Zdroj

Ako môžete zistiť, že priateľstvo, v ktorom ste, je falošné? Tu sú signály, ktoré by vás mali prinútiť premýšľať.

Priateľstvo je jednou z najdôležitejších hodnôt v živote. Pestujeme vzťahy, ktoré sú pre nás dôležité a staráme sa o tých, na ktorých nám záleží. Priateľstvo niekedy vyžaduje aj obetu, vzdanie sa plánov a pomoc druhému človeku. Jedna definícia skutočného a úprimného priateľstva neexistuje, pretože je to veľmi zložitá otázka. Ako zistite, že vaši priatelia majú nečisté úmysly a sú falošní? Tu je niekoľko signálov, ktoré vám pomôžu zamyslieť sa.

Netešia sa z vašich úspechov

Príslovie o tom, ako sa stať skutočným priateľom v chudobe, je najpresnejšie, ale schopnosť podporovať a tešiť sa z úspechov iných ľudí je tiež umenie. Ak máte vedľa seba priateľa, ktorý sa teší z vašich úspechov bez náznaku žiarlivosti, tak si ho držte a starajte sa o neho.

Môžu vyhodnotiť vaše správanie

Nemýľte si to s konštruktívnou kritikou. Pre niektorých ľudí je ľahké súdiť druhých a to môže signalizovať, že v skutočnosti nie sú vašimi priateľmi, pretože v úprimnom vzťahu neexistuje úsudok. Namiesto toho by mala existovať podpora a múdre rady.

Radi veľa hovoria o sebe

Buď ide o to, že sú sebeckí a chýba im empatia, alebo ich v priemere nezaujíma, čo hovoríte. To, že nemáte záujem rozprávať im o svojich skúsenostiach alebo neustále hovoriť o sebe, nie je prospešné pre vytvorenie puta.

Stále na vás nemajú čas

Nejde o to, aby sme sa videli každý deň. Skutočné priateľstvo vydrží na diaľku a môže byť úprimné, keď sa stretnete čo i len raz za šesť mesiacov, ale aj za takýchto drsných podmienok si musíte byť neochvejne istí, že sa na nich môžete obrátiť, keď ste v núdzi. Ak sa cítite neúctivo, vzťah nemá zmysel a rozhodne to nie je priateľstvo.

Záverom je, že priateľstvo je veľmi individuálna a chúlostivá záležitosť a to, čo sa pre niekoho ukáže ako falošné priateľstvo, nebude pre iných dôležité. Stojí za to len dôverovať svojej intuícii.