Nočné mory nie sú ničím neobvyklým. Väčšina z nás ich zažíva a aj keď sa občas objavia, netreba sa ničoho obávať. Iná situácia je, keď nás zlé sny často trápia. Potom môžu mať skutočný vplyv na zdravie. Čo sú zač a ako sa zbaviť nočných môr?

NOČNÉ MORY – ČO SÚ ZAČ?

Zlé sny nie sú ničím iným ako snami vyskytujúcimi sa vo fáze REM (táto fáza sa vyznačuje vysokou mozgovou aktivitou, rýchlym pohybom očí či nízkoúrovňovou svalovou aktivitou), ktorých priebeh spôsobuje u človeka hrôzu. Ich obsah je rôzny – niektoré sa týkajú nebezpečenstva, pred ktorým sa snažíme uniknúť, iné sa týkajú zhoršeného zdravia, zmien vzhľadu (napr. sen o vypadávaní vlasov alebo vypadávaní zubov), iné sa týkajú traumatických udalostí z minulosti.

V mnohých prípadoch realistický charakter sna prispieva k vzniku silných emócií – strachu, teroru alebo hnevu. Často tieto pocity nezmiznú hneď po prebudení a sprevádzajú človeka po celý deň.

Zlé sny výrazne ovplyvňujú kvalitu spánku. Človeka často budia nočné mory a potom má problém zaspať. Vyššie uvedené silné emócie sú cítiť okamžite po prebudení. Okrem toho sa človek necíti odpočinutý. V extrémnych prípadoch môžu takéto sny dokonca viesť k príznakom nespavosti.

NOČNÉ MORY – VPLYV NA ZDRAVIE

Pokiaľ sa nočné mory vyskytujú len zriedkavo, nemal by to byť žiaden problém pre človeka, no ak sa vyskytujú pravidelne tak to už je problém. Je to tak preto, lebo zlé sny vedú k nadprodukcii stresového hormónu kortizolu. V dôsledku pravidelného uvoľňovania jeho nadbytku môže dôjsť k oslabeniu funkcie imunitného systému.

Nočným morám sa našťastie dá účinne zabrániť. Aby to však bolo možné, musí sa najskôr určiť príčina ich výskytu.

Nočné mory sa môžu objavovať u každého, ale štatistické údaje ukazujú, že ich frekvencia súvisí s vekom človeka. Odhaduje sa, že zlé sny ovplyvňujú až 90 percent ľudstva, pričom najvyšší počet sa vyskytuje u detí vo vekovej skupine 3 – 5 rokov (nočné mory u detí postihujú až 50% z nich). Nočné mory sa stávajú menej častými s pribúdajúcim vekom, dospelí ich zažívajú najmenej raz týždenne. Sú však chvíle, kedy sa časté nočné mory objavujú aj v dospelosti.

Zlé sny môžu byť spôsobené chronickým stresom. Medzi ďalšie príčiny nočných môr patrí PTSD, teda posttraumatické stresové poruchy spôsobené traumatickými udalosťami. Nočné mory často sprevádzajú vážne zmeny v živote – sťahovanie, zmena školy, zmena alebo strata zamestnania, smrť milovaného človeka. Každá z týchto udalostí môže viesť k vzniku silného stresu, ktorý sa nakoniec premení na zlé sny.

Tip na článok: Opakujúce sa sny – čo znamenajú?

NOČNÉ MORY – AKO SA ICH ZBAVIŤ?

Nočné mory sa dajú účinne liečiť. V mnohých prípadoch stačí zmeniť zlé návyky, ktoré narúšajú spánkovú hygienu.

Je dôležité ísť spať a vstávať v rovnakom čase a to nielen počas pracovných dní, ale aj cez víkendy a sviatky. Pred spaním nejedzte ťažké a mastné jedlá, alkohol a iné psychoaktívne látky ale bezprostredne pred spaním vypite pol pohára vody. Mnoho ľudí považuje posteľ za univerzálne miesto. Toto je chyba, pretože jeho úloha by sa mala obmedziť iba na spanie. Jedenie, počúvanie hudby, sledovanie televízie, hranie videohier, čítanie – to všetko by malo byť prečiarknuté zo zoznamu toho, čo robíme v posteli.

Ak zvýšená pozornosť na spánkovú hygienu nefunguje (nočné mory sa stále vracajú), bude potrebné podrobné vyšetrenie. Najčastejšie sa samotný lekársky rozhovor ukáže ako dostatočný diagnostický nástroj, počas ktorého môže špecialista zistiť abnormality, ktoré ovplyvňujú kvalitu spánku. V zriedkavejších prípadoch sa robí polysomnografické vyšetrenie.

Zdroj