Odišla náhle. Ešte pred mesiacom sme sa spolu smiali na záhrade. Sadili sme paradajky. Vtedy ani jedna z nás netušila, že sa už nedožije plodov. Nasledoval úraz, volala som sanitku. K úrazu sa pridružili náhle zdravotné komplikácie a teta, ktorá patrila k môjmu životu, odišla na druhý svet. Smrť nás zasiahne. Vždy. A to najmä, keď príde ako blesk z jasného neba. Keď odíde známy človek, je to pre nás ľahšie prijať. Keď odíde niekto, koho sme milovali, je to rana. Sme rôzni. Aj so smrťou sa vyrovnávame rôzne. Niekto má potrebu vyrozprávať sa. Iný zvolí ticho. Mlčí, pretože nemá síl hovoriť. Ďalšieho zmôže usedavý plač. Neexistuje jediný “správny” spôsob, ako sa vyrovnať so smrťou milovaného človeka. Ak však prežívate náročné obdobie, ukážeme vám zopár tipov, ktoré vám pomôžu prekonať toto náročné obdobie.

Doprajte si čas

Proces hojenia vyžaduje určitý čas. Najmä, ak ste s milovaným človekom zdieľali jednu domácnosť. Zo dňa na deň sa zmení prežívanie vášho každodenného života. Prvé dni po strate vyhľadajte blízkeho človeka, požiadajte ho, či by neostal s vami aspoň na pár dní. Počas samoty to na vás môže doľahnúť. Možno vám padne vhod mať pri sebe niekoho, kto vás v ťažkých chvíľach objíme.

Starajte sa o seba

I keď to môže byť to posledné, na čo máte chuť. Patríte medzi živých a smrť blízkeho sa môže odzrkadliť na vašom fyzickom a psychickom zdraví. Pokúste sa vyspať. Doprajte si kvalitnú a vyváženú stravu. Oddychujte. Choďte sa prejsť. Pestujte si vnútornú oporu, môžete siahnuť po motivačných knihách, vyskúšať meditáciu, uvoľňovať si telo pomocou autogénneho tréningu. Život blízkemu nevrátite. O ten svoj sa však môžete starať.

Nevyčítajte si to

„Keby som vtedy bola pri nej…“ „Keby išiel na preventívnu prehliadku…“ „Keby som ho nepustil za volant, ešte by tu bol…“ Po smrti blízkeho naša myseľ neraz prepne do sebabičovacieho režimu, kde si vyčítame, že sme nedokázali zabrániť fatálnemu koncu. Možno vám pomôže nádych a výdych. Sú veci, ktoré nedokážeme ovplyvniť. Nevyčítajte si preto minulosť. Dôležité je žiť tu a teraz. Keď si budete vyčítať to, za čo nemôžete, nepomôžete nikomu. Ani zosnulému, ani sebe.

Spomínajte v dobrom

Poďakujte sa za čas, ktorý ste spolu prežili. Môžete si tie najlepšie momenty vypísať do denníku. Blízkeho máte v srdci a ten pocit vám nikto nevezme. Doprajte si čas. Dajte si však pozor, aby trúchlenie netrvalo dlhé mesiace ba dokonca roky. Pretože miesto prítomnosti budete žiť v spomienkach na minulosť: „Mamička je už tri roky vdova. Býva sama vo veľkom dome, odkiaľ sa nechce presťahovať. Smrť otca ju zasiahla viac než je zdravé. Sedí na lavičke pred domom, zastavuje okoloidúcich, ktorým hovorí o otcovi. O tom, ako sa spoznali, ako žili, ako odišiel na druhý svet. Najprv ju ľudia počúvali so záujmom, neskôr zo slušnosti. Keď ten príbeh počuli snáď dvadsiaty raz, začali sa mame vyhýbať,“ píše Viktória. U jej mamičky sa vyvinula hypochondria. Rada chodí po lekároch, chce sa dať silou-mocou hospitalizovať, aby si jej príbeh vypočuli ďalší ľudia. Viktória vidí, ako permanentné spomienky mamu ničia. Vidí, že je to jej voľba, ktorú ona môže len akceptovať.

Smrť blízkeho človeka zasiahne (Zdroj: noxos/freepik.com)

Posuňte sa ďalej

Každá životná zmena, aj tá bolestivá, môže byť príležitosťou na osobný rast. Nájdite si novú záľubu, prihláste sa na krúžok, alebo do nejakého spolku. Nájdite v sebe to, čo vás baví, nájdite v sebe silu žiť. „Po manželovej smrti som si spravila vodičský preukaz. Mala som niečo po päťdesiatke. Nikdy by som si nepomyslela, že sa odvážim šoférovať. Po mužovi ostalo nové auto, bolo mi ho ľúto predať. Šoférujem, cestujem po Slovensku s kamarátkami. Som síce vdova, no dnes viem, že to nie je koniec života,” čítam v ďalšom e-maili. Tento som dostala od 55-ročnej Kvety z východného Slovenska. Tiež si prešla trúchlením, no po určitom období sa rozhodla sa posunúť. A dobre urobila.

Každý človek prežíva smútok inak a to, čo funguje pre jedného človeka, nemusí fungovať pre iného. Pokiaľ cítite, že sa nedokážete pohnúť z miesta, vyhľadajte odborníka. Určite vám rád pomôže.

Páčil sa vám článok? Nezabudnite ho zdieľať so známymi!