Škriabanie v krku, v nose vodopád a neskutočná bolesť hlavy. Poznáte ten pocit, keď niečo na vás lezie? Väčšinu choroba príde práve v ten najnevhodnejší čas. Na stole vás čaká kopec nedokončených projektov, chystá sa rodinný výlet či oslava. No číslo na teplomere hovorí jasne. Organizmus bojuje s chorobou. Paradoxne to môže byť obdobie, ktoré má veľa pozitív. Stačí zmeniť uhol pohľadu a všetko sa zmení.

Dôležitosť starať sa (aj) o seba

Ruku na srdce. Kedy ste si naposledy vzali vitamíny, dopriali vyvážené jedlo, dostatok spánku a pohybu? Neraz v návale každodenných povinností posúvame sami seba na poslednú stránku v zozname. A telo nám to spočíta. Choroba má pre nás jasný signál. Zastav sa! Aj ty si dôležitý! Začni sa starať sám o seba.

Trpezlivosť a empatia

Trpezlivosť. Pre mnohých znie toto slovo ako nadávka. Nesie v sebe nepríjemnú príchuť, že na niečo treba čakať. Ochorenie vás môže naučiť, že telo na vyzdravenie potrebuje svoj čas. A nielen to. Vďaka ochoreniu si môžete hlbšie uvedomiť, aké je to ocitnúť sa v koži chorého človeka. Nie je to vždy jednoduché. Toto otvorenie vo vás prehĺbi súcit a empatiu.

Poradie životných priorít

V návale pracovných povinností občas zabúdame na všetko ostatné. Priateľov, rodinu ba dokonca aj zdravie vnímame ako samozrejmosť. Keď ochorieme, máme čas prehodnotiť priority. Prehodnotiť vzťahy k ľuďom, aj k sebe samému. A položiť si otázku, či je práca naozaj jediný zmysel života?

Čas na oddych

Dovolenka sa dá odložiť, aj naplánovať. Maródka nie. Ak sa naťahujete po ďalší balík vreckoviek a hundrete na celý svet, zastavte sa. Kedy ste mali naposledy možnosť si naozaj oddýchnuť? Pospať si, prečítať si obľúbenú knihu, či len tak chvíľku neriešiť nič? Máte pár dní nedobrovoľného oddychu. Užite si ho!

Objavenie vnútornej sily

Kto sa vo vás ukrýva? Silná osobnosť? Alebo obyčajný plačko, ktorý aj soplík vníma ako koniec sveta? Nástup choroby dokáže poriadne preveriť naše ľudské kvality. Všímajte si svoje reakcie. Práve nie príliš ideálne podmienky nás zocelia, formujú naše vnútro, čo nie je na zahodenie.

Choroba je výborný učiteľ (Zdroj: freepik.com)

Naučiť sa prijímať …

… to, čo vám prichádza do života. Ochorenie učí pokore. Učí vlastnej zraniteľnosti a buduje pochopenie, že nie vždy všetko môžeme ovplyvniť. Niekedy nás život prehodí na inú výhybku. Na druhej strane dostaneme skúsenosť, ktorá nás posunie v raste.

Nová chuť do života

Po každej búrke vychádza slnko. Dôležitá je chuť žiť. Netýka sa to len povestného soplíka, ale aj vážnych ochorení. Ako sa hovorí: „Keď chce pacient žiť, aj medicína je bezmocná.“ Medicína pozná mnoho prípadov, kedy lekári nad pacientom zlomili palicu a on vyzdravel, pretože mal motiváciu. Akékoľvek ochorenie môže priniesť nový impulz k životu.

Necítiť sa v poriadku je – v poriadku.

Súcit, oddych, objavenie vlastnej sily. To sú cenné lekcie, ktoré si môžete vziať z každého ochorenia. Čo Vás naučila choroba? Čo vám pomôže ju zvládať? Podeľte sa s nami v komentároch pod článkom!