Téma, ktorej sa venovala predstavená štúdia, trápi celosvetové vedecké spoločenstvo už niekoľko desaťročí – priamo súvisí s individuálnymi osobnostnými vlastnosťami ľudí.

Všetkým je známe, že psychika každého človeka je jedinečná. A to súvisí s fyzickými a biologickými charakteristikami organizmu, ako aj s komplexom sociálnych charakteristík. Ak hovoríme o podštruktúrach, ktoré sú podmienené biologicky, hlavne treba skúmať práve temperament.

Čo je to temperament?

Temperament znamená psychické rozdiely medzi ľuďmi, ktoré sa týkajú hĺbky, intenzity a stability emocionálnych stavov, energie a tempa akcií, emocionálnej citlivosti a mnohých ďalších vlastností psychického života. A problém temperamentu zostáva kontroverzný a neriešený. Ale aj keď zohľadníme všetky rôzne prístupy k jeho skúmaniu, výskumníci sa zhodujú v tom, že temperament je tým biologickým základom, na ktorom stojí osobnosť človeka ako sociálneho tvora.

Temperament predstavuje odraz dynamických aspektov správania, najmä vrodených. Jeho vlastnosti sú stabilnejšie ako vlastnosti iných psychických vlastností človeka. A najvýraznejším jeho nuansom je to, že vlastnosti temperamentu jedného konkrétneho človeka sa nespájajú náhodne – sú medzi sebou zákonite spojené a tvoria určitý konglomerát, ktorý charakterizuje temperament.

Zhrňme to: temperament je potrebné považovať za individuálne a špecifické vlastnosti psychiky, ktoré určujú dynamiku psychických aktivít jednotlivca a prejavujú sa rovnako v rôznych aktivitách, bez ohľadu na ich motivy, ciele a obsah, a ktoré zostávajú nezmenené aj v dospelosti, a spolu charakterizujú typ temperamentu.

Avšak predtým, než sa pozrieme na typy temperamentu a ich vlastnosti, treba povedať, že temperament nemôže byť dobrý alebo zlý, pretože každý typ má svoje výhody, a úsilie každého človeka by malo byť zamerané nielen na zlepšenie jeho nedostatkov, ale aj na efektívne využitie jeho pozitívnych stránok v každodennom živote a aktivitách.

Vytváranie typológií temperamentu

Ľudia sa už od staroveku snažia uvedomiť si a vyčleniť typické psychické vlastnosti rôznych ľudí a zlúčiť ich do malého počtu zovšeobecňujúcich modelov. Tieto modely sa nazývali typy temperamentu a boli veľmi praktické, pretože umožňovali predpovedať správanie človeka s určitým typom temperamentu v konkrétnych životných situáciách.

Oficiálne sa uznáva, že učenie o temperamentoch všeobecne vytvoril starogrécky lekár Hippokrates, ktorý tvrdil, že ľudia sa líšia štyrmi základnými “tekutinami organizmu” – krvou, flegmou, žltou žlčou a čiernou žlčou. Podľa učenia Hippokrata, ďalší slávny lekár antiky Claudius Galenus vytvoril prvú typológiu temperamentov svojho druhu a zhrnul ju vo svojom traktáte “De Temperamentum”. Podľa jeho nápadov sa typ temperamentu závisí od toho, aký typ “tekutiny” prevláda v organizme človeka. Práve Galenus vyzdvihol štyri známe typy temperamentu: melancholik (prevláda čierna žlč), choleric (prevláda žltá žlč), flegmatik (prevláda flegma) a sangvinik (prevláda krv). Táto predstavená koncepcia mala po stáročia obrovský význam pre vedcov.

V ďalšom sa vytvorilo množstvo typológií temperamentu

Najväčší záujem však vyvolávajú tie, kde vlastnosti temperamentu, interpretované ako vrodené alebo dedičné, sú spojené s individuálnymi vlastnosťami telového stavu. Tieto typológie sa nazývajú konštitučné (Sheldonova typológia, Kretschmerova typológia a ďalšie). Samozrejme, takéto koncepcie boli kritizované psychológmi. Ich hlavnou nevýhodou sa považuje to, že podceňujú alebo niekedy úplne prehliadajú vplyv prostredia a sociálnych podmienok na formovanie psychologických vlastností človeka.

Teória I. P. Pavlova

Je dobre známe, že priebeh psychických procesov a správanie jedinca závisí od práce nervovej sústavy, ktorá zohráva vedúcu úlohu v organizme. Avšak teória spojenia typov temperamentu s niektorými všeobecnými vlastnosťami nervových procesov bola prvýkrát navrhnutá ruským fyziológom I. P. Pavlovom. Neskôr bola rozvíjaná jeho nasledovníkmi.

Podľa Pavlova je typ nervovej sústavy vrodený a len v najmenšej miere podlieha akýmkoľvek zmenám pod vplyvom výchovy alebo prostredia. Vlastnosti nervovej sústavy tvoria fyziologickú základňu pre temperament, ktorý predstavuje psychické prejavenie všeobecného typu nervovej sústavy. Pavlovove skúmania na zvieratách umožnili rozlíšiť typy nervovej sústavy, ktoré navrhol aplikovať aj na ľudí.

