Tým, že budete naďalej dúfať v to najlepšie, môžete oklamať sami seba a stále hlbšie sa zamotávať do toxického vzťahu. Skontrolujte, či sa niečo podobné nedeje aj vám.

Ste vo vzťahu už dlhší čas a čakáte, že sa váš partner zmení k lepšiemu. Zdá sa vám, že táto osoba má potenciál na takéto pozitívne zmeny, a ak sa zrealizuje, váš zväzok sa zmení na niečo, o čom môžete len snívať. Čas však plynie, nič sa nemení a je čoraz ťažšie túto osobu opustiť.

Ak poznáte túto situáciu, zďaleka nie ste sami – do tejto pasce sa dostáva veľa ľudí, ktorí sa sústreďujú skôr na svoje predstavy než na realitu. Ako vysvetľuje psychoterapeutka Lea Aguirre, ak sa na vzťah pozeráte “cez ružové okuliare”, je pre vás ťažké uvedomiť si, že tento človek nemusí byť taký, ako ste si ho predstavovali. Jednoducho nie je pre vás ten pravý, rozchádzate sa vo svojich základných hodnotách a nikdy sa nezmení smerom, ktorým by ste chceli.

Tu je šesť hlavných znakov, že ste uviazli v imaginárnej verzii vzťahu:

  1. Neustále premýšľate o budúcnosti vášho vzťahu, o tom, ako by to mohlo byť, namiesto toho, aby ste si užívali svojho partnera v prítomnosti.
  2. Často spomínate na minulosť, na to, aké to medzi vami bolo skvelé, keď sa vzťah začal. Táto pôvodná verzia vášho partnera vás priťahuje oveľa viac než to, kým je v súčasnosti.
  3. Stále hľadáte a nachádzate ospravedlnenia pre toxické správanie svojho partnera.
  4. Pristihnete sa pri tom, že sa snažíte problémy medzi vami skrývať pred priateľmi a rodinou a začnete sa brániť, ak niekto spochybní vaše šťastie vo vzťahu.
  5. Máte pocit, že do vzťahu investujete oveľa viac ako váš partner, snažíte sa zmeniť, prispôsobujete sa mu a on zostáva rovnaký.
  6. Ste nekonečne nešťastní, ale snažíte sa pre to nájsť racionálne vysvetlenia a ignorujete svoje inštinkty, ktoré vám hovoria, že z tohto vzťahu musíte uniknúť.