Kompliment je jedným z nástrojov bežnej medziľudskej komunikácie, ktorý indikuje zdvorilosť, zabezpečuje hladký priebeh interakcie a zároveň nastoľuje pocit blízkosti a spoločných hodnôt. Podľa Warrena Farrella sú práve kompliment a ocenenie to, čo vytvára harmóniu a prináša do vzťahu pozitívne pocity. Niet divu, že je práve partner tým človekom, od ktorého komplimenty očakávame, až priam vyžadujeme.

Potrebujeme ich všetci, ako ženy, tak aj muži, preto je tento príspevok mienený pre všetkých bez rozdielu, hoci v ňom zámerne píšem výhradne v mužskom rode (snáď mi čitateľky odpustia).

Ako sa, teda zachovať v situácii, kedy čakáme na vytúžený kompliment, ktorý nie a nie prísť? Čo robiť, keď sa zdá, že pre partnera nie je prirodzené prejavovať lásku prostredníctvom komplimentov?

Vzťah, rovnako ako život sám, je o udržiavaní rovnováhy a každé pátranie po chybách druhého začína v úprimnom nazretí do svojho vnútra. Preto je vhodné pri pochybnostiach o partnerových schopnostiach podávania komplimentu poskytnúť sám sebe úprimné odpovede na nasledujúce otázky:

1. Viem kompliment prijať?

Na prvý pohľad jednoduchá úloha, prijať kompliment, ale ruku na srdce, koľkokrát, v snahe nebyť domýšľaví, odvetíme frázou: „Ale, prosím ťa. Dnes vyzerám hrozne.“ či „Toto? To ani nestojí za reč!“

Partner sa usiluje o kompliment vtedy, keď nám chce vyčariť úsmev, potešiť nás a zrejme aj posilniť v našich očiach svoje postavenie milujúcej osoby. No pokiaľ sa mu miesto toho dostáva negatívnej odozvy, sarkazmu a nedôvery, čoskoro ho môže opustiť celá snaha potešiť.

Neprijatie komplimentu môže mať podobu oponovania, že to nič nie je, že niekto iný by to spravil lepšie, keď predpokladáte, že za komplimentom sa skrýva nejaká protislužba, či keď ste komplimentom natoľko rozhodení, že hneď začnete človeku strúhať nejaký kompliment na oplátku. Takéto vyhnutia sa komplimentu dosiahnu iba to, že ako príjemca, tak aj darca sú ponížení. Príjemca pretože sa slovne utvrdil v tom, že nie je hoden komplimentu a darca tým, že jeho myšlienka a snaha sa nestretli s pochopením.

Ak vám prijatie komplimentu robí problém a uvádza vás do rozpakov, skúste sa v tejto situácii vžiť do úlohy darcu komplimentu a prednastavte si aká reakcia by vám spravila radosť.

2. Počujem partnerove komplimenty?

Staršie a dnes už prekonané výskumy sa zameriavali na existenciu genderových rozdielov pri výbere komplimentu. Pričom prinášali zistenia, že zatiaľ čo muži sa zameriavajú na pochvalu schopností, ženy sa zameriavajú na pochvalu vzhľadu. Dnes je tento pohľad už vyvrátený a preukázalo sa, že muži aj ženy rovnako chvália výkon, schopnosti, vlastnosti, osobnosť a vzhľad u druhých ľudí.

Avšak úvaha na túto tému môže priniesť isté ovocie. Je totiž veľmi pravdepodobné, že naozaj každý lichotíme inak. Nie len muži a ženy, ale všetci ľudia. Každý máme nejako nastavené svoje hodnoty, každý si všímame iné maličkosti, niečo iné považujeme za dôležité. Čo sa potom stane, keď partner pochváli niečo, čo považuje za hodnotné, no my to považujeme za všedné? Takéto nepochopenie opäť poníži oboch. Je preto (a nie len preto) dôležité, aby sme sa navzájom spoznávali. Len ak dovolím partnerovi dobre ma poznať, môže ma obdarovať komplimentom, ktorý bude naozaj odrážať moje hodnoty. A ak ja budem dobre poznať na čom partnerovi záleží, ponachádzam komplimenty aj v doteraz prehliadaných vetách.

3. Dávam ja partnerovi komplimenty?

Už predchádzajúci bod naznačil, že dávanie komplimentov je obojstranný proces, ktorý si vyžaduje ochotu neustále sa navzájom poznávať. Rovnako ako vy, tak aj partner trpí, keď sa mu nedostáva prejavov lásky. Môže to byť nedostatok komplimentov, alebo naopak  je to niečo, čo je partnerovi často vyčítané, či niečo, čo ho ponižuje. Keď sa človek sám necíti byť ľúbený, ťažko sa mu prejavuje láska druhým, pretože má potrebu strážiť si lásku sám pre seba.

