Ako nás ovplyvňujú sociálne siete? Menia podľa vás sociálne siete naše vzťahy?  Určite áno! Hovoríme s odborníčkou, psychologičkou a psychoterapeutkou, o tom, ako sociálne médiá vedia ovplyvniť život vo vzťahu.

Vedeli by ste si predstaviť život bez prístupu na internet? Napriek tomu, že čoraz viac ľudí sa rozhodne na pár dní detoxikovať od telefónu alebo notebooku, väčšina z nás si stále nevie predstaviť každodenný život bez sociálnych sieti. Práve vďaka nim zostávame v neustálom kontakte s blízkymi a nadväzujeme nové priateľstvá. Ako sa ukazuje, sociálne médiá ovplyvňujú aj naše partnerské vzťahy. Ako? Spýtali sme sa na to psychologičky a psychoterapeutky, ktorá vedie individuálne a párové terapie.

Ako ovplyvňujú sociálne siete naše vzťahy?

Sociálne siete nám uľahčujú nadväzovanie nových kontaktov. Psychologička poznamenáva, že vďaka populárnym zoznamovacím aplikáciám sa spriatelíme s ostatnými ľuďmi veľmi jednoducho a rýchlo. Najnovší výskum hovorí, že reč tela a tón hlasu zohráva obrovskú úlohu pri komunikácii s ostatnými ľuďmi. Ak komunikáciu s novou osobou obmedzíme iba na výmenu správ, pravdepodobne budeme mať problém s úplným porozumením druhej osoby, jej potrebami, ako aj s budovaním trvalého a bezpečného vzťahu.

Samozrejme, že nie je nič zlé na tom, ak použijete zoznamovacie aplikácie alebo ak si získate nových priateľov cez sociálne siete. Nemali by ste však uprednostňovať online komunikáciu pred reálnymi stretnutiami. Stojí za zmienku, že počas priameho rozhovoru sa uvoľňujú hormóny šťastia vrátane serotonínu a dopamínu.

Sociálne siete a vzťah

Dvojica sedí v kaviarni alebo v reštaurácii a počas čakania na jedlo sa však medzi sebou vôbec nerozpráva a len pozerajú do obrazoviek svojich smartfónov. Boli ste niekedy svedkom takejto situácie? Alebo sa vám stalo niečo podobné? Veľa ľudí dnes bohužiaľ žije vo virtuálnej realite. Ako priznáva psychologička, partneri aj keď sú spolu, v skutočnosti trávia čas osobitne. Postupne sa tak začnú od seba vzďaľovať.

Psychologička dodáva, že sociálne médiá nemusia mať negatívny vplyv na náš vzťah. Skôr zdôrazňujú problémy vo vzťahu, ktoré by sme si skôr či neskôr všimli ako napríklad žiarlivosť.

Žiarlivosť je veľmi častý problém vo vzťahu. Mnoho ľudí trápi, že ich partneri sledujú krásnych, dokonale tvarovaných influencerov, modelky alebo (jednoducho) priateľov, ktorí sa na sociálnych sieťach zdajú byť dokonalí. To by nás nemalo znepokojovať, ak nám partner venuje dostatočnú pozornosť a cítime sa s nim v bezpečí. Psychologička pripúšťa, že v tomto prípade kľúčom k úspechu je komunikácia. Ak sa nám nepáči správanie nášho partnera alebo sa v súčasnej situácii cítime zle, otvorene sa o tom porozprávajte s vašou polovičkou. Vo vzťahu je dôležitá dôvera.

Zdroj: www.glamour.pl