Skladby typov temperamentu

Každý človek má svoj typ nervovej sústavy. Jeho prejavy (ktoré sú charakteristikami temperamentu) sú dôležitou súčasťou individuálnych psychologických rozdielov. Prejavy niektorého jedného typu temperamentu sú veľmi rozmanité; prejavia sa v spôsobe správania a prejavujú sa aj v charaktere mentálnej činnosti, činnosti, sfére zmyslov, impulzov, poznávacej činnosti, vlastnostiach reči človeka a podobne.

Na zostavenie psychologickej charakteristiky jedného z bežne uznávaných typov temperamentu sa zvyčajne používajú nasledujúce základné vlastnosti:

  • Emočná vzrušivosť – rýchlosť vzniku emocionálnej reakcie a sila potrebná na jej vznik;
  • Introverzia/Extroverzia – vlastnosti závislosti reakcie a aktivity človeka. Ak sú závislé od vonkajších podnetov, človek je extrovert, ak od vnútorných, je introvert;
  • Tempo reakcií – rýchlosť, akou prebiehajú psychické reakcie a procesy, rýchlosť myslenia, reči a pod.;
  • Rigidita a plastickosť – schopnosť človeka prispôsobiť sa vonkajším vplyvom;
  • Reaktivita – stupeň nevoľných reakcií na vnútorné alebo vonkajšie podnety rovnakej intenzity;
  • Aktivita – intenzita vplyvu človeka na vonkajší svet a schopnosť prekonávať prekážky na ceste k dosiahnutiu cieľa;
  • Pomer reaktivity a aktivity – závislosť činnosti človeka od vnútorných alebo vonkajších okolností, ako aj presvedčení, zámerov a cieľov;
  • Senzitivita – úroveň najmenšej intenzity vonkajšieho vplyvu, ktorý je potrebný na vznik psychickej reakcie.

S týmito vlastnosťami významný poľský psychológ a doktor vied Jan Strelau uvádza najobľúbenejšie charakteristiky typov temperamentu.

Typy temperamentov

Podľa J. Strelaua sa štyri základné typy temperamentu charakterizujú nasledujúcimi vlastnosťami:

Melancholik

Melancholik je človek s vysokou citlivosťou a nízkou úrovňou reaktivity. Vysoká citlivosť často vedie k tomu, že aj nepatrný dôvod môže byť príčinou slz. Melancholik je bolestivo citlivý a veľmi úzkostlivý. Má málo výrazných pohybov a mimiky, tichý hlas, obmedzené pohyby a nízku úroveň energie. Zvyčajne je plachý, neistý, málo sebavedomý, rýchlo sa vzdáva pri vykonávaní úloh, má nízku pracovnú výkonnosť a rýchlo sa unavuje. Jeho pozornosť je nestála a všetky psychické procesy sú spomalené. Väčšina melancholikov je introvertov.

Cholerik

Cholerik je menej citlivý, má vysokú aktivitu a reaktivitu, pričom reaktivita dominuje, čo spôsobuje, že je výbušný, netrpezlivý, neovládateľný a bez zábran. Jeho mimika, gestá a reč sú bohaté a odrážajú náladu. Jeho túžby sú stabilné a záujmy neotrasiteľné. Cholerik je vytrvalý, ale má niekedy ťažkosti so sústredením pozornosti. Vo väčšine prípadov sú cholerici extroverti.

Flegmatik

Flegmatik je charakteristický vysokou aktivitou, ktorá dominuje nad nízkou reaktivitou. Je málo citlivý a málo emotívny. Vonkajšie podnety na neho pôsobia veľmi slabým spôsobom a dokáže zostať chladnokrvný aj v nepredvídateľných situáciách. Flegmatik má pomalé a nevýrazné pohyby, rovnako aj reč a gestikulácia. Má ťažkosti so sústredením pozornosti a mení svoje návyky a zručnosti veľmi pomaly, avšak má energičnosť a vysokú pracovnú kapacitu. Väčšina flegmatikov sú introverti.

Sanguinik

Sanguinik – človek s vysokou reaktivitou, ktorá sa rovná aktivite. Je charakteristický živou mimiikou, bohatými gestami, rýchlym reagovaním na vonkajšie okolnosti a schopnosťou ľahko meniť pozornosť. Je veľmi citlivý, aktívny, môže pracovať dlho a neunavuje sa. Je disciplinovaný, vynaliezavý, má dobrú schopnosť koncentrácie a sebakontroly. Jeho záujmy, nálady a záľuby sa môžu rýchlo meniť. Takmer všetci sanguinici sú extroverti.

Životopis

Ako bolo už vyššie poznamenané, žiadny z typov temperamentu nie je ani zlý, ani dobrý. Navyše, človek nemôže patriť len k jednému jedinému typu – môže mať len prevládajúci, a ostatné budú doplňujúce. Avšak, z pozície psychologickej vedy, typy temperamentu sú len jedným zo spôsobov psychologickej hodnoty osobnosti. Treba tiež vedieť, že u rôznych odborníkov môžu opisy temperamentov líšiť a zahŕňať množstvo faktorov.

ZDROJ