Zdroj

Čoraz častejšie nás práca úplne pohlcuje. Neustále na ňu myslíme a stresujeme sa, čo negatívne ovplyvňuje naše zdravie. Čo spôsobuje stres v práci a kto ním trpí najviac? Aké sú účinky stresu?

Stres v práci

Ľudia, ktorí sú uzavretí do seba, pesimisti a tí, ktorí každý neúspech prežívajú ako osobnú drámu, sa vyrovnávajú so stresom najhoršie. Slováci sú so svojou prácou mierne spokojní. Lepšie to hodnotia vzdelaní ľudia, zástupcovia vyšších spoločenských vrstiev a manažéri. Najviac výhrad majú ľudia s nižším vzdelaním a nízkou úrovňou príjmu.

55% respondentov sa sťažuje na únavu spôsobenú nadmernými povinnosťami. Mnoho zamestnancov tiež trpí nepríjemnými pracovnými podmienkami – nepríjemným hlukom alebo príliš vysokými alebo príliš nízkymi teplotami (43%).

Stres rastie priamo úmerne s počtom úloh a neustálym skracovaním času potrebného na ich splnenie. Čím viac a rýchlejšie musíme pracovať, tým väčšie riziko podstupujeme. Robíme chyby, meškáme, sme vyčerpaní a vo výsledku zažívame čoraz väčší stres, po ktorom nasledujú rôzne psychosomatické choroby.

Príznaky stresu v práci

Ako dokazujú výsledky štúdie, najčastejšími chorobami súvisiacimi s prácou sú:

  • únava (69%)
  • bolesť chrbta (42% – najcharakteristickejšia choroba pre ľudí nad 50 rokov)
  • bolesti hlavy (40% – naznačujú to najmä ženy, ľudia vo veku 25 – 39 rokov, pracujúci v kanceláriách a na manažérskych pozíciách)
  • problémy so zaspávaním (22%)
  • bolesť žalúdka (17%)
  • problémy so srdcom (8% – hlavne starší ľudia, nad 50 rokov a pracujúci na viacerých miestach súčasne).

Stres nie je vždy zlý. Trocha stresu vám môže pomôcť zostať sústredeným, energickým a schopným čeliť novým výzvam na pracovisku. Je to niečo, čo vás počas prezentácie drží v strehu, aby ste predišli nehodám alebo chybám. V dnešnom uponáhľanom svete sa pracovisko príliš často javí ako emotívna horská dráha. Dlhé hodiny, krátke termíny a neustále sa zvyšujúce požiadavky môžu vo vás vyvolať obavy a vyčerpanie. A keď stres prekročí vašu schopnosť vyrovnať sa, prestane byť užitočný a začne poškodzovať vašu myseľ a telo – ako aj vašu spokojnosť s prácou.

Vo svojom pracovnom prostredí nemôžete ovládať všetko, ale to neznamená, že ste bezmocní, aj keď ste zaseknutí v zložitej situácii. Ak stres v práci narúša váš pracovný výkon, zdravie alebo osobný život, je čas konať. Bez ohľadu na to, čím sa živíte, aké sú vaše ambície alebo aká je vaša práca stresujúca, existuje veľa vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste znížili svoju celkovú hladinu stresu a znovu získali pocit kontroly nad prácou.

Medzi bežné príčiny stresu na pracovisku patria:

  • Strach z prepustenia
  • Viac nadčasov v dôsledku znižovania počtu zamestnancov
  • Tlak na výkon, aby splnil rastúce očakávania, ale bez zvýšenia pracovnej spokojnosti
  • Tlak na prácu na optimálnych úrovniach
  • Nedostatok kontroly nad tým, ako robíte svoju prácu

Vo svojej práci hľadajte spokojnosť a zmysel

Ak sa budete nudiť alebo nebudete spokojní s tým, ako trávite väčšinu pracovného dňa, môže to spôsobiť vysoký stres a vážnu daň na vašom fyzickom a duševnom zdraví. Aj keď nemáte prácu, ktorú milujete, stále v nej môžete nájsť jej účel a radosť.

Aj pri niektorých zamestnaniach sa často môžete sústrediť na to, ako vaše príspevky pomáhajú napríklad iným, alebo poskytujú veľmi potrebný produkt alebo službu. Zamerajte sa na aspekty práce, ktoré vás bavia, aj keď to je len obedovanie so svojimi spolupracovníkmi. Zmena postoja k práci vám môže tiež pomôcť získať späť zmysel pre cieľ a kontrolu.