Úžasný účinok komplimentov dokazuje výskum prevádzaný v Národnom inštitúte psychologických vied v Japonsku výskumníkmi S. K. Sugawara, S. Tanaka, S. Okazaki, K. Watanabe, N. Sadato. Ten odhalil, že pre náš mozog je obdržanie komplimentu rovnako silná odmena ako získanie peňazí a dokáže nám poskytnúť pozitívnu motiváciu na pomerne dlhý čas. Šetriť komplimentami, teda rozhodne netreba, práve naopak. Môžu podnietiť partnerovu snahu odpovedať na vašu lásku svojou láskou.

4. Je kompliment spôsob ako môj partner prejavuje náklonnosť?

Ak sú odpovede na všetky predchádzajúce otázky áno, je na rade úvaha, či je pre partnera vôbec prirodzené prejavovať svoj cit prostredníctvom komplimentov.

Je možné, že partner naozaj nezvláda dávať komplimenty, ale je skvelý v iných spôsoboch prejavovania lásky. No čo robiť v prípade, že pre vás je ten kompliment taký dôležitý, že sa s inými spôsobmi nemôžete uspokojiť? Tu sa naskytujú dve možnosti.

  • Prvou je celkom otvorene sa porozprávať.

Pri rozhovore je dôležité dbať, aby ste partnerovi čo najúprimnejšie vysvetlili aké dôležité sú pre vás komplimenty, ako sa cítite keď na nejaký čakáte a to najdôležitejšie: povedzte ako si taký kompliment predstavujete. Napríklad keď vynakladáte veľa úsilia do dekorovania fotiek na stene, môžete partnerovi povedať ako pochopení a ľúbení by ste sa cítili, keby vám povedal: „Miláčik máš naozaj skvelé vkus v tom, aké fotky sa k sebe hodia a ako ich rozostaviť aby vyzerali spolu skvele.“ Povedzte v akej situácii a čo by ste vás potešilo počuť, pretože inak sa môže stať, že sa budete rozprávať každý o niečom inom. No pokojne zdôraznite, že môže pri skladaní komplimentov použiť svoju kreativitu a svoje vlastné poznatky o vás. Pri tomto rozhovore je taktiež nesmierne dôležité zachovať priateľskú atmosféru a vyhýbať sa emocionálnemu tlaku, výčitkám, či výbuchom emócií.

V prípade, že už idete vybuchnúť, skúste si spomenúť, že dávanie komplimentov nie je žiadna povinnosť. Rovnako ako vy sa hneváte na vášho partnera, že vám žiaden nedal, by sa on mohol hnevať, že vy od neho kompliment vyžadujete.

  • Druhou možnosťou je si kompliment vypýtať.

Nie je to jednoduchá úloha, nakoľko zväčša sme naučení, že na kompliment si máme pokorne počkať, až príde sám. No v tichom čakaní, v ktorom narastá vnútorná zlosť či zúfalstvo, v tom nie je veľa cnosti. Pokiaľ je to kompliment, čo chcete a vy viete, čo chcete, nebojte sa si to vypýtať. Odvaha vypýtania si komplimentu tkvie v tom, že prekusnete svoje ego, emocionálne sa obnažíte a ukážete citlivé miesto. Ale, koniec koncov, presne o tom je láska.

Môže to vyzerať tak, že sa jednoducho opýtate: „No nevyzerám dnes úžasne?“ či „Však som dnes krásny?“ Samozrejme ide o odpoveď partnera, a preto je dôležité takúto otázku položiť v situácii, kedy je vám obom jasné, že nežartujete alebo sa vzájomne nedoberáte. Keď túto formu otázky vyskúšate a zafunguje, uvidíte, že to bude dvojnásobná výhra. Nakoľko sa vám dostane komplimentu nie len od milovanej osoby, ale vďaka takto položenej otázke si kompliment dáte aj sám.

5. Dávam komplimenty sám sebe?

To, že potrebujem počuť kompliment od druhej osoby, vytvára priestor na zamyslenie. Možnože nepotrebujem počuť od partnera, že vyzerám dobre, možno to potrebujem počuť sám od seba. A teda moja posledná rada sa bude ešte týkať vás. Skúste sa postaviť pred zrkadlo a povedať sami sebe, že ste krásni. Spočiatku vám to bude viaznuť v hrdle, bude vám to neprirodzené a hlúpe, možno vás to aj rozplače. To by vám malo naznačiť, že ste na niečo dôležité narazili. Opakujte si to nahlas tak dlho, až váš hlas bude znieť isto a budete vedieť, že je to pravda. Rovnako to môžete robiť s každým komplimentom, ktorý ste kedy túžili počuť z úst niekoho iného: „Som silný/á. Som šikovný/á. Som dobrý človek. Zaslúžim si lásku.“

Nie je hojivejšieho účinku lásky než zažiť nehu ako reakciu na úprimné odhalenie seba. A pokiaľ sami prijmete seba takého aký ste, aj z vaším strachom, tak sa ani nebojíte úprimne hovoriť o svojich potrebách. Pretože pohladenie slovom padne dobre každému a občas to každý aj potrebuje.