V každom z nás sa nachádzajú zdroje, ktoré v dôsledku rôznych okolností nevyužívame, a niekedy si ich ani neuvedomujeme. Aby ste ich rozpoznali a začali využívať, musíte zmeniť svoje vnútorné “nastavenia”. Psychológ vám povie, aké kroky sú na to potrebné.

1. NEBOJUJTE S NEISTOTOU

Moderný svet sa vyznačuje vysokou mierou neistoty, ktorá je pre ľudí nepríjemná. Mozog sa jej chce vyhnúť a neustále vypočítava možnosti, snaží sa predvídať udalosti. Výsledkom je, že spolu s ilúziou istoty získavame pokoj a falošný pocit “pána situácie”. Napríklad nie je možné presne predpovedať počasie na dlhšie obdobie – len na 1 – 2 dni. Keď sa chystáme na cestu na mesiac, bolo by racionálnejšie vziať do úvahy rôzne poveternostné javy, ale aj tak sa snažíme spoľahnúť na predpoveď.

Ukázalo sa, že je lepšie mať trochu nepresnú mapu, ako ju nemať vôbec.

Osobná skúsenosť

“Moja pracovná záťaž bola nestabilná a neistota vo mne vyvolávala úzkosť – spočiatku som si to nevšimol, ale časom sa prejavilo odkladanie práce a zavesenie na sociálne siete. Po pozorovaní som si uvedomil, že to bola úzkosť, ktorá mala vplyv, ale pozrel som sa na situáciu objektívne a rozhodol som sa prijať neistotu ako súčasť môjho profesionálneho života. Tento vnútorný posun mi umožnil efektívnejšie riadiť svoj čas a energiu.” Svetlana.
Čo robiť s úzkosťou z neistoty? Po prvé, úzkosť môžete definovať tak, že si položíte otázky:

  • Čo najhoršie by sa mohlo stať?
  • Čo budem robiť, ak sa to stane?
  • Čo môžem urobiť, aby som tomu zabránil?

Po druhé, naučte sa akceptovať, tolerovať neistotu. Musíte si uvedomiť, či hľadanie informácií prináša nové skutočnosti, alebo je to pokus o únik pred úzkosťou? Snažte sa rozpoznať neistotu a byť v nej, pretože jej druhou stranou sú nové príležitosti. Toto je vhodná chvíľa spomenúť zručnosť žiť v kruhu kontroly.

2. ZAMERAJTE SA NA KRUH KONTROLY

Kruh kontroly sú všetky oblasti života, ktoré môžeme ovplyvniť tu a teraz. A často musíme vynaložiť úsilie, aby sme sa v ňom udržali, pretože úzkosť môže naše myšlienky roznášať ďaleko. Takéto myšlienky sú neproduktívne a dotieravé – prechádzame nimi stále dokola a nevieme nájsť odpoveď.

Osobné skúsenosti

“V spoločnosti, v ktorej pracujem, sa rozniesla fáma o hroziacom prepúšťaní. Ako mnohí ľudia som sa začal obávať, myšlienky sa mi stále vracali k tejto situácii. Dokonca ani pri večernom spoločenskom stretnutí s mojimi deťmi som si nemohla vychutnať plnohodnotný kontakt a spoločný oddych, všetku energiu som vynakladala na očakávania a nádeje. Nakoniec ma to veľmi unavilo a snažila som sa sústrediť na to, čo záviselo odo mňa: zhodnotila som svoje schopnosti, aktualizovala životopis, začala som viac investovať do svojho rozvoja, robila som veci, ktoré som dlho odkladala. Nakoniec ma to, čo sa stalo, dokonca posilnilo,” – Olga.

3. POUŽÍVAJTE KRITICKÉ MYSLENIE

Kritické myslenie je akýsi filter pochybností, ktorý funguje pri vnímaní prichádzajúcich informácií zvonku, vnútorná racionálna časť, ktorá si kladie otázky, ako napr: “Je toto správanie práve teraz optimálne?”, “Mohla by som to urobiť inak?”, “Existuje lepší spôsob?”, “Odkiaľ tieto informácie pochádzajú? Je to fakt alebo názor? Musím pred vyvodením záverov zvážiť ešte niečo iné?”. Tieto otázky vám pomôžu robiť informované a čo najlepšie rozhodnutia.

A keďže rozhodovanie aj v menej závažných prípadoch – povoliť alebo zakázať dieťaťu niečo robiť – si vyžaduje energiu, je dôležité chrániť sa pred prázdnymi informáciami, ktoré sa nedajú nijako využiť, ktoré sú pochybné a neoverené. A vedieť kriticky uvažovať o úlohách, ktoré sú prezentované ako niečo, čo treba urobiť hneď – v takýchto prípadoch sa môže hodiť známa armádna zásada protivzdušnej obrany (“počkaj, kým to urobíš – bude to zrušené”). Ak chcete rozvíjať kritické myslenie na dobrej úrovni, naučte sa o bežných pascách myslenia – kognitívnych deformáciách.

4. ROZVÍJAŤ POVEDOMIE

Uvedomenie znamená uvedomenie si svojich emócií, svojich silných a slabých stránok, svojich cieľov a túžob. Napríklad, keď dokážeme presne opísať svoj duševný stav: “Som smutný”, “Začína ma to rozčuľovať”, “Cítim sa vzrušený zo stretnutia a zároveň smutný, že bude mať krátke trvanie”. Tým, že si uvedomíme, ako sa skutočne cítime alebo čo cítime, získame schopnosť kontrolovať situáciu.

Ako rozvíjať všímavosť? Venujte viac pozornosti svojim emóciám, myšlienkam a telesným pocitom. Je prekvapujúce, že niekedy práve v našich momentálnych stavoch spočíva kľúč k pozitívnej zmene. Zapojte svoju vôľu a predstavivosť. Pamätajte, že v mnohých ohľadoch ste to vy, kto si vyberá svoje reakcie a interpretácie určitých udalostí.

5. PAMÄTAJTE SI, AKO FUNGUJE MOTIVÁCIA

Pravdepodobne si spomínate na obdobia svojho života, keď ste každý deň automaticky robili niečo na dosiahnutie svojho cieľa – napríklad 30 minút behu každý deň za každého počasia. Ak si spomeniete na celú túto cestu, nie je to o pôžitku a inšpirácii. Je to cesta prekonávania, pričom buď stratíte vieru v seba samého, alebo sa stiahnete do úplnej automatiky.

Áno, keď počúvame motivačných rečníkov alebo ľudí, ktorí dosiahli úspech, keď si dokážeme predstaviť, že cieľ bol dosiahnutý, cítime sa inšpirovaní a šťastní, cítime túžbu ísť k cieľu. Ale na druhý deň môže byť ráno pochmúrne: už necítime tie svetlé emócie, ale musíme urobiť ďalší krok. Ešte sme nedosiahli cieľ a zdá sa nám taký vzdialený….

V tejto situácii je najdôležitejšie nevzdávať sa. Keď sa napriek odporu začneme hýbať, objaví sa motivácia. Objavuje sa aj z malých výsledkov, pretože náš autopilot pochopí, kam sa snažíme, práve na základe našich činov. V tomto prípade je vhodné si večer predtým napísať činnosti potrebné na dosiahnutie cieľa, aby ste ráno nemrhali energiou na premýšľanie.