Zdroj

Láska je všeobecne považovaná za najkrajší pocit, aký môže ľudská bytosť zažiť. Môže sa z nej niekedy stať niečo zlé? Bohužiaľ áno. Niekedy sa ľudia chytia do vzťahov, ktoré ich zraňujú a ničia, namiesto toho, aby im umožnili vytvoriť spolu niečo krásne. Potom je to o toxickom vzťahu a pocite toxickej lásky. Ako ju rozpoznať a ako sa s ňou vysporiadať?

VLASTNOSTI TOXICKEJ LÁSKY

Toxická láska je pojem, ktorý čoraz častejšie využívajú psychológovia. Takáto láska môže mať mnoho tvárí – môže ísť o vzťah dvoch ľudí, z ktorých jeden ľúbi až príliš silno. Môže ísť aj o vzťah ľudí, z ktorých jeden miluje a druhý je citovo stiahnutý, chladný, pristriháva partnerovi krídla alebo prejavuje partnerovi len pohŕdanie a negatívne pocity. Ako rozpoznať toxickú lásku?

Aké sú vlastnosti toxickej lásky?

  • Partner, ktorý miluje toxickou láskou, podriaďuje svoj život tomu druhému. Láska sa stáva posadnutosťou. Všetky myšlienky, všetky činy a všetka pozornosť toxického partnera je zameraná na druhú polovičku.
  • Žiarlivosť sa vyskytuje v každom vzťahu, no medzi žiarlivosťou, ktorá je o záujme a láske, a žiarlivosťou, ktorá je o posadnutosti, je veľmi tenká hranica. Ak vás partner obmedzuje, kontroluje, na každom kroku vás podozrieva zo zrady, izoluje vás od priateľov a známych, kontroluje vždy, keď odchádzate z domu, kontroluje čas návratu z práce – to už nie je zdravá a normálna žiarlivosť, ale toxický a deštruktívny jav
  • Citové vydieranie – človek, ktorý miluje toxickým spôsobom, vnucuje partnerovi rôzne veci v mene „lásky“. V extrémnych prípadoch to môže zájsť až do vyhrážania sa samovraždou: “Ak odídeš, zabijem sa.”

TOXICKÁ LÁSKA U ŽIEN

O ženách, ktoré milujú toxicky, sa hovorí, že milujú „príliš“. Závislosť na cítení môže v ich prípade vyvolávať neustály pocit ubližovania – takáto žena má pocit, že sa veľmi snaží a nedostáva na oplátku to, čo by chcela dostať, pretože partner sa jej neopláca rovnako silným záväzkom, a môže sa dokonca pokúsiť vzdialiť sa a ujsť. Žena závislá na láske nechápe, prečo sa to deje, a preto sa začína snažiť ešte viac.

Takéto ženy neustále ospravedlňujú seba a svoje správanie – napríklad, že partnera ovládajú, pretože „to robia všetci“ alebo „pretože na to majú dôvody“. Takáto žena má pocit, že bez muža nedokáže fungovať a ostane vo vzťahu uviaznutá, aj keď ju to bolí. Aj keď sa muž dopustí fyzického násilia, ženy, ktoré milujú priveľmi, ho ospravedlnia a budú hľadať chyby v sebe, nie v ňom.

TOXICKÁ LÁSKA U MUŽOV

Muž, ktorý sa stane závislým na láske k svojej vyvolenej, môže byť manipulátor. Na začiatku vzťahu bude milý, starostlivý, galantný a vždy bude s vami. V takýchto podmienkach je ľahké ignorovať prvé varovné signály – ako je nadmerná majetníctvo alebo výbuchy žiarlivosti a jednoducho ich vysvetliť silnými citmi.

Dokáže manipulovať s citmi svojej partnerky a snaží sa v nej vyvolať ľútosť, napríklad tým, že jej na rovinu povie, že je zlý človek a určite jej tak ublíži. Zamilovaná žena sa môže ešte viac citovo angažovať, pretože ho presvedčí, že to tak nie je. Môže tiež veriť, že ho jej láska zmení.

Muž, ktorý miluje toxickou láskou, môže tiež svojej partnerke pristrihnúť krídla a pokúsiť sa ju zmeniť – zníži jej sebavedomie, kritizuje jej rozhodnutia a vnucuje svoje vlastné. Samozrejme, vysvetlí to svojou láskou, nasadením a ochotou pomôcť.

Ako sa oslobodiť od toxickej lásky?

Oslobodiť sa od toxickej lásky nie je ľahké. O týchto nezdravých vzťahoch sa hovorí už roky a ľudia sa do nich stále zamotajú a potom ostanú zaseknutý, hoci majú pocit, že ich vzťah ničí.

So závislosťou od lásky treba zaobchádzať rovnako ako s inou závislosťou. Terapia prináša najlepšie výsledky. Tiež vám pomôže obnoviť vašu sebaúctu a pochopiť, že láska nie je o ubližovaní, ale o podpore a spoločnej ceste.

Ak ste človek závislý na láske – terapia vám pomôže pochopiť, čo je koreňom tejto závislosti, vďaka čomu sa dokážete preniesť cez problém a nadviazať lepšie, zdravšie vzťahy s inými ľuďmi.