho si dcéra vyberá pokojnú a milujúcu matku, ktorá obetuje vlastné záujmy.

2. Obete

Známym javom v psychológii je premietanie vlastných a rodinných problémov na dieťa. Dcéra sa stáva katalyzátorom konfliktov. Ženy, ktoré vychovávajú dcéry bez otcov, často žijú v nevraživosti voči nim. Takéto matky môžu byť zo vzťahu hlboko sklamané.

V takom prípade matka vloží do dcéry všetky svoje postoje k mužom a rodine: napríklad, že sa môžeš spoľahnúť len na seba. Okrem toho ľutovať dcéru je oveľa príjemnejšie ako jej závidieť.

Dievča si zvykne na úlohu tej, ktorá je hodná len súcitu…

Jej vzťahy sa budú budovať predvídateľne: zoznámenie – sklamanie v mužovi – rozchod – slzy. Opäť bude potvrdzovať tento status obete, hrať hru “mami, ľutuj ma” a riskuje, že sa nikdy nestane šťastnou ženou.

3. Významnosť

V rodinnej psychológii existuje pojem dysfunkcia jedného z partnerov. Niekedy je situácia taká, že žena nezvláda úlohu manželky, matky rodiny a túto úlohu v istom zmysle preberá dcéra.

Matka môže byť napríklad fyzicky a emocionálne neprítomná, pije. Z toho či onoho dôvodu nemôže mužovi venovať dostatok pozornosti, starostlivosti a podpory. Dcéra “vykladá” otca, počúva ho a robí si o neho starosti, aktívne sa zúčastňuje na konfliktoch medzi ním a jeho ženou. Čo je to za vzťah?

V prípade, že milostná história rodičov bola nepriaznivá a matka trpí, dcéra sa môže pripojiť k jej utrpeniu.

Dospievaním si takáto žena nedovolí byť šťastná, pretože jej matka je nešťastná. Bolesť nás niekedy spája viac ako šťastné chvíle.

Od svojich klientok často počúvam: “Mám pocit, že zradím svoju matku, ak sa vydám a budem mať dieťa. Ďalšia možnosť: Matky klamú seba aj svoje dcéry a ubezpečujú ich, že otecko sa vráti. Dcéra čaká na otca – spolu alebo namiesto matky. V budúcnosti sa takéto ženy boja vážnych vzťahov – pretože potom otec príde a uvidí, že nie je očakávaný, že jeho miesto je obsadené.

TIPY

1. Vytvorte si svoj životný scenár

Scenár vašej mamy bude fungovať, ak nemáte svoj vlastný. Skúmajte, definujte si svoj scenár pre svoj život a želané vzťahy. Položte si otázku: “Čo chcem od tohto vzťahu? Čo je pre mňa prijateľné a čo nie?” Nasledujte svoje srdce, nie trendy.

2. Posilňujte vlastnú hodnotu a osobný význam

“Ja som! A mám rád akýkoľvek druh seba” je vaším cieľom. Usilujte sa “byť” v najširšom zmysle slova. Veď práve to vo vás bolo v detstve potláčané. Rozvíjajte sebalásku, nielen sebaúctu – “Dobre ti tak, lebo…”. Poďakujte sa sami sebe za to, čo robíte a nerobíte. Venujte viac času činnostiam zameraným nie na výsledok, ale na proces: záľubám a potešeniu. Už nie ste malé dievčatko, máte na to právo.

3. Využívajte psychoterapiu

Aj malé zmeny vo vašom vzťahu s mamou výrazne zmenia váš pohľad na rodinu a minulosť. Váš vzťah s mamou je váš vzťah so svetom. Je to najdôležitejší vzťah vo vašom živote.

Ak budete žiť v sťažnostiach so svojou mamou, budete žiť v sťažnostiach a nedôvere s celým svetom.

Niet pochýb o tom, že matky nás milujú. Nezabúdajte, že dávali toľko lásky, koľko len mohli. Láska vašej mamy, nech je akákoľvek, je všetko, čo má, viac nemá. Je zbytočné žiadať viac alebo ju obviňovať. Môžeme milovať svojich rodičov a prispôsobiť sa tej ich časti, ktorá nám môže ubližovať. Vzťah s vašou mamou môže byť obrovským zdrojom, ak sa na ňom správne pracuje.